Gemeente Maasgouw ligt in de Keyport-regio, een schakel tussen de hightech in de regio Eindhoven en de campussen in Sittard, Heerlen en Maastricht. Logistiek is Maasgouw met de een knooppunt van waterwegen en een belangrijke waterverbinding tussen zee- en rivierhavens, het Ruhrgebied, Wallonie en Noord-Frankrijk.

In Maasgouw vormt recreatie en toerisme ook een factor van belang. Als het hart van de Maasplassen komen hier watersporters en recreanten met grote en kleine vaartuigen samen, in het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland. Het unieke ontgrindingslandschap en historische kernen bieden een heel bijzonder aanbod voor de bezoeker.

Ook de zorg is een grote speler binnen onze gemeente. Met enkele grote zorginstellingen biedt de gemeente niet alleen veel ruimte voor cliënten en patiënten, maar levert de zorg ook een carrièreperspectief voor haar inwoners.

Tenslotte kent Maasgouw een bijzonder aanbod aan scheepvaart-gerelateerde bedrijven. Of het nu gaat om de bouw van jachten of binnenvaartschepen, vanuit de historie van Maasgouw en haar rol bij de grindwinning, binnenvaart en pleziervaart heeft zich in Maasgouw een (voor Limburg) unieke bedrijfstak ontwikkeld. Ook de binnenvaart zelf speelt een grote rol daarin, en ook in de toekomst, met de ontwikkeling van de Nautische Boulevard en een Clean Energy Hub in de haven van Maasbracht zal Maasgouw een factor van betekenis blijven.