Uniek koningszilver van schutterij St. Andreas terug naar Maasgouw

Historisch koningszilver van schutterij St. Andreas uit Maasbracht werd onlangs te koop aangeboden via een veilingsite. Na een tip van schutterij St. Andreas ging de gemeente in gesprek met de eigenaar. Het koningszilver werd van de website gehaald en Maasgouw kreeg de kans om dit waardevolle erfgoed aan te kopen. Tijdens de raadsvergadering van 8 juli stemde de gemeenteraad in met de aankoop en werd hiervoor budget vrijgemaakt.

Koningsvogel - onderdeel koningszilver schutterij St Andreas Maasbracht
Een van de 14 koningsschildjes - onderdeel koningszilver schutterij St Andreas Maasbracht

Foto: koningsvogel en een van de 14 koningsschildjes

Koningszilver uit de 17e eeuw

Wethouder Cultureel Erfgoed Tim Snijckers is blij met deze aankoop: “Het koningszilver dateert uit de 17e eeuw en gaat daarmee zo’n 400 jaar terug in de tijd. Het is een tastbare herinnering aan onze lokale geschiedenis en een van de weinige overblijfselen uit die periode in Maasbracht. Deze unieke kans stelt ons in staat om een waardevol stuk erfgoed terug te brengen naar onze gemeente.”

Betekenis van het koningszilver

Het koningszilver bestaat uit 14 koningsschilden en 2 koningsvogels. Binnen de schutterijtraditie had dit zilver een belangrijke betekenis. Schutterijen werden vroeger opgericht om dorpen en steden te beschermen en te verdedigen. Hun taken waren te vergelijken met die van de huidige politie, brandweer en het leger. Traditioneel wordt de winnaar van het jaarlijkse koningsvogelschieten gekroond tot koning en omhangen met het koningszilver. Dit betreft vaak een vest of keten met alle schildjes van de winnaars van voorgaande jaren. De koning van dat jaar schenkt vervolgens ook zelf een zilveren aandenken aan de vereniging. Het is het meest waardevolle en oudste bezit van schutterijen. Het zilver dat nu te koop wordt aangeboden betreft 14 van de 16 koningsschilden en de 2 koningsvogels.

Bijzondere geschiedenis

Begin 20e eeuw werd het koningszilver van schutterij St. Andreas in bewaring gegeven bij een particulier. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ruilde deze persoon het zilver in een winkel voor een bontjas. Sindsdien is het koningszilver in bezit van dezelfde familie. De kleinzoon bood het nu te koop aan.

Tentoonstellen

De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om het koningszilver tentoon te stellen in het gemeentehuis, zodat inwoners kunnen kennismaken met dit bijzondere stukje lokale geschiedenis.