Samen werken we aan een aantrekkelijk landschap. Dit willen en kunnen we niet alleen doen. Daar willen we onze inwoners graag bij betrekken. Bijvoorbeeld met ons steenuilenproject of de lokale dorpsgaard. Wilt u uw steentje bijdragen? Lees hieronder wat we samen kunnen doen! 

In het 'Zorgplan natuur en landschap' wordt toegelicht wat we de komende jaren oppakken en hoe we dat doen. Het zorgplan bestaat uit meerdere bouwstenen. We lichten enkele bouwstenen hieronder toe:

  • Aanplantregeling landschapselementen 
  • Steenuilenproject
  • Dorpsgaarden in Maasgouw

Aanplantregeling landschapselementen

Woont u in het buitengebied of bent u eigenaar van een landbouwperceel en wilt u uw woonomgeving verder vergroenen? Dan helpen wij u een handje. Wilt u gebiedseigen landschapselementen aanleggen zoals bijvoorbeeld (struweel)hagen, (knot)bomen, hoogstam fruitbomen of houtsingels? Dan kunt u bij ons planten en bijkomende materialen aanvragen. Zo dragen we bij aan een aantrekkelijk landschap voor mens én dier.

Voorwaarden

Er zijn enkele voorwaarden:

  • het perceel ligt in gemeente Maasgouw;
  • de percelen liggen in het buitengebied of in dorpsranden;
  • er worden alleen inheemse planten toegepast;
  • deelnemers houden de beplanting minimaal tien jaar in stand;
  • deelnemers nemen deel aan instructiebijeenkomsten. Compensatieverplichtingen in het kader van Limburgs Kwaliteitsmenu of Wet Natuurbescherming komen niet in aanmerking. 

De volledige regeling vindt u hieronder.

Kosten

Deelnemers betalen een eigen bijdrage van €250,-. Hiervoor krijgt u plantmateriaal en bijkomende materialen ter waarde van maximaal €1.350,-, een intakegesprek, een advies, plantlijst en schetsplan, en plant- en beheerinstructies.

Aanmelden

Aanmelden kan via deze link hieronder. Let op! Er kunnen maximaal tien initiatieven per jaar gehonoreerd worden. Aanvragen worden in behandeling genomen op basis van volgorde van aanmelding. Meld u dus op tijd aan!

Ga naar het aanmeldformulier voor de aanplantregeling(externe link)

Download

Hieronder vindt u de volledige regeling.

Steenuilenproject

Steenuil

Samen met Vogelwacht Limburg werken we aan het verbeteren van het leefgebied voor steenuilen. Steenuilen broeden altijd in de buurt van mensen. Ze houden van het kleinschalig landschap in de randen van het dorp en zijn verzot op knotbomen, hoogstamboomgaarden en hagen. Als het ergens aantrekkelijk is voor steenuilen, dan is het dat ook altijd voor mensen. Dat gaat namelijk hand in hand. 

Op dit moment broeden zo’n 20 to 25 paartjes steenuilen in Maasgouw. Dat kan beter. Er zijn verschillende manieren waarop u de steenuil een steuntje in de rug kunt geven. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een nestkast. Ook kunt u helpen het buitengebied aantrekkelijker te maken door landschapselementen aan te planten zoals gemengde hagen, hoogstamboomgaarden en knotbomen. Maar u kunt ook helpen bij het controleren van de nestkasten. Wilt u helpen? Neem dan contact met ons op.

Dorpsgaarden

In Maasgouw zijn enkele dorpsgaarden te vinden. Hier mag iedereen kersen, peren en appels plukken. De dorpsgaarden worden samen met onder andere vrijwilligers onderhouden.

Waar vind ik de dorpsgaarden?

  • Beegden: heerstraat-Zuid (niet openbaar, beheer door omwonenden)
  • Heel: Catualiumplein (in beheer bij de werkgroep Dörpsbòngerd Hael)
  • Maasbracht: Europlein
  • Stevensweert: Maasdijk
  • Stevensweert: Meersekamp (niet openbaar, in beheer bij Wijngilde Midden-Limburg) 
  • Thorn: Thoerder Eppelke aan de Panheeldersteeg (in beheer bij Jeugdwerk Thorn)
  • Thorn: Notenbeemd (beheer o.a. met omwonenden)
  • Wessem: voormalige sportvelden (in beheer bij dorpsraad)

Wilt u ook vrijwilliger worden bij een dorpsgaard? Of heeft u ideeën voor een nieuwe dorpsgaard bij u in de buurt? Wij horen het graag! Een nieuwe dorpsgaard wordt samen met inwoners aangelegd en onderhouden. Neem hiervoor gerust contact op met John van den Berg.

dorpsgaard

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u helpen? Neem dan contact op met John van den Berg. Dit kan per e-mail naar j.vandenberg@gemeentemaasgouw.nl of bel naar 0475 - 85 25 00.

Hieronder downloadt u het Zorgplan Natuur en Landschap 2023 - 2030.