Overgangsregeling dubbele achternaam kind

Sinds 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren de achternamen van beide ouders geven. We noemen dit de gecombineerde achternaam. Er is sinds 1 januari 2024 een overgangsregeling voor kinderen die op (of na) 1 januari 2016 zijn geboren. Deze overgangsregeling geldt tot 1 januari 2025. 

Overgangsregeling

Op deze pagina vindt u de informatie over de overgangsregeling. Is uw kind op of na 1 januari geboren? Dan vindt u de informatie over het kiezen van een achternaam op de pagina Geboorteaangifte.

Mijn oudste kind is geboren op of na 1 januari 2016

Is uw oudste kind geboren op of na 1 januari 2016 dan kunt u als ouders alsnog een dubbele achternaam kiezen. Dit is mogelijk tot 1 januari 2025. U heeft dus 1 jaar de tijd om alsnog de dubbele achternaam te kiezen. 

Wat kost het?

Een dubbele achternaam wijzigen kost € 75,- voor het eerste kind en € 50,- voor elk volgend kind. De in het bezit zijnde reisdocumenten van de kinderen komen te vervallen en moeten op eigen kosten opnieuw aangevraagd worden.

Wat moet ik doen?

U maakt online een afspraak voor het wijzigen van de dubbele achternaam. Dat kan via onderstaande link.

Maak online een afspraak voor gecombineerde achternaam kind

Let op. Bij een wijziging van de dubbele achternaam moeten beide ouders aanwezig zijn en beide een geldig legitimatiebewijs meenemen. 

Meer weten?

Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over de gecombineerde achternaam. Ook vindt u hier meer over het wetsvoorstel dubbele achternaam.