Op 24 februari is in Oekraïne een oorlog uitgebroken. Dit heeft een grote stroom vluchtelingen op gang gebracht. Gemeente Maasgouw vindt het vanzelfsprekend om een bijdrage te leveren aan de hulp en opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Ook veel inwoners en ondernemers willen hulp bieden aan de Oekraïners. Het is hartverwarmend om te zien welke initiatieven ontstaan. Op deze pagina leest u wat wij doen en wat u kunt doen.

 • Please use Google Translate to put the information on this webpage in English or Ukrainian
 • будь ласка, використовуйте Перекладач Google, щоб розмістити інформацію на цій веб-сторінці українською

Situatie en gevolgen

De situatie in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor Europa volgen we nauwlettend. We vangen mensen op die moeten vluchten voor het oorlogsgeweld. We zijn samen met Veiligheidsregio Limburg Noord steeds op zoek naar geschikte opvanglocaties.

Meeleven

We zien dat mensen in onze gemeente ontzettend meeleven met de Oekraïners en dat er mooie initiatieven en inzamelingsacties worden opgezet. Deze acties dragen we een warm hart toe. Indien u zelf hulp wilt bieden, in welke vorm dan ook, adviseren we u om dit aan te geven via de website van vluchtelingenwerk

Veelgestelde vragen

In onderstaand overzicht vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen.

Onderzoek tijdelijke opvang Oekraïense vluchtelingen op riviercruiseschip

Gemeente Maasgouw onderzoekt op dit moment de mogelijkheid voor de tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen op een riviercruiseschip. De plek die de gemeente op het oog heeft voor het schip is de Oude Loswal in Maasbracht. Het gaat om een riviercruiseschip met 180 bedden voor een periode van 12 maanden. Hieronder vindt u vraag en antwoord over het onderzoek naar de tijdelijke opvang. 

Is het echt nodig dat gemeente Maasgouw bijspringt in de opvang van Oekraïense vluchtelingen?

Door de voortdurende oorlog in Oekraïne zijn inmiddels meer dan 8,7 miljoen mensen hun land ontvlucht. Op dit moment verblijven in Nederland bijna 57.000 Oekraïners. Het Rijk verwacht dat de toestroom van Oekraïense vluchtelingen voorlopig door blijft gaan. De noodopvang is landelijk voor 93% bezet en in onze regio 98.4%. Daarom heeft het Rijk alle veiligheidsregio’s in Nederland opdracht gegeven meer opvang voor vluchtelingen te regelen. Voor de Veiligheidsregio Limburg-Noord gaat het om de opvang van 2928 Oekraïense vluchtelingen. Gemeente Maasgouw neemt met het onderzoek haar verantwoordelijkheid. 

Waarom kunnen andere gemeenten niet helpen? 

Iedere gemeente in Nederland en onze veiligheidsregio staan voor de opgave om de Oekraïense vluchtelingen te helpen. 

Wie gaat de tijdelijke huisvesting en opvang betalen? 

Het Rijk betaalt de kosten. 

Wat is de gemeente aan het onderzoeken? 

 • De veiligheid. We gaan ervan uit dat veelal gezinnen met kinderen komen. De veiligheid moet gewaarborgd zijn. 
 • Rijkswaterstaat moet aangeven onder welke voorwaarden zij een riviercruiseschip kunnen laten aanmeren.  
 • Welke vergunningen er nodig zijn.
 • Hoe we onderwijs, werk, dagbesteding kunnen organiseren voor de Oekraïense vluchtelingen.
 • De vergoeding van de kosten in overleg met het Rijk.

Waarom kiest de gemeente voor een onderzoek naar een riviercruiseschip? 

In de regio en in Maasgouw zijn weinig kantoorpanden of andere gebouwen vrij die op korten termijn omgebouwd kunnen worden voor tijdelijke opvang. Omdat we wel een haven hebben, zijn we, net zoals een aantal andere gemeenten met een haven/water, onderzoek aan het doen voor opvang op een schip. Om op de korte termijn een oplossing te kunnen bieden voor de Oekraïense vluchtelingen, kiest de gemeente voor een onderzoek naar een riviercruiseschip. 

