Hoe zit het met het tellen van de stemmen en de uitslag van de verkiezingen? U leest hieronder hoe we dit doen bij de Tweede Kamerverkiezing.

Centraal tellen

In gemeente Maasgouw wordt er vanaf deze verkiezingen centraal geteld. Dit houdt in dat na het sluiten van de stembureaus (om 21.00 uur) er op 22 november geteld worden op lijstniveau.  Dit gebeurt bij het stemlokaal. Na het tellen worden alle formulieren ingepakt en verzegeld.

De volgende dag, donderdag 23 november, telt het gemeentelijk stembureau alle stemmen op kandidaatsniveau. Dit doen we centraal op één locatie. Er wordt dan geteld in de Andreashal (Europlein 7) in Maasbracht. Het tellen van de stemmen begint om 08.30 uur.

Openbaar

Het tellen van de stemmen is openbaar. U mag daarbij aanwezig zijn. Ook de media mag aanwezig zijn bij het tellen van de stemmen. U mag het telproces niet hinderen. Het tellen wordt uitsluitend verricht door leden van het stembureau en tellers die zijn benoemd of aangewezen door de gemeente. U mag niet zelf meetellen of anderszins helpen. 

Verschil tussen de voorlopige en definitieve uitslag

De stembureaus tellen op de verkiezingsdag (woensdag 22 november, na 21.00 uur) alleen de stemmen op lijstniveau. Dat wordt de ‘voorlopige uitslag’ genoemd. Deze voorlopige uitslag wordt onder meer gebruikt voor de uitzending van de verkiezingsuitslagen op de landelijke televisie. De definitieve telling op het niveau van de afzonderlijke kandidaten vindt de volgende dag plaats, op donderdag 23 november.

De uitslag wordt vervolgens landelijk vastgesteld. Op de website van de Kiesraad(externe link) leest u hoe dit gaat.

Waar vind ik meer informatie over de verkiezingen?

Via de campagnewebsite Elke Stem Telt(externe link) is een overzicht met meestgestelde vragen en antwoorden te vinden. Ook op de website van Kiesraad leest u meer over het proces.

Heeft u vragen over de verkiezingen in Maasgouw? Neem gerust contact met ons op of stuur een e-mail naar verkiezingen@gemeentemaasgouwgemeente.nl.