Durft u de post niet meer open te maken? Heeft u moeite om rond te komen? Heeft u geen of weinig spaargeld? Maakt u zich zorgen of u alle rekeningen kunt betalen? Zoek dan hulp! Op tijd hulp zoeken geeft rust! Er zijn verschillende soorten hulp. Deze hulp is gratis.

Vindt u het moeilijk om uit te zoeken waar u kunt beginnen? Neem dan contact op met het Sociaal wijkteam. Zij wijzen u graag de weg naar de juiste hulp. U kunt bellen, mailen of binnenlopen bij het inloopspreekuur. 

Hieronder vindt u hoe u in Maasgouw geholpen kunt worden met schulden. Klik op het plusje voor meer informatie.

  • Schuldhulpmaatje: een maatje dat u helpt om (ernstige) schulden te voorkomen.
  • Schuldhulpverlening Verder: helpt bij schuldhulpverlening, ook voor het saneringskrediet.
  • Algemeen Maatschappelijk Werk: geeft hulp, informatie en advies aan mensen met geldproblemen.
  • Sociaal Raadslieden: hier kunt u terecht met vragen over bijvoorbeeld belastingen, uitkeringen, schulden, recht of kosten voor school en wonen.
  • Bent u ondernemer? Neem dan contact op met IMK voor schuldhulp voor ondernemers(externe link).

SchuldHulpMaatje

De SchuldHulpMaatjes in gemeente Maasgouw helpen mensen om ernstige schulden te voorkomen. Ze helpen u ook om uit de schulden te komen. Een SchulpHulpMaatje:

  • brengt samen met u uw administratie op orde. Zo krijgt u inzicht in uw inkomsten en uw uitgaven;
  • kijkt samen met u of er onnodige abonnementen of verzekeringen lopen. Uw SchuldHulpMaatje helpt u dan bij het opzeggen;
  • maakt samen met u betalingsafspraken met uw schuldeisers;
  • als het nodig is, helpt uw SchuldHulpMaatje u met het verzamelen van de gegevens waarmee schuldhulpverlening kan worden opgestart.

Door samen aan uw geldzaken te werken, krijgt u weer grip op uw situatie. Uw SchuldHulpMaatje blijft u net zo lang helpen tot u alleen verder kunt. Samen werkt u aan een schuldenvrije toekomst.

Meer weten?

Bel of mail de coördinator van Stichting Schuldhulp Maasgouw(externe link). U kunt ook bellen met 06 – 51 11 93 56 of mailen naar coördinator@schuldhulpmaasgouw.nl.

Schuldhulpverlening Verder

Soms zijn de schulden zo hoog dat schuldhulpverlening nodig is. In Maasgouw biedt Verder deze hulp aan. Deze hulp is gratis. Zij maken samen met u en uw schuldeisers een plan met afspraken. 

Het saneringskrediet

Voor inwoners die schulden hebben biedt de gemeente saneringskredieten aan. Bij een sanering betaalt de Kredietbank namens de gemeente alle schuldeisers in één keer uit. Dit betekent dat inwoners met schulden nog maar aan één partij, de Kredietbank, hoeven af te lossen. Andere schuldeisers verdwijnen uit beeld. Het doel is dat mensen zo minder stress ervaren. En dat geeft rust en ruimte om aan andere zaken te werken.

Hoe werkt het?

Verder kijkt naar uw inkomsten, uitgaven en schulden. Op basis daarvan wordt bepaald welk bedrag u per maand kunt aflossen aan uw schulden. Vervolgens maakt de schuldhulpverlener afspraken met schuldeisers over het bedrag dat u kunt aflossen. Bij een sanering betaalt de Kredietbank namens de gemeente alle schuldeisers in één keer uit. De Kredietbank is dan de enige partij waar u uw schuld aflost.

Aanmelden en meer informatie

Verder werkt vanuit Sociaal Maatschappelijk Centrum de Spil in Maasbracht. Maak een afspraak via 0345 - 479 779. Verder is op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 9 en 12 uur en tussen 13 en 16 uur. 

Aanmelden via het webloket van Verder kan ook. Na aanmelding neemt de medewerker van Verder contact met u op. 

Aanmelden via het webloket Verder(externe link)

Algemeen Maatschappelijk Werk

Het Algemeen Maatschappelijk Werk – Midden-Limburg geeft hulp, informatie en advies aan mensen met geldproblemen. Ook verzorgt het AMW cursussen en workshops over geldzaken. U kunt een afspraak maken of langskomen tijdens het spreekuur. 

Contactgegevens

Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg 
Zandkuilweg 8 
6051 HV Maasbracht 
088 - 65 60 600 
www.amwml.nl(externe link)

Sociaal Raadslieden

Bij de Sociaal Raadslieden kunt u terecht met vragen over bijvoorbeeld belastingen, toeslagen, uitkeringen, schulden, arbeidsrecht, familierecht, kosten voor school en wonen. Zij kunnen u ook helpen met het invullen van formulieren, bij het schrijven van een brief of klacht of hoe u het beste een bezwaarschrift kunt opstellen. Als het nodig is, bemiddelen ze ook tussen instanties en cliënten. De hulp van de Sociaal Raadslieden is gratis.

Komt langs:

  • op maandag tussen 09:00 en 11:00 uur in het Bibliocenter in Maasbracht (Suikerdoossingel 49);
  • op dinsdag tussen 14:00 tot 15:30 uur in het Bibliocenter in Heel (Sportparklaan 56).

Bel of mail

Bellen kan tijdens het telefonisch spreekuur op maandag tussen 13:00 en 15:00 uur en op woensdag tussen 15:00 en 17:00 uur. Het telefoonnummer is 088 - 65 60 697. Natuurlijk kunt u uw vraag ook mailen naar raadsliedenmaasgouw@amwml.nl.

Wat doen wij aan vroegsignalering van schulden?

Geldproblemen zorgen voor stress. Schulden maken uw leven op allerlei manieren moeilijker. Daarom willen wij mensen met geldzorgen vroeg helpen. Hoe eerder u hulp krijgt, hoe gemakkelijker problemen kunnen worden opgelost. Wij noemen dit vroegsignalering van schulden.

De regering heeft de gemeenten de wettelijke taak gegeven om mensen met betalingsachterstanden al vroeg hulp te bieden. Wij werken daarom samen met zorgverzekeraars, woningcorporaties, energiemaatschappijen en WML. Als iemand de rekeningen van deze organisaties niet betaalt, krijgen wij een seintje. Want betalingsachterstanden zijn vaak een teken dat er geldproblemen zijn.

Gratis hulp bij een of meerdere meldingen van betalingsachterstand

Als er op uw adres een betalingsachterstand gemeld wordt, nemen we contact met u op. U krijgt dan van ons een brief, kaartje, sms, telefoon of e-mail. Wij bieden u dan gratis hulp aan om uw geldproblemen op te lossen.

Zijn er meer meldingen van betalingsachterstanden op uw adres? Dan geven wij dit door aan Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) Midden-Limburg(externe link). Zij komen bij u langs om u te helpen. U krijgt hierover vooraf een brief. Ook deze hulp is gratis.

Bij het doorgeven van uw gegevens gelden de regels van de AVG. Lees hier hoe wij omgaan met uw privacy.