Plaagdieren en ongedierte
Heeft u last van ongedierte? Zoals ratten, wespen of andere dieren? Vaak kunt u dit zelf bestrijden. Soms is de gemeente de bestrijder. Dit is afhankelijk van het dier en waar de overlast plaatsvindt. Neem gerust contact met ons op. Wij kunnen u adviseren.
Overlast voorkomen
Door onze woonomgeving netjes te houden, dragen we allemaal bij aan het voorkomen van overlast door ongedierte:
- Gooi uw afval weg in een gesloten afvalcontainer en laat het niet rondzwerven.
- Zorg dat voedselresten niet bereikbaar zijn voor plaagdieren.
- Houd uw tuin en erf opgeruimd.
Steeds meer inwoners willen zwerfafval in hun omgeving opruimen. U kunt daarvoor grijpers lenen en gratis afvalzakken krijgen. Kijk voor meer informatie op de pagina over zwerfafval.
Plaagdieren
Hieronder leest u meer over de meest voorkomende soorten plaagdieren.
Ratten en muizen
Ratten en muizen kunnen veel overlast veroorzaken. Meld waarnemingen van ratten bij de gemeente, dit kan via Fixi. Op uw eigen terrein bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. U vindt tips op de website van Milieu centraal.
Steenmarters (en andere marterachtigen)
Marters zijn een beschermde diersoort. Wij mogen als gemeente zowel binnen als buiten de bebouwde kom geen maatregelen nemen. Er kan een ontheffing verleend worden in uitzonderlijke gevallen, maar alleen als er aan strikte voorwaarden wordt voldaan. Deze ontheffing kan worden verleend door de provincie.
Voor het voorkomen en verjagen van (steen)marters op of in private eigendommen, zoals uw huis of auto, bent u zelf verantwoordelijk. U vindt hiervoor tips op de website van de Marterstichting.
Wespen en hoornaars
Wespennesten en nesten van de hoornaar in de openbare ruimte worden alleen weggehaald als ze gevaar opleveren voor de directe omgeving. U kunt dit melden via Fixi of telefonisch doorgeven.
Voor wespennesten in uw huis of tuin bent u zelf verantwoordelijk om te bestrijden. U vindt hiervoor tips op de website van de Wespenstichting.
Mieren
Nesten van mieren in de openbare ruimte worden alleen weggehaald als ze schade aanrichten aan de openbare ruimte (bijvoorbeeld bij verzakkingen). Voor overlast van mieren in uw huis of tuin bent u zelf verantwoordelijk. U vindt tips op de website van Milieu centraal.
Eikenprocessierups
Van mei tot juli kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen. Contact met de haren van deze rups kan bij mensen en dieren flinke irritaties geven. Wij bestrijden de rups op gemeentelijk groen. In uw tuin bent u hier zelf verantwoordelijk voor.