Tien jaar geleden, in 2014 ging de geldigheidsduur van paspoorten voor volwassenen van vijf naar tien jaar. Het effect daarvan is vanaf 2024 te merken. Veel mensen moeten dan hun paspoort of identiteitskaart vernieuwen. Dit noemen we de ‘Paspoortpiek’. Het is verstandig om voor de drukte (online) een afspraak te maken om uw reisdocument te vernieuwen. De piek start in 2024 en duurt naar verwachting 5 jaar, dus tot en met 2028.

In Maasgouw doen we er alles aan om u zo snel mogelijk te kunnen helpen. De aanvragen zelf worden verwerkt door het ministerie. Wij hebben helaas geen invloed op de uiteindelijke doorlooptijd, omdat dit landelijk speelt.

Plan op tijd een afspraak om uw reisdocument te vernieuwen

Verloopt uw paspoort of identiteitskaart dit jaar? Denk er dan aan om tijdig uw reisdocument te verlengen. We verwachten veel aanvragen, waardoor uw aanvraag langer kan duren dan u van ons gewend bent. Ook kan het langer duren voor u een afspraak kunt maken. Het is daarom verstandig om tijdig een afspraak maken, voordat uw reisdocument verloopt. Stel dat uw identiteitskaart half mei verloopt, dan kunt u alvast voor eind april een afspraak inplannen. 

U kunt uw reisdocument eerder vernieuwen dan vlak voor de verloopdatum. Zo voorkomt u dat u uw document niet op tijd ontvangt.

Wist u dat u via onze website een afspraak kan inplannen voor het verlengen of aanvragen van uw reisdocument? Dat kan via deze link Afspraak maken. Natuurlijk kunt u ook telefonisch contact met ons opnemen om een afspraak in te plannen.

Andere afspraken

De piek in de aanvraag van reisdocumenten kan helaas ook een langere wachttijd veroorzaken voor het vernieuwen van uw rijbewijs of voor andere afspraken aan de balie. Regel dit dus ook op tijd.