Raadsvoorstel voor de Kadernota 2026

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het raadsvoorstel voor de Kadernota 2026. In dit document wordt op hoofdlijnen de financiële en beleidsmatige koers van de gemeente voor de komende jaren uitgezet. Net als in veel andere gemeenten staat ook Maasgouw voor een forse financiële opgave. 

De grootste inkomstenbron voor gemeenten is de bijdrage van het Rijk. Vanaf 2026 – het zogenoemde Ravijnjaar – ontvangen gemeenten echter veel minder geld van de Rijksoverheid.

Keuzes maken

Wethouder financiën Rob Cretskens: “Onze gemeente kent een hoog voorzieningenniveau, denk aan de gemeenschapshuizen en de sportaccommodaties in de kernen. Daarnaast heeft ook de openbare ruimte in onze gemeente -groen, wegen en pleinen- een hoog kwaliteitsniveau. Dat niveau willen we graag behouden, maar om dat mogelijk te maken moeten er keuzes worden gemaakt. Niet alles wat tot dusverre kon, is in de toekomst nog haalbaar. 

Begrotingstekort

De berekeningen laten zien dat voor de periode 2026–2029 de uitgaven van de gemeente fors hoger zullen zijn dan de inkomsten. Daardoor ontstaat een begrotingstekort. We moeten de reserves aanspreken om toch alle uitgaven te kunnen betalen. Dat kun je als gemeente niet lang volhouden. Daarom streven we naar een sluitende begroting waarin de uitgaven niet hoger zijn dan de inkomsten. Alleen zo kunnen we ook in de toekomst financieel gezond blijven.

Wat gaan we doen?

Om dit te bereiken, nemen we verschillende maatregelen:

  • Er wordt bekeken welke besparingen mogelijk zijn op de uitgaven van het bestaande beleid.
  • Er vindt een heroverweging plaats van de (nieuwe) beleidsvoornemens voor 2026 en verder.

Dit moet leiden tot lagere uitgaven. Tegelijkertijd wordt ook gekeken naar manieren om de inkomsten te verhogen. Eén van de opties is een verhoging van de onroerendezaakbelasting (OZB).

Hoe gaat dit nu verder?

Na vaststelling van de kadernota werkt het college de plannen verder uit in de begroting voor 2026. Hierin wordt precies aangegeven welk nieuw beleid de gemeente gaat voeren (en wat de kosten daarvan zijn), welke besparingen worden doorgevoerd op bestaand beleid en welke maatregelen worden genomen om de inkomsten van de gemeente te verhogen. 

Op 24 juni vergadert de raadscommissie hierover. Daarna staat het op 8 juli op de agenda van de gemeenteraad. Zij neemt op 12 november een definitief besluit over de begroting.

Hier vindt u de Kadernota 2026