Aanvraag of bijzetting graf of nis

U kunt uw dierbare op een gemeentelijke begraafplaats begraven, bijzetten als urn in een nis of de as laten uitstrooien op het strooiveld op de begraafplaats. Dit betekent dat u het graf of de nis voor een bepaalde periode huurt. U kunt deze periode altijd verlengen. Als u het graf of de nis huurt, bent u de rechthebbende van het graf of de nis. U bepaalt dan wie erin begraven of bijgezet mag worden.

Wat moet ik doen?

De uitvaartondernemer kan een graf of nis aanvragen bij de gemeente. U mag dit ook zelf doen. Geef bij de aanvraag de volgende informatie door:

  • de naam, geboortedatum en geboorteplaats van degene die is overleden;
  • datum van overlijden;
  • datum begrafenis/bijzetting urn;
  • u kiest de huurperiode voor het graf of de nis
  • gegevens van u als rechthebbende.

Hieronder vindt u het online formulier:

DigiDAanvraag of bijzetting graf of urn

Overschrijven of afstand doen van het graf of nis

Als rechthebbende van een graf of nis, kunt u de rechten laten overschrijven naar een nieuwe rechthebbende. Dit moet u doorgeven aan de gemeente. Wanneer de rechten voor een graf of nis verlopen, ontvangt u automatisch bericht van de gemeente.

Afstand doen

Als de huurperiode nog loopt en u het graf of de nis niet meer wilt, kunt u afstand doen van het graf of de nis. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Grafonderhoud

De gemeente zorgt voor het algemene onderhoud van de gemeentelijke begraafplaats(en). Het onderhoud op en rond het graf doet u zelf. 

Wat kost het?

De kosten voor onder andere grafrecht, begraven en het bijzetten van asbussen zijn afhankelijk van uw wensen en situatie. U vindt de kosten hiervoor in bijlage 1 van de verordening lijkbezorgingsrechten. Als u hier vragen over heeft, kunt u contact met ons opnemen. 

Heeft u vragen?

Heeft u vragen? Bijvoorbeeld over onderhoud, uitstrooien of grafrechten? Neem dan gerust contact met ons op.