Steeds meer inwoners rijden elektrisch. Daarom zijn er de komende jaren veel extra laadpalen nodig. Maar niet iedereen heeft een eigen oprit waar een laadpaal kan staan. Daarom plaatsen we openbare laadpalen, die iedereen kan gebruiken. De ambitie is om uiterlijk in 2030 verspreid over de kernen 380 openbare laadplaatsen te realiseren. 

Opladen bij een openbare laadpaal

Iedereen kan de publieke laadpalen gebruiken. Daarvoor heeft u een laadpas nodig. Deze laadpas werkt op alle publieke laadpalen in Nederland. Het aanvragen van de laadpas is meestal gratis. U betaalt alleen voor het opladen van uw elektrische auto.

Nieuwe openbare laadplekken (update april 2024)

Momenteel is niet bekend welk bedrijf in de toekomst laadpalen plaatst in de gemeente. Zodra dit bekend is, vindt u hier meer informatie voor het aanvragen van een laadpaal bij u in de buurt.

Parkeren bij laadpaal

De parkeerplekken bij een laadpaal zijn bedoeld voor het opladen van elektrische auto’s. Een elektrische auto mag bij een laadpaal blijven staan als de auto met een stekker is aangesloten op de laadpaal. Is uw auto helemaal opgeladen? Verplaats de auto dan, zodat andere elektrische rijders in uw buurt de laadpaal kunnen gebruiken.

Laadpaal op eigen terrein

U kunt (als particulier) ook op uw eigen terrein een laadpunt realiseren. Het laden is dan meestal goedkoper dan het laden bij een openbare laadpaal. Daarnaast heeft u dan natuurlijk altijd uw laadpunt ter beschikking, wat bij een openbaar laadpunt niet altijd het geval is. Wilt u een laadpaal plaatsen op uw eigen terrein? Dan kunt u terecht bij de autodealer, leasebedrijf of installateur.

Laadpalen op eigen terrein in de historische kernen

In de beschermde stads- en dorpsgezichten van Thorn, Wessem en Stevensweert gelden andere regels voor het plaatsen van een laadpaal op eigen terrein. Als de laadpaal zichtbaar is vanaf de openbare ruimte, geldt er in de regel een verplichting voor het aanvragen van een omgevingsvergunning. Het kan dan zo zijn dat de vorm en kleurstelling van de laadpaal aangepast moeten worden aan de historische omgeving. Voordat een aanvraag omgevingsvergunning aan de orde is, wordt advies gevraagd van de Omgevingscommissie. Bij een instemmend advies wordt een aanvraag omgevingsvergunning afgehandeld.

Informatie over de mogelijkheden van laadpalen in de beschermde stads- en dorpsgezichten krijgt u via onze medewerker Monumenten. Neem hiervoor contact met ons op.