Voor het besturen van een auto, vrachtwagen, brommer, scooter of ander motorvoertuig heeft u een rijbewijs nodig. Bent u geslaagd voor uw rijbewijs? Of heeft u een categorie-uitbreiding of code 95 erbij gekregen? Vraag dan een nieuw rijbewijs bij ons aan. Ook als uw oude rijbewijs bijna verloopt of verlopen is, vraagt u een nieuw rijbewijs aan. 

Wat moet ik doen?

U kunt uw rijbewijs op twee manieren aanvragen:

 1. Digitaal via de RDW
 2. Op het gemeentehuis in Maasbracht

Digitaal aanvragen via RDW (verlengen of uitbreiden)

Als u al een rijbewijs heeft, kunt u digitaal uw rijbewijs aanvragen via de website van de RDW. Voor een digitale aanvraag moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van gemeente Maasgouw.
 • U wilt uw rijbewijs vernieuwen of uitbreiden met een extra categorie.
 • U heeft een smartphone met NFC-lezer (Android versie 7.0 of hoger, IPhone 7 of hoger).
 • U heeft de DigiD app waaraan u een ID-check of inloggen met een identiteitskaart of rijbewijs (met pincode) heeft toegevoegd.

Voldoet u niet aan alle voorwaarden? Of is het rijbewijs kwijt of gestolen? Dan kunt u uw rijbewijs alleen aanvragen aan de balie in het gemeentehuis. 

Hoe werkt het?

 • Laat een pasfoto maken bij een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine. Een overzicht van erkende fotografen en fotocabines vindt u via de locatiewijzer op de website van de RDW. Er is ook een erkende fotocabine in het gemeentehuis in Maasbracht.
 • Bij de fotograaf zet u ook uw handtekening. De fotograaf stuurt digitaal uw foto en handtekening naar de RDW.
 • Daarna kunt u met de DigiD-app met ID-check makkelijk en snel de aanvraag doen via de website van de RDW.
 • U krijgt 2 werkdagen na de aanvraag een e-mail als uw nieuwe rijbewijs klaarligt op het gemeentehuis. Ontvangt u geen e-mail? Neem dan contact op met RDW. 
 • U kunt na het afhaalbericht uw rijbewijs persoonlijk en zonder afspraak vanaf 10 uur ophalen bij het gemeentehuis. Neem uw oude rijbewijs mee, deze moet u inleveren.
 • Haal uw rijbewijs binnen 3 maanden op. Daarna vervalt uw rijbewijs en moet u een nieuwe aanvragen.

Let op! U Betaalt dus twee keer kosten, 1 keer voor het maken van de foto en daarna voor de aanvraag van het rijbewijs. 

Aanvragen op het gemeentehuis

U kunt ook langskomen op het gemeentehuis. Dit doet in elk geval voor het aanvragen van uw eerste rijbewijs. Maak hiervoor een afspraak. De aanvraagdatum geldt als ingangsdatum van het nieuwe rijbewijs.

Maak een afspraak

Wat moet ik meenemen?

Neem het volgende mee naar de afspraak:

 • een recente pasfoto (in kleur), niet ouder dan zes maanden. De foto moet voldoen aan de pasfoto-eisen. De foto wordt beoordeeld door de baliemedewerker. Hij of zij beoordeelt of de foto voldoet. Er is een fotocabine aanwezig in het gemeentehuis in Maasbracht.
 • geld of uw bankpas. U betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag.
 • vraagt u uw eerste rijbewijs aan? Neem dan een geldig paspoort of geldige identiteitskaart mee.
 • bij het verlengen van uw rijbewijs moet u uw oude rijbewijs meenemen. Dit geldt ook voor uw scooter (AM-)rijbewijs. Is het rijbewijs niet meer geldig? Neem dan ook een geldig paspoort of geldige identiteitskaart mee.

Hoe gaat het verder?

U kunt uw nieuwe rijbewijs na vijf werkdagen zonder afspraak bij ons ophalen. U ontvangt via de gemeente een sms en/of e-mail als uw rijbewijs voor u klaarligt. U kunt uw nieuwe rijbewijs niet door iemand anders laten ophalen. Kom dus persoonlijk bij ons langs. Neem uw oude rijbewijs mee en lever dit in. Haal uw rijbewijs binnen 3 maanden op. Daarna vervalt uw rijbewijs en moet u een nieuwe aanvragen.

Wat kost het?

 • rijbewijs: € 51,00
 • toeslag spoedaanvraag rijbewijs (extra kosten): € 39,00
 • toeslag omwisseling buitenlands rijbewijs (extra kosten): € 10,30

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Dit kan alleen op het gemeentehuis. Hieraan zijn extra kosten verbonden. Als u een spoedaanvraag voor 14.00 uur heeft gedaan, kunt u uw rijbewijs meestal de volgende werkdag na 11.00 uur ophalen. 

Hou er rekening mee dat zich altijd onvoorziene omstandigheden voor kunnen doen waardoor uw rijbewijs niet op de afgesproken termijn binnen is. Dit geldt ook voor een spoedprocedure.

Bromfietsrijbewijs

Als u een bromfietsrijbewijs aanvraagt, gelden dezelfde regels als bij een gewoon rijbewijs. U heeft een bromfietsrijbewijs nodig om te rijden met een scooter, brommer, snorfiets, brommobiel, quad, trike en speed pedelec. Heeft u al een autorijbewijs (rijbewijs B) of een motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan wordt het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.

