Klimaatadaptatie
Het klimaat is aan het veranderen. De belangrijkste effecten van klimaatverandering zullen hitte, droogte, meer neerslag en een hogere zeespiegel zijn. Als je je voorbereidt, heb je minder last van deze effecten: in en om je huis is het koeler, je tuin overleeft ook droge tijden en je hebt geen last van een kelder die onder water staat. Dat noemen we klimaatadaptatie.
Dit kunnen we als gemeente niet alleen doen. Dit doen we samen met onze inwoners. U kunt namelijk ook al veel zelf doen. Bijvoorbeeld door uw tuin te vergroenen en slim om te gaan met regenwater.
Wat kunt u zelf doen?
- Haal de tegels en klinkers uit uw tuin en plant groen aan. Elk najaar doet de gemeente een actie “Vergroen uw voortuin” waarbij bewoners hun voortuin vergroenen onder het motto 'Steen er uit, groen er in!". De gemeente helpt met het afvoeren van de stenen, met het ontwerp en u ontvangt van de gemeente gratis planten. U leest meer over de voorwaarden op de actiepagina.
- Koppel het regenwater af. De gemeente geeft subsidie aan inwoners die het regenwater van hun huis afkoppelen van de riolering. Regenwater hoort niet in het vuilwaterriool. Regenwater hoort in de bodem.
Wat doet de gemeente?
Klimaatverandering is niet iets wat zich elders in de wereld of in de toekomst afspeelt. Het is er nú en het heeft effect op ons leefgebied. Klimaatverandering kunnen we alleen aanpakken als iedereen – bewoners, ondernemers en organisatie – zijn of haar steentje bijdragen om dit proces te keren. We noemen dit klimaatadaptatie; maatregelen die nodig zijn om klimaatverandering zoveel mogelijk het hoofd te bieden en om ons er aan aan te passen.
Aanpak in Maasgouw
Gemeente Maasgouw heeft ook een Klimaat Adaptatie Strategie opgesteld. Hierin staat hoe we hitte, droogte, wateroverlast en overstromingen willen aanpakken. In de Uitvoeringsagenda Klimaatadaptatie worden deze stappen verder uitgewerkt.
Regionale aanpak: Waterpanel Noord
De aanpak van de ambities gaat via 'werkregio’s'. In onze regio werken 15 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg, het Waterschap Limburg, het Waterleidingsbedrijf Limburg en de provincie Limburg samen in het Waterpanel Noord aan de ambities van dit Deltaplan. Samen geven we invulling aan de doelstellingen en afspraken uit het klimaatakkoord.
Samenwerkingsverband
In het convenant, dat in oktober 2023 werd getekend, staan afspraken over samenwerking tussen de convenantpartners op het gebied van waterketenbeheer. Daarnaast vormt dit samenwerkingsverband de werkregio in het kader van het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie, waarin maatregelen worden voorbereid die ervoor gaan zorgen dat Nederland in 2050 water robuust en klimaatbestendig is ingericht. Door samen te werken met gemeenten/partners wordt onderlinge kennis met elkaar gedeeld, het netwerk optimaal ingezet en kan worden ingespeeld op regionale ontwikkelingen. Daarnaast ontstaan kansen voor uniformiteit in het beleid en gezamenlijke uitvoering van regionale projecten.
Projecten
Concrete uitwerkingen zijn voor inwoners te herkennen aan projecten onder de vlag van Waterklaar; zoals het (ver)groene/blauwe van schoolpleinen, het afkoppelen van regenwater en projecten op het gebied van klimaatadaptatie in diverse gemeenten. Ook het inrichten van een regionaal grondwatermeetnet, het uitvoeren van risicodialogen en het coördineren van klimaatstresstesten worden in dit samenwerkingsverband opgepakt.
Convenantpartners
De convenantpartners zijn de 15 noordelijke gemeenten van Limburg (Mook- en Middelaar, Bergen, Gennep, Venray, Peel en Maas, Horst aan de Maas, Venlo, Beesel, Roermond, Roerdalen, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Weert en Echt-Susteren), Waterschap Limburg, Waterleiding Maatschappij Limburg.
Landelijke aanpak: Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie
Landelijk is er een strategie uitgezet voor een klimaatbestendig Nederland, het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie. Binnen dit deltaplan werken rijksoverheid, provincies, waterschappen en gemeenten samen aan een klimaatbestendige en waterrobuuste inrichting van Nederland.
In 2018 is het Deltaplan Ruimtelijke Klimaat Adaptatie (DPRA) ondertekend door gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk. In dit Deltaplan hebben de partijen afgesproken om vanaf 2020 klimaat adaptief te handelen. Het doel van het plan is om in 2050 alle stedelijke gebieden in Nederland klimaatbestendig, water- en hitte robuust ingericht te hebben. Om dit doel te bereiken worden de zeven ambities uit het Deltaplan doorlopen.
Vragen?
Heeft u een vraag over klimaatadaptatie of bent u op zoek naar meer informatie? Kijk dan op de website www.waterklaar.nl of neem contact op met de beleidsmedewerkers Openbare Ruimte, Erik Weijzen of Remy Hanssen telefoon via 0475-852500.