Waar gaan de Oekraïense vluchtelingen naartoe na dat jaar op het riviercruiseschip?

Dat kunnen we nu nog niet zeggen. De oorlog verloopt grillig en onvoorspelbaar. Daarom heeft het Rijk gevraagd om opvang en huisvesting voor 1 jaar te organiseren. Natuurlijk hopen we dat de oorlog dan voorbij is en dat mensen weer naar hun huis en thuis kunnen.  

‘Dit najaar’ is erg vaag. Kun je niet wat specifieker zijn?

Helaas niet. Op dit moment moeten we nog zoveel onderzoeken dat we niet een specifieke datum kunnen noemen. En er is ook nog de mogelijkheid dat het helemaal niet doorgaat. 

Wat kan een reden zijn dat het riviercruiseschip er niet komt? 

We zijn nog met verschillende partijen, onder andere het Rijk en Rijkswaterstaat, in gesprek over de haalbaarheid. We doen nog onderzoek naar de veiligheid, vergunningen en kosten. 

Als het riviercruiseschip er komt, moeten mensen dan langer wachten op een woning in Maasgouw? 

Nee, het riviercruiseschip heeft geen gevolgen voor mensen op zoek zijn naar een woning. Door het inzetten van een riviercruiseschip hoeven geen reguliere woningen te worden benut. 

Als het cruiseschip er komt, dan wil ik graag helpen. 

Als u wilt helpen met de opvang van Oekraïense vluchtelingen, kunt u contact opnemen met Ingrid Bogers. Zij is teamleider Vluchtelingenwerk Maasgouw. U kunt haar bereiken ibogers@vluchtelingenwerk.nl.

Hoe worden de omwonenden geïnformeerd als het riviercruiseschip er komt? 

Als het riviercruiseschip er komt, organiseert de gemeente voor bedrijven en inwoners in de directe omgeving een informatiebijeenkomst. 

Staat uw vraag er niet bij? 

Mail uw vraag of opmerking naar het kernteam Oekraïne via oekraine@gemeentemaasgouw.nl
 

Wat doet gemeente Maasgouw voor de opvang van vluchtelingen?

We inventariseren welke locaties geschikt zijn om vluchtelingen (tijdelijk) op te vangen in de gemeente. Samen met andere gemeenten binnen de Veiligheidsregio Limburg Noord werken we aan goede opvang van vluchtelingen. Alle particuliere initiatieven in de gemeente sturen we door naar VluchtelingenWerk Nederland.

Ook registreren we mensen die langer in onze gemeente verblijven. Zo komt men in aanmerking voor bijvoorbeeld een zorgverzekering. Hiervoor kunnen vluchtelingen uit Oekraïne contact opnemen met afdeling burgerzaken.

Ik vang Oekraïners op of wil dat doen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Veel mensen vangen Oekraïners op in huis. Dit gebeurt bijvoorbeeld via vrienden en familie of via Takecarebnb. Deze particuliere opvang wordt ook wel POO (Particuliere Opvang Oekraïners) genoemd.

Wilt u uw huis openstellen voor Oekraïense vluchtelingen? Meld u zich dan aan als gastgezin bij Takecarebnb. Zij werken samen met het Rode Kruis en het Leger des Heils om gastgezinnen en vluchtelingen op een goede manier samen te brengen en te ondersteunen. Omdat er nogal wat bij komt kijken om een iemand in huis op te vangen, is het belangrijk om hier goed over na te denken. 

Handreiking particuliere opvang

Vangt u vluchtelingen uit Oekraïne op of bent u van plan dit te doen? Er is een handreiking beschikbaar voor particulieren. Daarin vindt u informatie over hoe een opvangplek aan te bieden, waar u op moeten letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. De meest recente handleiding vindt u hier.

