Een groene tuin kan hittestress voorkomen. Tijdens een hele warme zomer is het in een groene tuin namelijk een stuk koeler. Meer groen en minder stenen in de tuin is niet alleen fijn voor uzelf, het zorgt ook voor meer vlinders, insecten en vogels. En een groene tuin helpt bij het tegengaan van wateroverlast, omdat regenwater in de bodem zakt en niet naar het riool wordt afgevoerd. Wel zo handig in tijden van langdurige droogte. 

Vergroen uw tuin in het najaar

Wilt u zelf ook aan de slag met het vergroenen van uw (voor)tuin? Dan is het najaar de beste periode om dat te doen. In de herfstperiode valt meestal meer regen dan in het voorjaar. Daardoor droogt nieuwe aanplant minder snel uit, waardoor u minder water hoeft te geven. Ook is het in deze periode eenvoudiger om groen te planten of verplanten. In de herfst komen planten en bomen in een slaapstand. Hierdoor krijgen wortels meer tijd om zich te ontwikkelen.

Wilt u informatie of inspiratie?

Kijk dan eens op de website van Waterklaar(externe link).

Tip: leg uw eigen klimaatvriendelijk grasveld aan

Komt u (nog) niet in aanmerking voor deze actie, maar wilt u wel al iets doen? Of heeft u een achtertuin die wel wat vlinders en bijen kan gebruiken? Leg dan een klimaatvriendelijk grasveld aan!

Veel mensen houden van een strak groen gazon. Voor de natuur heeft zo’n groene grasmat weinig toegevoegde waarde. In een grasmat zonder bloemen is maar weinig voedsel te vinden voor insecten en vlinders.  Wilt u uw tuin klimaatvriendelijke maken, laat dan eens een deel van je gazon ongemoeid of maai het wat minder vaak. U zult zien dat u zo veel meer bloemen in uw tuin krijgt! Goed voor de insecten die zo volop voedsel en schuilplekken krijgen.  

U kunt ook een stuk van je gazon omspitten en inzaaien met een kruidenmengsel. Dit maait u meestal maar 1 of 2 keer per jaar. Koop dan wel biologische zaden, want daar zit geen gif op. U kunt ook zelf zaden verzamelen in uw omgeving.