Hier leest u alles over ons afvalbeleid. In Maasgouw zetten we in op het verminderen van restafval. Door beter te scheiden, blijft er minder restafval over. Dit is belangrijk, omdat het verbranden van restafval duurder is dan het verwerken van andere afvalstromen. Als we allemaal goed scheiden, voorkomen we samen dat de kosten te hard stijgen. Ook is het beter voor het milieu om afval niet te verbranden, maar opnieuw te gebruiken.

Afvalinzameling in het kort

 • Restafval wordt 1 keer per 4 weken opgehaald. U betaalt per keer dat u de container aan de straat zet.
 • GFT-afval wordt 1 keer per 2 weken opgehaald.
 • PMD-afval wordt 1 keer per 2 weken opgehaald.
 • Oud papier wordt 1x in de maand verzameld. Hier vindt u de ophaaldagen.
 • Hoogbouw: iedere bewoner heeft een (gedeelde) gft-voorziening en betaalt voor het aanbieden van restafval.
 • Medisch afval: er is een regeling. Hieronder leest u meer.
 • Babyluiers: gaan voorlopig bij het restafval.

Afval niet opgehaald?

Reinigingsdienst Maasland haalt voor gemeente Maasgouw het afval op. Is uw afval niet goed opgehaald? Neem dan direct contact op met RD Maasland.

Altijd op de hoogte met de AfvalWijzer

Op de website www.mijnafvalwijzer.nl vindt u uw afvalkalender en meer informatie over afval. De Afvalwijzer heeft ook een eigen app. Hiermee bent u altijd op de hoogte van de ophaaldagen in uw straat.

Download in de App-Store (iOS)

Download in de Play-Store (Android)

Header RD Maasland

Vragen over afval

Hieronder vindt u een aantal vragen en antwoorden over afval en afvalinzameling in Maasgouw. Kijk dan op de website van RD Maasland of neem contact op met de gemeente.

Wanneer wordt mijn afval opgehaald?

De ophaaldagen voor het afval zijn voor alle huishoudens anders. U vindt uw persoonlijke ophaaldagen via de Afvalwijzer. Dit kan op de volgende drie manieren:

. Via de app 'Afvalwijzer'

De meest actuele informatie krijgt u via de app 'Mijn Afvalwijzer'. Deze app is gratis beschikbaar voor iOs Apple of voor Android via uw app-store. Via de app ontvangt u ook berichten. Ook als er wijzigingen zijn, bijvoorbeeld vanwege feestdagen of weersomstandigheden. Daarnaast krijgt u via de AfvalWijzer tips over het scheiden van afval.

2. Online inzien en/of printen

U kunt uw afvalkalender inzien en printen via de Afvalwijzer. Via deze website krijgt u uw persoonlijke afvalinformatie door uw postcode en huisnummer in te toetsen. U krijgt vervolgens de inzameldagen voor uw adres te zien van de verschillende afvalsoorten. Dit overzicht kunt u opslaan en/of printen. 

Ga naar de Afvalwijzer

3. Aanvragen op papier

De afvalkalender wordt niet meer aan huis bezorgd. Wilt u wel graag een papieren kalender ontvangen? Dan kunt u de online of telefonisch aanvragen.

Online aanvragen doet u als volgt: 

 • ga naar www.mijnafvalwijzer.nl;
 • log in met postcode en huisnummer;
 • kies het juiste jaartal waarvan u een kalender wil;
 • klik op het icoontje PDF naast het jaaroverzicht om de kalender zelf te printen;
 • als u de kalender in de brievenbus wilt ontvangen, klikt u op het laatste icoontje naast het jaaroverzicht (kalendertje met potlood);
 • de papieren kalender valt dan binnen 2 weken na aanvraag in de brievenbus. 

U kunt uw afvalkalender ook telefonisch aanvragen. Dit kan door te bellen met ons callcenter (0475 - 85 25 00). Als u uw adresgegevens doorgeeft, dan zorgen wij ervoor dat de papieren afvalkalender voor u aangevraagd wordt. 

Vragen over containers aan huis

Wanneer moet mijn container aan de weg staan?

Vanaf 07.30 uur worden de containers geleegd.

Hoe vraag ik een andere container aan?

Wilt u een beschadiging van uw container doorgeven, uw container omwisselen of een nieuwe container laten plaatsen? Dit doet u via de website van RD Maasland. De (eventuele) kosten vindt u ook op die website.

