In het onderzoek naar de toekomstperspectief van het Clauscentrale-terrein en omgeving zijn grootschalige energieprojecten in beeld gebracht die mogelijk in de toekomst op Maasbracht en omgeving gaan afkomen. Deze projecten worden hierna kort toegelicht. Daarbij wordt met een link doorverwezen naar websites met meer informatie over deze energieprojecten. 

Uitbreiding hoogspanningsnetwerk van TenneT

Omdat het aanbod en de vraag naar elektriciteit in Nederland fors toeneemt, moet het netwerk van hoogspanningsstations en hoogspanningsverbindingen van TenneT worden uitgebreid en vernieuwd. 
In 2023 is al gestart met een groot energieproject dat gericht is op de vernieuwing van het 380 kV en 150 kV station in Maasbracht. Daarnaast worden door TenneT voorbereidingen getroffen voor de opwaardering  van de hoogspanningsverbinding Maasbracht-Graetheide naar 380 kV. De procedure hiervoor start begin 2024. 

Meer weten?

Verduurzaming Clauscentrale van RWE

Om aan de klimaatdoelen voor 2050 te voldoen moeten gasgestookte elektriciteitscentrales in Nederland -zoals de Clauscentrale van RWE in Maasbracht- verduurzamen en omgebouwd worden om CO2-neutrale energie te produceren. In het onderzoek dat loopt naar het toekomstperspectief van de Clauscentrale zijn daarvoor de volgende opties in beeld gebracht: 

  • De optie om bij de Clauscentrale een CCS-installatie (Carbon Capture en Storage) te bouwen om CO2 op te vangen.
  • De optie om de Clauscentrale om te schakelen van aardgas naar waterstof. Deze waterstof wordt dan geproduceerd door stroom van duurzame energiebronnen zoals windenergie. 

Na afronding van het onderzoek wordt door RWE verder onderzocht welke optie het meest geschikt is om in de periode na 2030 te gaan realiseren. Vooruitlopend daarop wil RWE op korte termijn al zonnepanelen op daken, grond en water van het Clauscentrale-terrein gaan aanleggen. 

Meer weten?

Aanleg Delta Rhine Corridor

De aanleg van de Delta Rhine Corridor is een grootschalig energieproject binnen Nederland dat voorziet in de aanleg van een corridor van kabels en buisleidingen (voor stroom, CO2, waterstof, propeen, ammoniak en LPG) tussen Rotterdam en het Ruhrgebied in Duitsland met een aftakking naar het Chemelot-terrein in Zuid-Limburg.

Meer weten?

Het tracé van de Delta Rhine Corridor loopt niet over het grondgebied van Maasgouw. Bij de voorbereiding van dit energieproject wordt wel onderzocht of er een aftakking van de Delta Rhine Corridor naar Maasbracht mogelijk is om CO2 te kunnen afvoeren én waterstof te kunnen aanvoeren of om stroom van windmolens op zee naar Maasbracht te transporteren of te wel te kunnen laten aanlanden. 

Aanlanding stroom van windmolens op zee

Bij de verduurzaming van Nederland speelt grootschalige opwekking van windenergie op zee een belangrijke rol. Daarom is het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) het Programma VAWOZ 2031-2040 gestart.  

Het Programma Verbindingen Aanlanding Wind Op Zee (VAWOZ) 2031-2040 onderzoekt:

  • Hoe tussen 2031 en 2040 windenergie die op zee wordt opgewekt aan land gebracht kan worden en kan worden aangesloten op het hoogspanningsnet of waterstofnetwerk op land.
  • De mogelijke effecten van de aanlandroutes en -locaties. Hiervoor wordt een integrale effectenanalyse en milieueffectenrapportage (Plan-MER) gemaakt. 
  • Kansrijke locaties op land waar, door middel van een grootschalige elektrolyzer, waterstof gemaakt kan worden. 

Terinzagelegging van het onderzoeksplan 

Voor de periode na 2031 worden, naast locaties in het kustgebied, ook locaties verder landinwaarts onderzocht. Daarom is ook deze regio onderdeel van het onderzoek. Het afgelopen jaar heeft het Programma VAWOZ samen met regionale belanghebbenden kansrijke routes en aansluitlocaties in kaart gebracht. In de volgende fase worden deze routes en locaties verder onderzocht.  

De resultaten van de verkenning zijn opgenomen in de conceptnotitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD), ook wel het onderzoeksplan. Dit ligt tot en met 4 april 2024 ter inzage. Gedurende deze periode van zes weken kan iedereen een officiële reactie indienen op het plan. Dat kan via de website van het programma. Deze reacties kunnen aanleiding zijn om het onderzoeksplan aan te passen. In juni 2024 publiceert het programma de definitieve NRD, inclusief een Nota van Antwoord met antwoorden op alle reacties.

Meer informatie

Meer informatie over het programma, het onderzoeksplan, de informatiebijeenkomsten en het indienen van reacties vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Productie van groene waterstof (elektrolyse)

Als in de buurt van Maasbracht in een converterstation stroom van windmolens op zee gaat aanlanden dan komt daar een zeer groot vermogen (circa 2 GW) aan stroom beschikbaar. Dat biedt op dergelijke locaties ook de mogelijkheid om door middel van elektrolyse groene waterstof te produceren. In het Programma Energie Hoofdstructuur (PEH) van het Rijk is een impressie gegeven van elektrolyse bij een aanlandingspunt voor wind op zee en is ook aangegeven wat het ruimtebeslag van een elektrolyse-installatie is.

Om de productie van waterstof in Maasbracht mogelijk te maken, moet eerst het energieproject Delta Rhine Corridor (plus aftakking naar Maasbracht) worden gerealiseerd en moet eerst binnen
het energieproject Verbindingen Aanlanding Wind op Zee (VAWOZ) 2031-2040 een converter-station in de omgeving van Maasbracht worden gerealiseerd. 

Meer weten?

Opwek van elektriciteit door zonneparken

De gemeente ziet in Maasgouw binnen bepaalde zoekgebieden mogelijkheden voor de opwek van elektriciteit in zonneparken (met zonnepanelen) op land. Dat is door de gemeenteraad in 2022 vastgelegd in de Omgevingsvisie en het Beleidskader "Zon op land". Binnen dit beleid is het terrein van de Clauscentrale aangewezen als zoekgebied en ook het gebied "Brachterveld" ten zuidoosten van de dorpskern Brachterbeek. Binnen deze zoekgebieden wil de gemeente onder voorwaarden zonneparken mogelijk maken als zich daarvoor initiatiefnemers melden die eigendom hebben in de zoekgebieden of overeenstemming hebben bereikt met de desbetreffende eigenaren in het gebied.

Meer weten?