Heerlijk uitwaaien of een hapje eten aan de havenboulevard. Funshoppen in de gezellige winkelstraten met leuke boetiekjes, drogisterijen, een warenhuis en een parfumerie. Lekker snuffelen op de weekmarkt en dagelijkse boodschappen doen in de supermarkten. En als het weer het toelaat, heerlijk duiken in het buitenzwembad. In Maasbracht kan het allemaal.

Maasbracht

Bruisende kern

Water heeft Maasbracht gevormd tot een bruisende kern. De band met de scheepvaart is op veel plekken te merken. Onder de ruim 7.000 inwoners tref je dus zeker (oud)schippers aan, uit heel Nederland. 

Brachterbeek ligt naast Maasbracht. Je profiteert hier van Maasbracht dichtbij en de intieme gezelligheid van een dorp. Brachterbeek is een hechte gemeenschap. Het ons-kent-ons gevoel is ook hier aanwezig. 

Wat is er te zien?

Een wandeling langs de havenboulevard geeft een mooi overzicht van de haven en de huidige scheepvaart. Aan de havenboulevard zijn onder andere het Maas Binnenvaartmuseum en het bekende restaurant Da Vinci gevestigd. In de haven is het mogelijk om de oude zeiltjalk ‘Nooit Volmaakt’ te bezichtigen.

Aan de rand van Brachterbeek ligt Buitenverblijf De Mispadenhof. In het jaar 1358 wordt deze hoeve al genoemd. Waarschijnlijk heet de hoeve zo, omdat de bewoners van Brachterbeek het pad vroeger gebruikten om in Maasbracht naar de kerk te gaan. Ook omdat de oorspronkelijk 17e eeuwse houten kapconstructie er nog is, is de rustieke hoeve in 1981 als Rijksmonument erkend.

In Maasbracht zijn de Leonardusmolen en de toren van de Sint Gertrudiskerk de moeite van het bekijken waard.

Scheepvaart

Maasbracht heeft altijd een bijzondere relatie met de scheepvaart gehad. Uit vondsten uit de prehistorie en de Romeinse tijd blijkt dat hier al vroeg jagers en vissers woonden. In het begin van de 20e eeuw werd de haven vooral gebruikt om steenkolen over te slaan van trein naar schip. Hiervoor was een enorme hijsinstallatie nodig op de oever van de Maas: de Kolentip. De betonnen fundering waarop de ‘Kolentip’ was gebouwd is nu nog steeds te zien. Er is nu een gelijknamig restaurant op gebouwd.

Maasbracht en Brachterbeek

Sla de kaart over en ga naar de tekstversie van: Maasbracht en Brachterbeek

Tekstversie

Maasbracht en Brachterbeek

Locatie

Maasbracht en Brachterbeek

Maas Binnenvaartmuseum

Adres

Havenstraat 12, 6051 CR, Maasbracht, NL

Leonardusmolen

Locatie

Zuidsingel 1a
6051 CE Maasbracht
Website Leonardusmolen(externe link)

Kerk Heilig Hart van Jezus

Locatie

Sint Gertrudiskerk

Locatie

Kerkplein 1
6051 DT Maasbracht 
Website Sint Gertrudiskerk(externe link)