Hou je van wakeboarden, jetpacken of flyboarden? Als je van watersport houdt, kun je in Heel en Panheel je hart ophalen. Ook Funbeach(externe link) in Panheel is absoluut de moeite waard voor waterliefhebbers!

boschmolenplas

Heel en Panheel tellen samen bijna 4.500 inwoners. In Heel liggen winkels voor de dagelijkse boodschappen, een basisschool en scholen voor speciaal onderwijs.

De dorpen worden bijna helemaal omringd door water. Dus ook voor een heerlijke wandeling of fietstocht langs het water hoef je niet ver te gaan. Door de grindwinning vanaf de tweede helft van de vorige eeuw wordt Panheel omringd door uitgestrekte plassen, zoals de Boschmolenplas en Lange Vlieter. Op deze plassen worden tal van watersporten uitgeoefend.

Natuur en cultuur in balans

Heel stamt uit de Romeinse tijd. Er zijn prachtige oude gebouwen zoals de Sint Stephanuskerk en "Het Witte Paard". De natuur ligt binnen handbereik. Je kunt heerlijk wandelen in De Tuspeel: een goed ontwikkeld hoogveen omringd door loof- en naaldbos. 

Hieël Hael

We vinden het als gemeente belangrijk om actief samen te werken met onze bewonersoverlegorganisaties. Dit is een organisatie die er voor alle inwoners van het dorp is en de leefbaarheid in het dorp wil vergroten. Bijvoorbeeld de dorpsraad, een wijkraad, bewonersgroep of dorpsoverleg.

Hieël Hael(externe link) is de bewonersoverlegorganisatie voor Heel, Panheel en de buurtschappen Pol en Osen. Op deze website is meer informatie te vinden over activiteiten en projecten(externe link).

Historie in Heel en Panheel

Heel en Panheel hebben enkele historische bezienswaardigheden. De kerktoren van Heel dateert uit de 12e eeuw en is deels gebouwd van maaskeien. Het kasteel is ook een bezienswaardigheid. Het witte hoofdgebouw met de ingebouwde kamertoren komt uit de 17e eeuw. De twee zijvleugels stammen uit de 18e eeuw.

In Panheel is het de moeite waard om een bezoekje te brengen aan de oude sluis. Dit waterstaatkundig bouwwerk is in 1997 geheel hersteld. 

Heel en Panheel

Sla de kaart over en ga naar de tekstversie van: Heel en Panheel

Tekstversie

Heel en Panheel

Locatie

Heel en Panheel

Sint Stephanuskerk

Adres

Kerkstraat 79, 6097 AG, Heel, NL

Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hartkapel

Locatie

Thornerweg
Panheel