Geldigheid

Voor personen jonger dan 65 jaar is een rijbewijs 10 jaar geldig. Voor personen tussen de 65 en 70 jaar is een rijbewijs geldig tot de 75e verjaardag. Bent u tussen de 70 en 75 jaar oud? Dan is uw rijbewijs 5 jaar geldig. Voor personen ouder dan 75 jaar is een rijbewijs maximaal 5 jaar geldig. Rijbewijs C (vrachtwagen) en rijbewijs D (bus) zijn maximaal 5 jaar geldig.

Kwijt of gestolen

Als uw rijbewijs kwijt of gestolen is, kunt u bij de gemeente persoonlijk een nieuw aanvragen, nadat u een verklaring van verlies of diefstal heeft ingevuld. Na 7 werkdagen kunt u uw rijbewijs afhalen. Als u snel uw rijbewijs nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Meer informatie hierover vindt u onder het kopje spoed.

Het is voor burgers ook mogelijk om zelf, 24 uur per dag, een melding van verlies of diefstal van een Nederlands rijbewijs te registreren. Deze melding doet u online via de website van de RDW. Uw rijbewijs wordt na de melding direct ongeldig. Voor het online melden van verlies, diefstal of misbruik van het rijbewijs heeft u een DigiD nodig. Meer informatie is te vinden op de website van de RDW.

Maak direct een afspraak

Gezondheidsverklaring

Het is belangrijk dat u gezond bent als u aan het verkeer deelneemt. Soms heeft u een gezondheidsverklaring nodig voor het aanvragen of verlengen van uw rijbewijs. Dit is een formulier met vragen over uw geestelijke en lichamelijke gezondheid. Deze verklaring moet u invullen voordat u rijexamen gaat doen.

In de volgende situaties heeft u een gezondheidsverklaring nodig:

 • u vraagt voor de eerste keer een rijexamen aan of u wilt een categorie-uitbreiding van uw rijbewijs;
 • u wilt uw rijbewijs C of D halen of dit verlengen;
 • u heeft een medische beperking;
 • uw rijbewijs is ingenomen;
 • u bent 75 jaar of ouder.

U kunt een gezondheidsverklaring kopen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). U heeft hiervoor uw DigiD nodig. Op de website van het CBR vindt u ook meer informatie over de gezondheidsverklaring en over de medische keuring die soms nodig is. U kunt ook een gezondheidsverklaring bij de gemeente halen. Dit kan alleen voor de verklaring dat u 75 jaar bent of ouder.

Maak direct een afspraak

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Een buitenlands rijbewijs is in Nederland maar tijdelijk geldig. Woont u langere tijd in Nederland? Is uw rijbewijs afgegeven in een land binnen de EU, EER of Zwitserland? Dan kunt u uw rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs

Wat moet ik meenemen?

Bij de aanvraag heeft u nodig:

 • uw geldige buitenlandse rijbewijs;
 • uw geldige identiteitsbewijs;
 • een recente kleuren pasfoto (niet ouder dan 6 maanden) die voldoet aan de pasfoto-eisen;
 • indien van toepassing een verklaring van geschiktheid van het CBR;
 • is uw buitenlandse rijbewijs (of één of meerdere categorieën hierop) verlopen? Dan moet u een verklaring meenemen van de instantie die het rijbewijs heeft afgegeven, waaruit blijkt dat er geen bezwaar is tegen de afgifte van een Nederlands rijbewijs;
 • is uw buitenlandse rijbewijs kwijt of gestolen? Dan wordt er tijdens de afspraak een verklaring van vermissing opgemaakt. U moet dan een gewaarmerkte verklaring meenemen van de instantie die het rijbewijs heeft afgegeven, waaruit de afgiftedatum en de geldigheid van het buitenlandse rijbewijs blijkt.

Maak direct een afspraak

Rijden zonder rijbewijs tijdens de aanvraag

U maakt zelf de keuze of u blijft rijden tijdens de aanvraag. U mag in een voertuig rijden als u hiervoor een geldig rijbewijs heeft. Wordt u als bestuurder door de politie aangehouden, dan moet u uw rijbewijs kunnen laten zien. De politie kan een boete geven als u dit niet kunt. De kans dat de politie u aangehouden is klein als u zich aan de verkeersregels houdt. Als u wel gaat rijden, neem dan een document mee waarmee u kunt bewijzen wie u bent (identificeren). Dit kan bijvoorbeeld met uw paspoort of identiteitskaart.

Gebeurt dit toch (bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole)? Dan kan de politie bij ons navragen of er een omwisselingsaanvraag is gedaan en of u een geldig rijbewijs heeft ingeleverd. De kans op een boete is daarom klein, maar wel aanwezig. U kiest zelf of u dit risico neemt.

Rijden in andere landen rijden tijdens de aanvraag raden wij af. Zij kunnen de gegevens niet altijd opvragen.
En de regels en gevolgen kunnen anders zijn.

Verzekering

Heeft u een geldig rijbewijs en een verzekering afgesloten? Dan bent u gewoon verzekerd. Ook al kunt u het rijbewijs op dat moment niet laten zien. Neem voor meer informatie contact op met uw verzekeraar.