Honden zijn van harte welkom binnen de gemeente, maar van de eigenaren wordt wel verwacht dat ze zich aan de regels houden, zoals bij het opruimen van hondenpoep en de aanlijnplicht.

Uitlaatstroken, losloopgebieden en afvalbakken

De gemeente heeft uitlaatstroken en losloopgebieden voor honden ingericht. Ook staan hier extra afvalbakken. De zakjes met hondenpoep mogen in alle openbare afvalbakken gedaan worden. Verder vindt er extra onderhoud plaats aan de uitlaatstroken en losloopgebieden. 

Van hondenbezitters wordt verwacht dat zij de uitwerpselen van hun hond(en) in een zakje doen en in een afvalbak gooien. Alleen bij uitlaatstroken en buiten de bebouwde kom mag je de uitwerpselen laten liggen. Uitzondering hierop zijn natuurgebieden waar dit met een bordje staat aangegeven. Iedereen die een hond uitlaat (of bij zich heeft), moet ook spullen bij zich hebben (zoals een schepje of plastic zakje) om hondenpoep op te kunnen ruimen. Uitzondering hierop zijn eigenaren van hulphonden, zoals een blindengeleidehond. 

Aanlijnen of loslopen?

Binnen de bebouwde kom moeten honden aangelijnd worden. Buiten de bebouwde kom mag een hond bijna overal los lopen. Uitzonderingen hierop zijn de natuurgebieden die in het beheer zijn van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, Limburgs Landschap en Watermaatschappij Limburg, maar ook de Beegderheide, Leerkeven en de Heelderpeel. In al deze gebieden geldt een aanlijnplicht. 

Kaart: honden in Maasgouw

We hebben een interactieve kaart ontwikkeld met daarop alle losloopplekken, speelplaatsen en afvalbakken. Hier kunt u dus direct zien waar u uw hond kunt uitlaten en waar de afvalbakken staan. Ook ziet u op deze kaart waar honden niet mogen komen.

Bekijkt u de kaart liever in groot formaat? Dat kan ook(externe link).

Campagne: Ruim op als een baas

Ruim op als een baas
Campagne 'Ruim op als een baas' tegen hondenpoep.

Gemeente Maasgouw roept al haar inwoners op om mee te helpen met de campagne ‘Ruim op als een baas’. Het doel is om van Maasgouw een hondenpoepvrije gemeente te maken. De campagne is in 2021 gelanceerd.

Enthousiaste inwoners kunnen gratis campagnematerialen aanvragen en inzetten waarmee ze hondenbezitters op een ludieke manier aan hun opruimplicht herinneren.

Overige regels

Algemene Plaatselijke verordening (APV)

De regels die gelden binnen gemeente Maasgouw over honden zijn opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening(externe link). Zo staan er regels opgenomen over bijvoorbeeld het opruimen van hondenpoep, waar honden aangelijnd moeten zijn en de omgang met gevaarlijke honden.

Hondenbelasting

In Maasgouw wordt hondenbelasting betaald.