Wij vinden het belangrijk dat u zich veilig voelt in uw buurt. Dat doen we niet alleen, maar zorgen we met elkaar voor. Op deze pagina leest u meer over veiligheid en hoe we dit samen doen.

Op onze website leest u op de volgende pagina's rondom veiligheid. Sommige informatie staat op een aparte pagina, andere zaken vindt u hieronder.

Veiligheidsbeleid

We hebben een veiligheidsplan. Hierin leest u wat wij de komende jaren doen om de lokale veiligheid te behouden en waar nodig te verbeteren. Dit doet we in samenwerking met partners, zoals de politie en de Veiligheidsregio.

Over het algemeen is Maasgouw een veilige gemeente. Toch zijn er enkele aandachtspunten, met name vanwege nieuwe ontwikkelingen op het gebied van veiligheid. De komende vier jaar zijn er drie thema’s waar de gemeente in het bijzonder aandacht aan besteedt. U leest hier alles over in het veiligheidsplan:

WhatsAppgroepen 'de buurt app'

In Maasgouw zijn ongeveer 20 buurt-WhatsAppgroepen. Buurtbewoners weten zelf het beste wat verdacht is of niet. Ze zijn de ogen en oren van de politie en de andere toezichthouders. Samen letten de buurtbewoners op verdachte zaken om zo inbraak en vernieling te voorkomen. Ze melden verdachte situaties om de pakkans te vergroten.

We willen graag dat zoveel mogelijk inwoners zich bij de WhatsAppgroepen aansluiten. Het liefst zien we over de hele gemeente een dekkend netwerk. Samen kunnen we zo aan minder criminaliteit werken. Dus meld u aan bij een WhatsApp-groep in uw wijk of start er zelf een als er nog geen is!

Meer informatie of aanmelden?

Wilt u weten waar een appgroep is bij u in de buurt? Of wilt u meer informatie over hoe u een BuurtWhatsAppgroep kunt starten? Stuur dan een e-mail naar Jacques Moonen of Manon Theunissen van de gemeente via oov@gemeentemaasgouw.nl

Burgernet

Werk samen met uw gemeente en politie aan veiligheid in uw buurt. Elke deelnemer maakt de buurt een stukje veiliger. Want hoe meer mensen deelnemen, hoe sneller een persoon of voertuig wordt gevonden. U doet eenvoudig mee door u aan te melden via de website(externe link) of de app(externe link).

Hoe werkt Burgernet?

Als Burgernetdeelnemer ontvangt u een spraak- of sms-bericht wanneer er iets gebeurt in uw omgeving. Of u krijgt een melding op uw smartphone via de app. Daarin krijgt u het verzoek om naar een persoon of voertuig uit te kijken. Iets gezien? Dan belt u rechtstreeks met de meldkamer. Dat doet u via het gratis Burgernetnummer 0800 - 00 11. Of in de app via "Bel met de politie" knop.

Burgernet wordt ingezet bij onder andere diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving, en vermiste personen.

Meldingen in (omgeving) Maasgouw

Hieronder vindt u een directe link naar actuele en/of recente meldingen uit onze gemeente. Heeft u een melding ontvangen en ziet of herkent u een vermiste persoon? Bel dan direct 112.

Bekijk recente meldingen uit (omgeving) Maasgouw(externe link)

Online veiligheid. Heeft u vragen over veilig internetten?

Wilt u weten welk antivirusprogramma u het beste kunt gebruiken? Zoekt u meer informatie over spam of phishing? Of bent u benieuwd naar hoe u WhatsApp-fraude kunt herkennen? Voor de antwoorden op dit soort vragen kunt u terecht op de website van platform Digitaal Veilig Limburg.

Op www.digitaalveiliglimburg.nl(externe link) vindt u alle informatie over veilig internetten. Heeft u vragen? Dan kunt u tussen 9 en 16 uur (op werkdagen) bellen met uw vraag naar: 085 - 0082790

Meldpunt discriminatie

Elke gemeente heeft de wettelijke plicht om meldingen en klachten van discriminatie te behandelen en te registreren. Wij hebben deze taak bij de Discriminatie.nl Limburg(externe link) ondergebracht. Dit is een onafhankelijke organisatie op het gebied van discriminatie en ongelijke behandeling.

Voelt u zich gediscrimineerd of ongelijk behandeld? Dan kunt u terecht bij Discriminatie.nl Limburg(externe link) voor het doen van een melding, informatie, advies en ondersteuning. Discriminatie.nl Limburg(externe link) kan (kosteloos) bemiddelen, doorverwijzen, helpen met het doen van aangifte bij de politie of bij het nemen van andere stappen. Belangrijk om te weten is dat zonder toestemming van de melder geen stappen worden ondernomen. 

Meld Misdaad Anoniem (M.)

Via 0800 - 7000 belt u met Meld Misdaad Anoniem (M.). Dit is het onafhankelijke meldpunt waar u anoniem informatie kunt geven over criminaliteit en misdaad.