Gefeliciteerd! U gaat trouwen in gemeente Maasgouw. Hiervoor moet u een aantal zaken met de gemeente regelen, zoals het maken van een melding en vastleggen van een datum. Op deze pagina leest u hoe u dit doet. 

Leg de trouwdatum en trouwlocatie zo snel mogelijk bij ons vast. De gewenste trouwdatum kunt u niet langer dan 1 jaar vooruit doorgeven. Maar doe dit wel bij voorkeur minimaal 3 maanden voor de geplande trouwdatum om een teleurstelling te voorkomen. In de populaire trouwmaanden mei t/m september of bij bijzondere data moet u hiervoor een nog langere periode aanhouden. Het is niet mogelijk om op zondag te trouwen. Trouwt u niet in het gemeentehuis, maar op een andere plek in Maasgouw? Dan regelt u de locatie en bijbehorende kosten zelf met de eigenaar. De trouwlocatie dient u wel aan te geven in de melding voorgenomen huwelijk.

Online melding voorgenomen huwelijk

U kunt eenvoudig online een melding doen voor een voorgenomen huwelijk. We vragen u om een aantal gegevens bij de hand te hebben en alvast na te denken over een aantal te maken keuzes. U kunt alleen online een melding doen als beide partners een DigiD hebben. U dient namelijk beiden in te loggen.

Als u een voorgenomen huwelijk wilt melden, denk dan aan het volgende:

  • Houd uw DigiD gegevens bij de hand.
  • Wilt u trouwen of kiest u voor een geregistreerd partnerschap?
  • Wat voor soort ceremonie wilt u (gratis ceremonie of betaalde ceremonie)?
  • Wat is de datum en tijdstip van uw ceremonie?
  • Op welke locatie wilt u trouwen? Dit kan in het gemeentehuis Maasbracht of op een andere locatie. 
  • Welke trouwambtenaar wilt u graag bij de plechtigheid? We hebben in de gemeente Maasgouw verschillende trouwambtenaren. Onder bepaalde voorwaarden is het ook mogelijk om een eigen trouwambtenaar te kiezen.
  • Doe de melding uiterlijk 6 weken voor de ceremonie, maar niet langer dan een jaar van tevoren. De melding is maximaal één jaar geldig. 
  • Wie worden de getuigen (minimaal twee, maximaal vier)? 
  • Wilt u een trouwboekje?
  • Houdt uw betaalgegevens bij de hand. Om de datum en het tijdstip te reserveren dient u het volledige (betaal)proces te doorlopen. Betalen doet u via iDEAL. Uw dossier wordt pas in behandeling genomen nadat de betaling is voltooid. 
  • U ontvangt een bevestigingsmail met een link om uw gegevens te controleren en eventueel op een later moment wijzigingen en/of aanvullingen door te geven. Dit kan tot uiterlijk 6 weken voor de ceremoniedatum. Bij wijzigingen of een eventuele annulering worden kosten in rekening gebracht. 
  • Let op: gelieve inloggen op een PC of laptop om foutmeldingen te voorkomen. 

Melding voorgenomen huwelijk online regelen

U kunt een melding voor een voorgenomen huwelijk via onderstaand formulier online regelen. 

DigiDMeldformulier voorgenomen huwelijk
 

Kerkelijk huwelijk

Trouwen voor de gemeente wordt het burgerlijk huwelijk genoemd. Wilt u ook voor de kerk trouwen? Dan mag dat pas nadat uw burgerlijk huwelijk is gesloten. 

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan telefonisch contact op via 0475 - 85 25 00. Onze collega's beantwoorden graag uw vragen en leggen uit welke stappen er gezet moeten worden. 

Voorwaarden om te trouwen

Als u wilt trouwen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Beide partners moeten huwelijksbevoegd zijn. Houd rekening met het volgende:

  • uw huwelijk mag nooit onder dwang tot stand komen;
  • u mag geen huwelijk aangaan als u al getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. In een aantal voornamelijk islamitische landen is een dubbel huwelijk wel mogelijk. In Nederland is dit niet toegestaan. Een bestaand huwelijk moet eerst ontbonden zijn voordat opnieuw kan worden getrouwd. Hetzelfde geldt voor een geregistreerd partnerschap;
  • als u onder curatele staat, heeft u toestemming van uw curator nodig;
  • er mag niet een te nauwe verwantschap tussen echtgenoten bestaan. U kunt daarom niet trouwen met uw eigen kind, (half)broer, (half)zus of met uw eigen ouder. Dat geldt ook als de familieband is ontstaan door adoptie. De minister van Justitie kan ontheffing voor een huwelijk verlenen aan partners die door adoptie broer(s) en/of zuster(s) zijn geworden.

Met huwelijksdispensatie en trouwen bij volmacht kan afgeweken worden van de normale huwelijksregels, als de situatie van de partners daarom vraagt. Lees meer over afwijken van de regels op de website van Justis.