Fruitpersdag boomgaard 'de Meerskamp'
Lokaal evenementDatum:
Tijd: -
Locatie: Stevensweert

De fruitpersdag voor het uitpersen van de appels en peren komt eraan op zaterdag 20 september. Tijdens deze dag wordt sap gewonnen uit de appels en peren, die we tijdens de plukdagen hebben geoogst. Met dit sap kan vervolgens wijn of cider worden gemaakt, maar het kan ook als gewoon sap worden gedronken of ingemaakt.
Naast het persen, vinden ook enkele promotieactiviteiten plaats. Zo wordt een biertje gebrouwen, is er een kleine stand met informatie en drankjes om te proeven en gaan we wat flessen sap inmaken. Op die manier kan iedereen kennismaken met de verschillende mogelijkheden om vanuit het fruit, drank of andere producten te maken.
Appel- en Perensap meenemen
Het sap dat we uit de appels en peren persen, wordt onder iedereen verdeelt. U kunt in principe zoveel sap meenemen als u wilt. Maar we kijken wel dat iedereen genoeg sap krijgt. Neem dus voldoende flessen, emmers of vaten mee, om al het sap in te kunnen doen dat u graag wil hebben. Ben ook niet te bang dat u teveel mee zou willen nemen. Afgelopen jaar hadden we meer dan 900 liter sap te verdelen.
Wijn en Cider maken (Ook voor beginners)
Van het sap dat geperst wordt, kunnen we vervolgens wijn en cider gaan maken. Voor de ervaren wijnmakers onder ons, is dat een ‘koud kunstje’. Voor de startende of beginnende wijnmakers, kan het een uitdaging zijn om hieraan te beginnen. Daarom stellen we een startpakket samen, met een eenvoudig (basic) stappenplan om van het sap wijn te maken. Op die manier kunt u ook zonder kennis of ervaring, beginnen met wijn te maken.
Cider Wedstrijd
Ook dit jaar gaat de competitie voor de beste cider weer plaatsvinden. Tijdens de persdag krijgt u het sap en de gist dat hiervoor nodig is. Neem wel zelf een vaatje of emmer mee, waarin u het sap mee naar huis kan nemen.
Fruit en sap verwerken en inmaken
Het is ook mogelijk om appels en peren mee te nemen om zo te eten of andere lekkere producten te maken. Denk bijvoorbeeld aan appelmoes of perenjam. Ook kan het sap ingemaakt worden in glazen flessen met deksel. Zorg dan zelf voor emmers of kratten waar u het fruit in mee naar huis neemt. Maar vergeet ook niet alvast glazen flessen te verzamelen en schoon te maken, waar u thuis het sap in gaat wecken. Voor het inmaken van het sap, geven we bij de persdag ook een beschrijving mee.
Bijdrage materialen voor het wijnmaken, lege flessen en emmers
Voor wie geen lege flessen of emmers heeft, kunnen er vanuit het Gilde beschikbaar gesteld worden. Hiervoor vragen we wel 'statiegeld'. Wanneer ze naderhand bij ons terug gebracht worden, krijgt u dit geld weer terug. Op die manier zorgen we ervoor dat we volgend jaar weer deze spullen beschikbaar hebben voor iedereen. Dit geld ook voor de materialen van het wijnmaken.
Programma
- 8.45 uur Inloop
- 9.00 uur Starten met Persen
- 12.30 uur Lunch
- 13.00 uur Verder Persen
- 15.30 uur Afronden/opruimen
- 16.00 uur Verwacht einde persdag
De exacte eindtijd van de persdag, is afhankelijk van wanneer iedereen voldoende sap heeft, of wanneer het fruit op is
Praktische informatie
Koffie, thee en lunch wordt door het gilde verzorgd. Tijdens de persdag kan het regenachtig weer zijn. Neem hiervoor dan ook regenkleding mee. Mocht het weer omslaan, kunnen we schuilen in het gebouw bij de boomgaard. Wanneer het te slecht weer wordt, zal de persdag worden afgelast.
Locatie en parkeren
De boomgaard ligt in Stevensweert tussen de straten ‘Schuttersweg’ en ‘Eiland’. Ingang van de boomgaard ligt langs het pad. Parkeren kan langs de weg ‘Eiland’. Voor de navigatie kan het beste Eiland 18 worden aangehouden. Let op! Houd rekening met de aanwonenden, door niet (deels) voor een oprit te parkeren.
Aanmelden
Omdat we willen zorgen dat we voldoende lunch regelen en de dagen goed kunnen voorbereiden, vragen we iedereen om zich vooraf aan te melden. Aanmelden kan tot en met donderdag 18 september. Om aan te melden kunt u een mail sturen naar [email protected] of [email protected] of contact opnemen via telefoon: 06 -14 83 78 45. Ook voor vragen kunt u hier terecht.