In september ging in Maasbracht de pilot om de voortuin te vergroenen van start. Een proef waarbij inwoners, met hulp van de gemeente, de stenen in hun tuin vervangen door groen. Ruim 40 inwoners hadden zich aangemeld. Zodra de pilot in Maasbracht afgerond is, bekijkt de gemeente of dit in 2023 ook in andere kernen van Maasgouw uitgevoerd kan worden.

Waarom is een groene tuin belangrijk?

Een groene tuin kan hittestress voorkomen. Tijdens een hele warme zomer is het in een groene tuin namelijk een stuk koeler. Meer groen en minder stenen in de tuin is niet alleen fijn voor uzelf, het zorgt ook voor meer vlinders, insecten en vogels. En een groene tuin helpt bij het tegengaan van wateroverlast, omdat regenwater in de bodem zakt en niet naar het riool wordt afgevoerd. Wel zo handig in tijden van langdurige droogte. 

Vergroen uw tuin in het najaar

Wilt u zelf ook aan de slag met het vergroenen van uw (voor)tuin? Dan is het najaar de beste periode om dat te doen. In de herfstperiode valt meestal meer regen dan in het voorjaar. Daardoor droogt nieuwe aanplant minder snel uit, waardoor u minder water hoeft te geven. Ook is het in deze periode eenvoudiger om groen te planten of verplanten. In de herfst komen planten en bomen in een slaapstand. Hierdoor krijgen wortels meer tijd om zich te ontwikkelen.

Wilt u informatie of inspiratie?

Kijk dan eens op de website van Waterklaar(externe link).