Denk aan de verzekering

Heeft u vluchtelingen uit Oekraïne in huis? Denk dan ook aan de verzekering. De gemeente heeft een collectieve wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor vluchtelingen uit Oekraïne die in gemeentelijke of in particuliere opvanglocaties verblijven. Toch is het erg belangrijk dat u bij uw eigen verzekeraar meldt dat er vluchtelingen uit Oekraïne bij u wonen. Dit voorkomt vervelende situaties als er onverhoopt schade ontstaat. 

Spreekuur Oekraïne

U kunt ook binnenlopen tijdens het spreekuur in Maasbracht. Vluchtelingenwerk Maasgouw houdt daar iedere maandag een spreekuur over Oekraïne. Dit spreekuur is bedoeld voor mensen die vragen hebben over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

 • Wanneer? Elke maandag van 09.30 tot 12.00 uur.
 • Waar? In De Spil aan de Suikerdoossingel 55 in Maasbracht.
 • Weer weten? Neem dan contact op met Ingrid Bogers, teamleider Vluchtelingenwerk Maasgouw. Dit kan via telefoonnummer 06 - 19 05 56 44. U kunt ook een e-mail sturen naar ibogers@vluchtelingenwerk.nl.

Moeten Oekraïners asiel aanvragen?

Oekraïners mogen 90 dagen visumvrij reizen in de Europese Unie en hoeven dus geen asiel aan te vragen om legaal in Nederland te verblijven. Het kabinet heeft laten weten dat Oekraïners zich geen zorgen hoeven te maken als die 90 dagen voorbij zijn. Over de registratie en welk soort verblijfsstatus krijgen Oekraïners binnenkort meer duidelijkheid. Ook voor het krijgen van opvang is het niet nodig om asiel aan te vragen. Oekraïners kunnen terecht in speciaal voor hen ingerichte opvanglocaties of bij particulieren.

Kijk voor meer informatie op de website van VluchtelingenWerk Nederland. Ook de Rijksoverheid geeft informatie over aankomst, registratie en verblijf.

Wat kunnen/mogen vluchtelingen uit Oekraïne?

Zorg en ondersteuning 

Vluchtelingen uit Oekraïne moeten zo goed mogelijk toegang krijgen tot zorg en ondersteuning. Daarom zijn op meerdere opvanglocaties GGD en andere medische dienstverleners aanwezig. Lees hierover meer via de Rijksoverheid.

Werk en inkomen 

Vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen leefgeld. Zij mogen ook in Nederland werken. Via de Rijksoverheid is hier meer over te vinden.

Hoe zit het met kinderen en onderwijs?

Kinderen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen, hebben recht op onderwijs. Ouders kunnen hun kind(eren) aanmelden bij een Nederlandse school in de buurt. De meeste kinderen zullen naar een speciale school of klas voor nieuwkomers gaan.

Op de website van de Rijksoverheid is de meest actuele informatie over onderwijs te vinden.

Hoe zorgen we ervoor dat vluchtelingen veilig blijven?

Vluchtelingen lopen het risico om slachtoffer van mensenhandel en uitbuiting te worden. De eerste signalen van mensenhandel / uitbuiting zijn er helaas al.

Daarom heeft CoMensha in samenwerking met het Rode Kruis, het Leger des HeilsVluchtelingenwerk NederlandFairWork en La Strada International een flyer met aandachtspunten ontwikkeld. 

Bekijk en download de flyer hier

Meer informatie

Spreekuur Oekraïne

Vluchtelingenwerk Maasgouw houdt iedere maandag een spreekuur rondom Oekraïne. Dit spreekuur is bedoeld voor mensen die vragen hebben over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

 • Wanneer? Elke maandag van 09.30 tot 12.00 uur.
 • Waar? In zalencentrum De Spil aan de Suikerdoossingel 55 in Maasbracht.
 • Weer weten? Neem dan contact op met Ingrid Bogers, teamleider Vluchtelingenwerk Maasgouw. Dit kan via telefoonnummer 06 - 19 05 56 44. U kunt ook een e-mail sturen naar ibogers@vluchtelingenwerk.nl.

Handige links