Geniet van het bourgondische leven in het sfeervolle stadje Thorn. Na je werk een hapje eten bij één van de gezellige restaurantjes. Of gewoon een drankje doen op een terrasje. De bijna 2.500 inwoners van Thorn zijn maar wát trots op hun witte stadje.

Thorn

Het unieke verleden laat duidelijk z’n sporen na in de lieflijke straatjes van maaskeitjes en de karakteristieke huizen. Ook Thorn kent een rijk verenigingsleven, heeft een eigen basisschool en winkels voor de dagelijkse boodschappen. Om heerlijk bij te tanken in de natuur hoef je niet ver te gaan. Thorn grenst bijvoorbeeld aan plas De Grote Hegge. Je kunt hier duiken en zwemmen. Ook is er een fietsbrug door het natuurgebied.

Het witte stadje

Niet alleen de witte huisjes ademen sfeer uit. Bij openluchttheater Theater de Abdijhof worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd, zoals concerten en toneelvoorstellingen. Ook is dit een mooie trouwlocatie, midden in het hart van Thorn. Op de site van Hart van Limburg(externe link) is meer te vinden over Thorn.

Waarom Thorn ook wel het Witte Stadje wordt genoemd? Dat lees je hier(externe link).

Uniek verleden

Thorn is een dorp met een uniek verleden. Het is gesticht rond 975 als een benedictinessenklooster. Vanaf de 12e eeuw ontwikkelde Thorn zich tot een wereldlijk stift (een kloostergemeenschap waarin de orderegels vrijzinnig werden geïnterpreteerd).

Aan het hoofd van het stift stond een abdis. Zij werd terzijde gestaan door een kapittel van maximaal 20 hoogadellijke dames. De abdis en kapittel kregen vanaf de 12e eeuw naast geestelijke taken ook wereldlijke aangelegenheden te behartigen. Zij vormden het bestuur van een heus souverein miniatuurvorstendom.

Het klooster had al spoedig een exclusief karakter, doordat de intrede was voorbehouden aan hoogadellijke dames. Deze dames moesten zich beroepen op zowel van vaders- als moederszijde 8 voorouders met blauw bloed. Het exclusivisme had tot gevolg dat zeer roemrijke families hun dochters “installeerden” in de abdij van Thorn. Formeel waren de kloosterdames gebonden aan de regel van de Benedictinessen, echter praktisch kwam het erop neer dat zij het klooster naar believen konden verlaten. Alleen de abdis was genoodzaakt tot een levenslang verblijf. Na de Franse inval van 1794 maakte de formele opheffing in 1797 een einde aan de abdij en het vorstendom Thorn.

Het unieke verleden heeft zijn stempel gedrukt op het ruimtelijke karakter van Thorn. Het historische centrum telt 105 rijksmonumenten. Veel 17e en 18e eeuwse panden liggen rond de Abdijkerk en geven Thorn een stedelijk karakter. De monumentale, stedelijke allure motiveerde in 1973 de toenmalige ministers van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk om de historische kern aan te wijzen tot “beschermd stadsgezicht”.

Dorpskern Thorn

Sla de kaart over en ga naar de tekstversie van: Dorpskern Thorn

Tekstversie

Dorpskern Thron

Locatie

Dorpskern Thron