Als ondernemer heeft u soms vragen aan uw gemeente. U wilt bijvoorbeeld bouwen, uw bedrijf uitbreiden, een evenement organiseren of u heeft een vraag over bereikbaarheid. 

Aanspreekpunt

Uw eerste aanspreekpunt bij de gemeente is de bedrijfscontactfunctionaris van gemeente Maasgouw. Hij kan u op weg helpen met basisinformatie en hij brengt u in contact met afdelingen of instanties waar u met specifieke vragen terecht kunt. U bent ook van harte welkom op het inloopspreekuur op donderdag.

Vergunningen en meldingen

Als ondernemer zijn bepaalde activiteiten niet zonder meer toegestaan. Daarvoor is een melding of een vergunning nodig. Op deze pagina vindt u meer informatie over vergunningen

KVK en het Ondernemersplein

De Kamer van Koophandel is een plek waar veel specifieke informatie voor bedrijven voorhanden is. Zo heeft de KVK ook specifieke informatie voor starters en biedt het Handelsregister een goed overzicht van bedrijven en contacten. Bovendien heeft de KVK via het Ondernemersplein een prima platform waarop checklists voor ondernemers zijn opgenomen, ook waar het gaat om producten van de gemeente: voor bijvoorbeeld een omgevingsvergunning. Ondernemers kunnen voor feitelijk alle overheidsinformatie over regels en subsidies hier terecht.

Bedrijvigheid in gemeente Maasgouw

Logistiek is Maasgouw met de een knooppunt van waterwegen en een belangrijke waterverbinding tussen zee- en rivierhavens, het Ruhrgebied, Wallonie en Noord-Frankrijk. Ook toeristen weten Maasgouw te vinden. Als het hart van de Maasplassen komen hier watersporters en recreanten met grote en kleine vaartuigen samen. Het unieke ontgrindingslandschap en de historische kernen bieden een bijzonder aanbod voor de bezoeker.

Zorg

Ook de zorg is een grote speler binnen onze gemeente. Met enkele grote zorginstellingen biedt de gemeente niet alleen veel ruimte voor cliënten en patiënten, maar levert de zorg ook carrièreperspectief voor haar inwoners.

Scheepvaart

Tenslotte kent Maasgouw een bijzonder aanbod aan scheepvaart-gerelateerde bedrijven. Of het nu gaat om de bouw van jachten of binnenvaartschepen, vanuit de historie van Maasgouw en haar rol bij de grindwinning, binnenvaart en pleziervaart heeft zich in Maasgouw een (voor Limburg) unieke bedrijfstak ontwikkeld. Ook de binnenvaart zelf speelt een grote rol daarin, en ook in de toekomst, met de ontwikkeling van de Nautische Boulevard en een Clean Energy Hub in de haven van Maasbracht zal Maasgouw een factor van betekenis blijven.