De grootte van de container van het restafval die op 1 januari 2024 voor uw huis staat, bepaalt welk vastrecht u betaalt voor de rest van dat jaar. De ledigingsbedragen worden wel aangepast aan de maat van uw container. 

Wanneer wordt de container geleverd?

Een container wordt meestal 2 tot 4 weken na de aanvraag geleverd of omgeruild. U wordt gebeld om de leveringsdatum aan u door te geven.

Hoeveel kilo afval mag er in een container?

Het maximale gewicht voor alle maten containers is 75 kilo. Zwaardere containers kunnen de inzamelwagens niet tillen. Is uw container zwaarder? Dan kan deze helaas niet worden leeggemaakt.

Wat moet ik doen als mijn grijze container vol zit?

Als u het afval goed scheidt, houdt u nog maar weinig restafval over. Als u toch niet uitkomt met uw container, kunt u kiezen voor en grotere maat container. Heeft u al een 240-liter restafvalcontainer? Dan is er de mogelijkheid om uit te wijken naar een ondergrondse container binnen de gemeente. Een inworp in de ondergrondse container kost €3. Dit is bijvoorbeeld een oplossing als u een gezin heeft met meerdere kinderen in de luiers.

Alle huishoudens hebben een afvalpas ontvangen waarmee de ondergrondse container opengemaakt kan worden. Daarop worden ook uw inworpen geregistreerd.

Ik heb een andere vraag over de container

Op de website van RD Maasland vindt u meer antwoorden.

Waar vind ik de ondergrondse containers voor restafval?

Uw restafval wordt 1 keer per 4 weken opgehaald. Komt u een keer niet uit met uw restafvalcontainer? Dan kunt u ook een inworp doen bij een ondergrondse container voor restafval in de wijkmilieuparkjes. Deze ondergrondse containers zijn te openen met de afvalpas. 

U vindt ze hier:

 • Beegden: Dorpsplein 5
 • Brachterbeek: Rector Hendrixstraat 29
 • Heel: Wilhelminaplein 1
 • Linne: Groenstraat 2
 • Maasbracht: Bosserhoflaan 1
 • Maasbracht: Kalverstraat 15
 • Maasbracht: Tipstraat 8
 • Ohé en Laak: Dorpsstraat 1
 • Panheel: Thornerweg 4
 • Stevensweert: Sportlaan 1
 • Thorn: Vlasaardstraat 23
 • Wessem: Kloosterlaan 7

De lijst met alle inzamellocaties van al het afval vindt u via de Afvalwijzer.

Hoe open ik de ondergrondse restafvalcontainer?

U kunt de ondergrondse restafvalcontainer alleen met uw afvalpas. De afvalpas houdt bij hoe vaak u gebruik maakt van de ondergrondse container. Per inworp van (maximaal) 60 liter betaalt u € 3,-. Deze kosten betaalt u via de jaarafrekening afvalstoffenheffing van de BSGW.

Zo werkt de ondergrondse restafvalcontainer:

 1. Druk op de knop tot u leest ‘Bied uw pas aan’
 2. Houd uw afvalpas voor de lezer
 3. Open de trommel van de container
 4. Stop uw afvalzak in de trommel van de container
 5. Sluit de trommel volledig.

Wat is een afvalpas en hoe werkt die?

Elk huishouden heeft een eigen afvalpas, die net als uw afvalcontainers bij het huis hoort. De afvalpas geeft u toegang tot onze milieuparken in Maasbracht, Roggel en het milieupark in Montfort, waar u al uw huishoudelijk afval kunt inleveren. U kunt zelf kiezen op welk milieupark u uw afval inlevert.

Waar kan ik de afvalpas voor gebruiken?

 • Hiermee heeft u toegang tot het milieupark;
 • voor het openen van de ondergrondse restafvalcontainers;
 • Woont u in een bovenwoning of appartement en staat bij u een GFT-zuil? Dan kunt u de afvalpas gebruiken om de GFT-zuil te openen.

Afvalpas kwijt of beschadigd?

Heeft u een nieuwe afvalpas nodig of is uw pas beschadigd? Dan kunt u een nieuwe aanvragen tegen betaling van € 12,50. Dit doet u via RD Maasland

Hoe werkt de afvalpas op de milieustraat?

