Chateau Heel
Op 28 december 2023 heeft een uitslaande brand grote schade aangericht aan Chateau Heel. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de huidige constructie van Chateau Heel niet meer geschikt is. De eigenaar heeft daarom een aanvraag voor totale sloop van Chateau Heel ingediend. Chateau Heel proberen te behouden was lang het uitgangspunt. Nu blijkt dat dit niet mogelijk is, heeft het college een voorgenomen besluit genomen om onder voorwaarden in te stemmen met totale sloop van Chateau Heel. Hierdoor ontstaat ruimte voor een veilige, haalbare wederopbouw met respect voor de historie.
Veiligheid
De veiligheid van bewoners en omwonenden staat voorop. Omdat het wederopgebouwde Chateau Heel een woonfunctie krijgt, vinden wij het risico op toekomstige problemen te groot wanneer er gebouwd wordt op een te zwakke fundering. Ook hebben wij een verantwoordelijkheid voor de leefbaarheid, veiligheid en ruimtelijke kwaliteit in de omgeving. Door in te stemmen met sloop maken we een herontwikkeling mogelijk die uitvoerbaar is, met respect voor de historische waarde én die de veiligheid en ruimtelijke kwaliteit in de omgeving verbetert. Zo voorkomen we dat het terrein er over twintig jaar nog steeds verwaarloosd bij ligt.
Verantwoord hergebruik en herontwikkeling
De eigenaar van Chateau Heel heeft een visie opgesteld voor wederopbouw. De eigenaar wil het kasteel opnieuw opbouwen in een vorm die technisch en financieel haalbaar is. Uitgangspunt is een reconstructie van het kasteel met daarbij, net zoals in het afgebrande Chateau Heel, een hoofdgebouw, dwarsvleugels en een toren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van materialen op basis van het historische Chateau. Bij de sloop wordt gekeken welke onderdelen, zoals raamlijsten, hergebruikt kunnen worden. Het visiedocument is onderaan deze pagina te raadplegen.
Procedure
Het college heeft onder voorwaarden een voorgenomen besluit genomen over de sloop van Chateau Heel. De volgende voorwaarden worden opgenomen in de sloopvergunning:
- Sloop zeer zorgvuldig en selectief, zodat zo veel mogelijk van het chateau kan worden ‘geoogst’ en veilig gesteld kan worden voor hergebruik in het nieuw op te richten pand.
- Behoud de oude kelder.
- Laat een bouwhistoricus en de erfgoedmedewerker van de gemeente de sloop begeleiden, en informeer ook de omgevingscommissie regelmatig over de voortgang, de bevindingen en de keuzes die gemaakt worden.
Advies voor uitwerken van de visie tot concreet ontwerp:
- Volg zoveel mogelijk de oorspronkelijke inpandige structuur van het authentieke Chateau en houd hierbij de situering van bepaalde te hergebruiken elementen gelijk aan de oorspronkelijke situering.
- Betrek de erfgoedmedewerker van de gemeente en de omgevingscommissie nauw bij het ontwerpproces.
- Laat een onafhankelijke adviseur het project mee begeleiden.
Ontwerp omgevingsvergunning
De ontwerp omgevingsvergunning slopen Chateau Heel ligt vanaf 10 juli 2025 zes weken ter inzage (tot 21 augustus 2025). In deze periode kan een zienswijze ingediend worden. Het college neemt deze mee in het definitieve besluit. Daarna is bezwaar mogelijk. Als er geen bezwaar wordt ingediend dan is de vergunning definitief en kan de eigenaar starten met de sloop en daarmee de herontwikkeling van het hele terrein. Wordt er wel bezwaar ingediend, dan moet dit eerst afgehandeld worden.
Omdat de wachtlijsten bij de Raad van State lang zijn, kan het lange tijd duren voordat er een uitspraak is. Tot die tijd gebeurt er niets op het terrein. De verwachting is dat dit enkele jaren kan duren.
Vanaf 10 juli is de ontwerp omgevingsvergunning slopen Chateau Heel te lezen via de pagina Bekendmakingen.
Heemkring Heel
De gemeente heeft regelmatig contact met de Heemkring Heel over de stand van zaken rondom Chateau Heel.
Meer informatie
Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met beleidsmedewerker Monumenten Hugo van Heesewijk via [email protected] of 0475 - 85 25 00.