Ergert u zich ook zo aan zwerfafval en wilt u een bijdrage leveren aan een schoon Maasgouw? Meld u dan aan als zwerfafvalvrijwilliger! In Maasgouw zijn er ruim 40 zwerfafvalvrijwilligers. Zij gaan regelmatig op pad om zwerfafval te rapen. Daar zijn we trots op! Samen zorgen we voor een schoon Maasgouw.

Samen houden we Maasgouw schoon

Wilt u ook meehelpen bij het opruimen van zwerfafval? Start dan uw eigen opschoonactie of opschoonrondje. Met een paar uurtjes afvalruimen komt u al in actie tegen zwerfafval. Bijvoorbeeld door iedere dag iets van de stoep te rapen of iedere week een opschoonrondje door de buurt te maken. Meld u aan als zwerfafvalvrijwilliger en geef aan welk deel van Maasgouw u schoonhoudt. Dan krijgt u van ons gratis een afvalgrijper en afvalzakken om u daarbij te helpen. Aanmelden kan via info@gemeentemaasgouw.nl.

Uw opruimactie registreren in een app

Om het zwerfvuil beter in kaart te brengen kunt u uw route registreren. U kunt het gebied waar u zwerfafval opruimt intekenen op de kaart van Nederland Schoon. Zo ontdekt u wie nog meer aan het opruimen is en zien zij ook welk gebied u schoonhoudt. Kijk voor meer informatie op de website Supporter van Schoon. Ook zijn er apps op de markt waarmee u uw opruimactie kunt registreren. Twee apps die u hiervoor kunt gebruiken zijn: HelemaalGroen en Litterati.

HelemaalGroen

HelemaalGroen is een Nederlandse zwerfafval-app waarmee u gemakkelijk kunt bijhouden welke routes u zwerfvuil-vrij hebt gemaakt. Ook kunt u zien welke routes andere gebruikers van de HelemaalGroen app al hebben schoongemaakt. Wanneer een route net is opgeruimd, kleurt deze groen. De groene kleur verandert na een maand in oranje en nog langer daarna in bruin. Op deze manier kunt u samen met anderen zorgen dat de omgeving schoon blijft. Het doel van de initiatiefnemer is om heel Nederland HelemaalGroen te krijgen. 

Litterati

Met de app Litterati is het mogelijk om zwerfafval in beeld te brengen. Met de app maakt u een foto van het zwerfafval. Alle foto’s komen in een database. De locatie van het zwerfafval wordt ook in de app getoond. Zo wordt de hoeveelheid zwerfafval inzichtelijk op een kaart. Met daarin de aantallen en soort afval. Zo geeft de app inzicht in de impact van zwerfafval.

Beide apps kunt u downloaden via Google Play of de IOS Store.