Bij de milieustraat geeft u de Maaslandpas aan de beheerder. De beheerder kan daarbij naar uw adres of legitimatiebewijs vragen. De pas wordt gelezen via een display. De beheerder bepaalt aan de hand van het aangeleverde afval het te betalen bedrag. Er kan alleen gepind worden. Na betaling wordt de slagboom geopend en hebt u toegang tot de milieustraat.

Lees alles over de afvalpas op de website van RD Maasland.

Wat betaal ik voor het ophalen van afval?

U betaalt een vast bedrag per jaar en een bedrag per keer dat u het restafval aanbiedt. Hoeveel dit is, verschilt per maat container. Hoe kleiner de grijze container is, hoe minder u betaalt. Het scheiden van afval loont dus! Als u veel restafval heeft en kiest voor een 140 liter of een 240 liter restafvalcontainer, betaalt u ook een hoger vast bedrag. 

Tarieven 2024

Maat grijze container  Vast bedragBedrag per aanbieding
40 liter inzetbak (in 140 liter container)€ 203,50€ 2
60 liter inzetbak (in 140 liter container)€ 203,50€ 3
80 liter inzetbak (in 140 liter container)  € 203,50€ 4
140 liter container€ 233,50€ 7
240 liter container€ 248,50€ 12
60 liter inworp ondergrondse container€ 203,50€ 3

Het ophalen van afval wordt gedaan door afvalinzamelaar RD Maasland. De kosten hiervoor worden noemen we de afvalstoffenheffing. Deze kosten lopen via BsGW. Uw kosten bestaat uit het vaste bedrag plus de kosten van alle keren dat u de grijze container aan de straat heeft gezet.

Ik woon in de hoogbouw, wat betaal ik?

Als bewoner van een appartement betaalt u bovenop het vaste bedrag ook per inworp bij een ondergrondse container of per lediging van de eigen container.

Wat betaal ik voor een gft-container of pmd-afval?

Voor het gft-afval en pmd-afval hoeft u niet per aanbieding te betalen. Deze kosten zitten in het vaste bedrag. Het maakt dus ook niet uit welke maat groene container u heeft. 

Moet ik vastrecht betalen als ik alleen een afvalpas wil voor de ondergrondse container?

Ja. Ieder huishouden betaalt vastrecht (gebaseerd op de maat van de restafvalcontainer). Los daarvan krijgt ieder huishouden een afvalpas. Hiermee heeft u toegang tot de milieuparken én kunt u ermee de ondergrondse container openen. U betaalt wel per keer dat u gebruik maakt van de ondergrondse container. 

Ik heb een grijze container aan huis, betaal ik twee keer het vaste tarief als ik de ondergrondse container gebruik?

Het vaste bedrag bij de ondergrondse container is voor inwoners die bijvoorbeeld in een appartement wonen en geen eigen container aan huis hebben. Alle inwoners betalen één keer per jaar het vaste bedrag. Als u de ondergrondse container gebruikt om extra afval weg te gooien, betaalt u dus alleen per inworp.

Vragen over PMD-afval

Waarom wordt het PMD-afval in doorzichtige zakken opgehaald?

PMD-afval dat in transparante zakken wordt ingezameld, is minder vervuild dan PMD-afval dat in verzamelcontainers ingezameld wordt. PMD dat teveel vervuild is, moet alsnog als restafval verbrand worden. Dat is duurder. Ook is het aan huis inzamelen van het PMD-afval een verhoging van de service voor inwoners.

Hoe kom ik aan PMD-zakken?

De transparante PMD-zakken hebben een inhoud van 60 liter. De zakken worden drie keer gratis aan huis bezorgd: rond week 4/5, week 23 en week 42. Per keer krijgt u 24 zakken. Op jaarbasis ontvangt u dus 72 PMD-zakken. Heeft u bij deze rondes geen zakken ontvangen? Neem dan contact op met het callcenter door te bellen of een e-mail te sturen. Dan zorgen we ervoor dat de zakken nageleverd worden. 

Ik krijgt teveel PMD-zakken. Wat nu?

Drie keer per jaar ontvangt u doorzichtige PMD-zakken aan huis. Heeft u te veel of te weinig zakken? Dan kunt u deze in het gemeentehuis of bij de keet van de dorpscontactpersonen afgeven of afhalen. U mag deze natuurlijk ook weggeven aan buurtbewoners die erom verlegen zitten. Komt er een bezorgronde aan? Dan kunt u ook een briefje op uw brievenbus doen met 'geen PMD-zakken a.u.b.'. De zakken worden in week 23 en 42 aan huis bezorgd.

