Op zaterdag 4 mei vond de gemeentelijke herdenking van de oorlogsslachtoffers plaats in Beegden. De herdenking werd begeleid door Harmonie Crescendo, Schutterij St Sebastianusgilde en Mannenkoor de Zank. Er werden kransen gelegd bij het monument voor de Martinuskerk.

Tijdens de herdenking werd gesproken door burgemeester Schneider, deken Miltenburg, en mevrouw de Kwaadsteniet-Weerens. Kinderburgemeester Lars Boonen en een aantal leden van de jeugdraad droegen een gedicht voor. Hieronder kunt u de toespraak van burgemeester Schneider nalezen.

Herdenking Maasgouw 2024

Uitgeschreven tekst dodenherdenking

Op deze bijzondere avond komen we samen om te herdenken, te reflecteren en te eren. We zijn hier om degenen te gedenken die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid, en om stil te staan bij de reis die we als natie hebben afgelegd in de afgelopen tachtig jaar sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. 

Het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, "Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid", nodigt ons uit om terug te kijken op ons verleden, onze huidige staat van vrijheid te waarderen en ons voor te bereiden op de uitdagingen en kansen die voor ons liggen. Het herinnert ons eraan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar voortdurend moet worden gekoesterd en verdedigd.

Tachtig jaar geleden, op 5 mei 1945, werd Nederland bevrijd van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Het was een moment van immense vreugde en opluchting na jaren van onderdrukking en conflict. Maar het einde van de oorlog betekende niet het einde van de strijd. In de nasleep van de oorlog moest Nederland zich herstellen, wonden helen en een nieuwe toekomst opbouwen uit de puinhopen van het verleden.

De generaties die ons zijn voorgegaan, hebben ongelooflijke offers gebracht om ons de vrijheid te geven die we vandaag de dag zo koesteren. Ze hebben gevochten, geleden en gestreden voor een wereld waarin vrijheid en rechtvaardigheid centraal staan. Het is aan ons, de huidige generatie, om die erfenis te eren en voort te zetten.

In de afgelopen tachtig jaar hebben we grote vooruitgang geboekt op het gebied van vrijheid en gelijkheid. We hebben wetten en instellingen opgebouwd die onze rechten beschermen en ons helpen een rechtvaardige samenleving te creëren. Maar we zijn er nog niet. Er blijven uitdagingen bestaan, zowel binnen onze landsgrenzen als daarbuiten.

In de afgelopen jaren hebben we gezien hoe kwetsbaar vrijheid kan zijn. We hebben gezien hoe intolerantie, haat en verdeeldheid onze samenleving kunnen bedreigen. Maar we hebben ook gezien hoe veerkrachtig we kunnen zijn als we samenwerken in het streven naar een betere wereld.

Daarom is het zo belangrijk dat we vanavond samenkomen, niet alleen om te herdenken, maar ook om te verbinden en te versterken. Laten we deze avond gebruiken als een moment van reflectie en inspiratie, een moment om onze verbondenheid als gemeenschap te versterken en onze vastberadenheid te vernieuwen om te vechten voor vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid voor iedereen.

Het is cruciaal dat we de herinnering aan degenen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid levend zullen houden. We zullen moeten blijven werken aan een samenleving waarin iedereen gelijke kansen heeft, ongeacht hun achtergrond of afkomst, dit als logisch fundament voor een wereld waarin vrede en vrijheid voor altijd zullen heersen.

Het is aan ons allemaal, als inwoners van Maasgouw, om onze stem te laten horen en ons in te zetten voor een betere toekomst. Laten we samenwerken, laten we elkaar steunen en laten we nooit vergeten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Het is een voorrecht dat we moeten koesteren en verdedigen, elke dag opnieuw.

Dus laten we vanavond niet alleen rouwen om degenen die zijn gevallen, maar laten we ook vieren wat ze voor ons hebben betekend. Laten we hun moed en opoffering nooit vergeten. En laten we samen verder gaan, met hernieuwde vastberadenheid om te bouwen aan een wereld waarin vrijheid en gerechtigheid voor iedereen gelden.