Wilt u vuurwerk afsteken? Dit mag tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Zorg er wel voor dat dit veilig gebeurt, ook voor de omstanders! Voor carbidschieten is ontheffing mogelijk voor verenigingen. 

Vuurwerk

Op de verpakking van legaal vuurwerk(externe link) staat een minimumleeftijd van 12 of 16 jaar. De minimumleeftijd hangt af van het soort vuurwerk:

  • De minimumleeftijd van 12 jaar geldt voor fop- en schertsvuurwerk. Het gaat om categorie F1 vuurwerk. Dit zijn bijvoorbeeld trektouwtjes, sterretjes, confettibommen en knalerwten. Het wordt ook wel fop- en schertsvuurwerk genoemd. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop.
  • De minimumleeftijd van 16 jaar geldt voor consumentenvuurwerk. Het gaat om categorie F2 vuurwerk, zoals fonteinen en grondspringen. Verkoop van F2-vuurwerkproducten voor consumenten kan alleen in de winkel tijdens de 3 vuurwerkverkoopdagen. 

Hou rekening met elkaar

Niet iedereen vindt vuurwerk leuk of kan daar tegen. Vooral kinderen en dieren kunnen erg schrikken van vuurwerk. Vuurwerk afsteken(externe link) moet veilig gebeuren. Hou dus rekening met elkaar voor een veilige en feestelijke jaarwisseling!

Ruim afval van vuurwerk op

Het afval van vuurwerk kan gevaarlijk zijn voor kinderen, die oud vuurwerk met korte lontjes oprapen en afsteken. Dus denk aan de kinderen, maar ook aan de dieren en ruim vuurwerkafval op. Op 2 januari maakt de gemeente een veegronde. 

Vuurwerkoverlast?

In Maasgouw zijn geen vuurwerkvrije zones. In onze APV staat wel dat het verboden is om consumentenvuurwerk op een openbare plaats te gebruiken als dat gevaar, schade of overlast veroorzaakt of kan veroorzaken.

Ervaart u overlast van vuurwerk? Dan kunt u dit melden bij de politie. Dit kan 24/7 via (0900) 8844. Bel altijd 112 bij verdachte en gevaarlijke situaties. Anoniem melden? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Carbidschieten

Wilt u carbidschieten? Dan heeft u een ontheffing nodig. 

Hoe werkt het?

In Maasgouw geldt een algemeen verbod op carbidschieten. Van dit verbod kan ontheffing worden verleend. Dit kan in de volgende gevallen:

  • Oudejaarsdag 31 december van 10:00 tot 18:00 uur: voor iedereen;
  • overige dagen: aan een vereniging. 

Vanwege de veiligheid zijn er aan de ontheffing voorschriften verbonden.

Wat moet ik doen?

Als u wilt carbidschieten, dan raadpleegt u eerst de Apv(externe link) om de voorwaarden na te lezen. Als u hieraan voldoet, vraagt u ontheffing aan bij de gemeente. Wij vragen u om uw aanvraag minimaal 8 weken van tevoren in te dienen. Dat kan via het formulier hieronder. 

Wat kost het?

Voor het verlenen van de ontheffing worden geen kosten in rekening gebracht.

Meer informatie