Mijn zakken zijn op. Waar kan ik nieuwe PMD-zakken krijgen?

U kunt een extra set zakken ophalen aan de balie van het gemeentehuis in Maasbracht of bij de keet van de Dorpscontactpersonen.

Hoe zet ik het PMD-afval aan de weg?

 • Alleen in de doorzichtige gratis PMD-zakken;
 • zet de PMD-zak op de inzameldag altijd vóór 7:30 uur aan de straat;
 • zet de zakken zoveel mogelijk bij elkaar, aan de kant van de weg waar u ook uw afvalcontainer plaatst;
 • knoop de zak goed dicht en bind zakken zoveel mogelijk aan elkaar;
 • zakken niet volproppen, deze scheuren dan sneller en zijn lastig op te pakken voor de inzamelaar;
 • verkeerd afval in de zak? Dan blijft de zak staan.

PMD goed gescheiden:

 • PMD-inzameling is alleen voor plastic en metalen verpakkingsmateriaal en drinkpakken;
 • verpakkingen moeten leeg zijn, schoon hoeft niet;
 • stop geen etensresten in de zak, dat vervuilt de recycling én trekt ongedierte aan;
 • vouw drinkpakken op, dat scheelt ruimte;
 • knijp bij plastic flesjes de lucht er uit en draai de dop er op;
 • prop blikjes of drinkpakken niet vol met ander PMD, dan kan de sorteerinstallatie het afval niet van elkaar scheiden;
 • twijfelt u of uw afval bij het PMD hoort? Check het Afval ABC op mijnafvalwijzer.nl of in de app Afvalwijzer.

Komen er kroonringen om lantaarnpalen om de zakken aan op te hangen?

We hebben regelmatig de vraag gekregen of er kroonringen aan de lantaarnpalen komen. Een kroonring is een ring met haakjes/uitsteeksels die om (lantaarn)palen kan worden geklemd, waaraan vervolgens PMD-zakken opgehangen kunnen worden.

We kijken als gemeente hoe het in praktijk loopt met de inzameling van PMD en beslissen daarna of er kroonringen moeten komen. Kroonringen kunnen handig zijn om te voorkomen dat zakken over straat 'zwerven'. Maar bij het ophalen van afval kan het onhandig zijn. De zakken kunnen verstrikt raken in de ringen, waardoor het ophalen langer duurt. Ook zijn aan de aankoop kosten verbonden. 

Het is echter niet de bedoeling dat inwoners zelf kroonringen aanschaffen en deze aan lantaarnpalen bevestigen, dit vanwege mogelijke veiligheids- en onderhoudsproblemen. U kunt de PMD-zakken wel aan elkaar binden, zodat ze samen zwaarder zijn en lastiger wegwaaien.

Vragen over medisch afval en luiers

Wat als ik medisch afval heb?

Als u medisch afval heeft, bent u momenteel al gedeeltelijk vrijgesteld van afvalstoffenheffing. Sinds 1 januari 2022 geldt een nieuwe regeling. Voor de overgang naar de nieuwe regeling hoeft u niet opnieuw te bewijzen dat u of een gezinslid medisch afval heeft. 

Dit houdt de regeling in:

 • Als huishouden met medisch afval betaalt u een vast bedrag voor de afvalstoffenheffing. De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van de maat van de grijze container die u heeft.
 • Maakt u alleen gebruik van een ondergrondse container omdat u bijvoorbeeld in een appartement woont, dan geldt het vaste bedrag dat bij de ondergrondse container hoort.
 • U krijgt een jaarlijkse korting op het variabele deel van de afvalstoffenheffing.
 • In 2024 is de korting maximaal €120. Hiervoor kunt u 10 keer een 240 liter restafval container aan de straat zetten of 40 keer een inworp doen in de ondergrondse container. De maximale korting houdt in dat uw aanbiedingen gratis zijn totdat het bedrag van €120 is bereikt. Biedt u meer afval aan dan betaalt u daarvoor het vastgestelde bedrag per aanbieding. Als u minder vaak uw afval aanbiedt, vervalt het resterende bedrag van de korting.
 • De korting geldt per huishouden, niet per persoon.
 • De BSGW verrekent automatisch de korting na afloop van het betreffende jaar.
 • U mag een extra 240 liter container aanvragen. Dit kunt u zelf regelen via de website van RD Maasland. De extra container ziet er precies hetzelfde uit als uw grijze restafvalcontainer.
 • U dient wel eerst een medische indicatie in te leveren bij de BsGW, zodat ze de korting kunnen verrekenen op uw afvalstoffenheffing. Het aanvraagformulier hiervoor vindt u op de website van BsGW

Via de website van de BsGW kunt u de medische regeling aanvragen indien u dit nog niet heeft.

