Voortuin vergroenen

Steeds meer voortuinen in Maasgouw zijn deels of volledig bestraat. Meer en meer groen verdwijnt zo uit het straatbeeld. Terwijl de zomers warmer en buien extremer worden. Versteende tuinen vangen extreme buien en hoge temperaturen niet goed op. De gemeente wil die verstening van voortuinen een halt toe roepen. Onder het motto ‘Draag je steentje bij/weg’ riepen wij inwoners op hun voortuin te vergroenen. Ruim 90 inwoners gingen de uitdaging aan. Zij verruilden hun stenen voortuin voor een groene tuin. 

Doe mee en draag uw steentje bij/weg!

In het najaar van 2024 organiseert de gemeente weer zo’n actie voor alle inwoners van Maasgouw. Wij helpen u opnieuw een handje. Zo willen we ongeveer 50 tuinen vergroenen. Gaat u de uitdaging aan? Meld u snel aan. Want aanvragen handelen we af op basis van binnenkomst totdat het budget op is.

Wat houdt de actie in?

U krijgt van ons gratis aanplantadvies, we helpen u bij het ophalen van de stenen, het leveren van nieuwe tuinaarde en  bestellen plantjes voor uw tuin (tot een maximum van 18m²). 

Hoe gaat de actie in zijn werk?

  • Meld u aan voor de actie door een mail met uw naam en adres te sturen naar vergroenmee@gemeentemaasgouw.nl
  • U ontvangt van ons een informatiepakket over het vergroenen van uw tuin. U kiest de planten voor uw tuin en geeft uw keuze aan ons door. Een medewerker van de gemeente maakt u een plan afgestemd op uw voortuin en uw plantenkeuze.
  • Op een vooraf afgesproken datum ontvangt u een bigbag op uw adres. De stenen uit uw tuin kunt u zelf in de bigbag doen. Als u hiermee klaar bent, voeren wij deze bigbag af.
  • U ontvangt van ons voldoende teelaarde in de voortuin
  • In november 2024 kunt u uw planten ophalen bij de gemeenteloods in Maasbracht.
  • Daarna kunt u de planten zelf in uw voortuin zetten.

Waarom is een groene voortuin belangrijk?

Een groene tuin kan hittestress voorkomen. Tijdens een hele warme zomer is het in een groene tuin namelijk een stuk koeler. Meer groen en minder stenen in de tuin is niet alleen fijn voor uzelf, het zorgt ook voor meer vlinders, insecten en vogels. En een groene tuin helpt bij het tegengaan van wateroverlast, omdat regenwater in de bodem zakt en niet naar het riool wordt afgevoerd. Wel zo handig in tijden van langdurige droogte. 

Vergroen uw tuin in het najaar

Wilt u zelf ook aan de slag met het vergroenen van uw (voor)tuin? Dan is het najaar de beste periode om dat te doen. In de herfstperiode valt meestal meer regen dan in het voorjaar. Daardoor droogt nieuwe aanplant minder snel uit, waardoor u minder water hoeft te geven. Ook is het in deze periode eenvoudiger om groen te planten of verplanten. In de herfst komen planten en bomen in een slaapstand. Hierdoor krijgen wortels meer tijd om zich te ontwikkelen.

Kijk voor inspiratie op de website van Waterklaar.

Tip: leg uw eigen klimaatvriendelijk grasveld aan

Komt u (nog) niet in aanmerking voor deze actie, maar wilt u wel al iets doen? Of heeft u een achtertuin die wel wat vlinders en bijen kan gebruiken? Leg dan een klimaatvriendelijk grasveld aan!

Veel mensen houden van een strak groen gazon. Voor de natuur heeft zo’n groene grasmat weinig toegevoegde waarde. In een grasmat zonder bloemen is maar weinig voedsel te vinden voor insecten en vlinders.  Wilt u uw tuin klimaatvriendelijke maken, laat dan eens een deel van je gazon ongemoeid of maai het wat minder vaak. U zult zien dat u zo veel meer bloemen in uw tuin krijgt! Goed voor de insecten die zo volop voedsel en schuilplekken krijgen.  

U kunt ook een stuk van je gazon omspitten en inzaaien met een kruidenmengsel. Dit maait u meestal maar 1 of 2 keer per jaar. Koop dan wel biologische zaden, want daar zit geen gif op. U kunt ook zelf zaden verzamelen in uw omgeving.