Wat kan ik doen met babyluiers? Komt daar een voorziening voor?

Luiers worden niet apart ingezameld. Installaties die luiers verwerken, zitten vol waardoor wij de luiers uit onze gemeente nog steeds als restafval moeten verbranden. Zolang er geen plek is om luiers ook echt te recyclen, zamelen wij de luiers ook niet apart in. Babyluiers horen dus voorlopig bij het restafval.

Als u niet uitkomt met uw container, kunt u kiezen voor een grotere maat container. Heeft u al een 240 liter restafvalcontainer? Dan is er de mogelijkheid om uit te wijken naar een ondergrondse container binnen de gemeente. Een inworp in de ondergrondse container kost €3. U kunt met uw afvalpas de container openen. Het gebruik van de ondergrondse container is wellicht ook een oplossing bij geuroverlast in warme maanden.

Grof huishoudelijk afval en kapotte apparaten

 • Grof huishoudelijk afval dat onbruikbaar en te groot is voor uw restafvalcontainer, kunt u (gescheiden) naar het milieupark brengen. 
 • Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA) kunt u inleveren bij de leverancier van uw nieuwe apparatuur of bij het milieupark.

Ophaalservice

Heeft u geen aanhangwagen om uw spullen naar het milieupark te brengen? Dan kunt u ook gebruik maken van de  ophaalservice van RD Maasland. Tegen betaling halen zij het grof huishoudelijk afval dan bij u aan huis op. U kunt zich hiervoor aanmelden door RD Maasland tijdens werkdagen te bellen of mailen. Zodra er voldoende aanmeldingen zijn om een wagen vol te kunnen laden, nemen zij contact met u op om te laten weten wanneer ze bij u langs komen om het grof huisvuil op te halen. Lees meer over de ophaalservice.

Kringloop en reparatie

Wat voor de één afval is, is voor een ander soms nog goed te gebruiken. Denk aan (tweedehands) meubels, kleding, speelgoed of elektrische apparaten. Heeft u huisraad die u niet meer nodig heeft? Geef ze een tweede leven en breng ze naar een van onderstaande initiatieven:

Of heeft u spullen die gerepareerd moeten worden? U kunt terecht bij het Repair Café:

Bekijk vooraf de websites van de initiatieven. Daar vindt u meer informatie over welke spullen u kunt inleveren en over actuele openingstijden.

Waar vind ik informatie voor bedrijven?

De gemeente zorgt alleen voor de inzameling van huishoudelijk afval. Als bedrijf kunt u containers laten leveren en ledigen door een commerciële partij. Dit kan via RD Maasland, maar ook via andere partijen.

Als ik een bedrijfscontainer heb, moet ik dan ook een grijze en een groene container hebben?

Ja. De gemeente heeft een zorgplicht voor het inzamelen van huishoudelijk afval. Als huishouden betaalt u hiervoor afvalstoffenheffing. Ook als het gaat om een bedrijf op een (particulier) woonadres, moet u een groene en grijze container aan huis hebben. De containers horen bij de woning, niet bij u als gebruiker. 

Als inwoner van een perceel waar huishoudelijke afvalstoffen kunnen vrijkomen, bent u verplicht de vaste kosten te betalen van de afvalstoffenheffing. Deze kosten zijn niet alleen voor de inzameling van restafval, GFT-afval en papier, maar ook andere zaken als het gebruik van het milieupark, de glasbak en de textielbak zijn hierbij inbegrepen. 

Waar vind ik meer over het beleid?

Het beleid over de uitvoering van het afvalbeleid is vastgelegd in verordeningen en uitvoeringsbesluiten. Deze zijn gepubliceerd en terug te lezen via onderstaande links:

Afvalnieuws