HOME  |  Wonen & Leven  |  Verkiezingen Tweede Kamer  |  Veelgestelde vragen over briefstemmen voor 70+

Veelgestelde vragen over briefstemmen voor 70+

Als u 70 jaar of ouder bent dan kunt u bij deze Tweede Kamerverkiezing ook per brief stemmen. Hieronder vindt u een aantal vragen en antwoorden over briefstemmen.

Wanneer mag ik per brief  mag stemmen bij de Tweede Kamerverkiezing?

U kunt per brief stemmen als u op 17 maart 2021, 70 jaar of ouder bent. U krijgt alle informatie thuisgestuurd waarmee u per brief kunt stemmen. U hoeft dus niets aan te vragen.

Ik ben 70 jaar of ouder. Ik heb gehoord dat ik per brief moet stemmen bij de aankomende verkiezing. Klopt dat?

Nee, het is geen verplichting. Als u 70 jaar of ouder bent dan kunt u inderdaad ook per brief stemmen bij deze Tweede Kamerverkiezing. Dat is een extra mogelijkheid die aan kiezers van 70 jaar en ouder wordt geboden vanwege het coronavirus. U mag ook gewoon stemmen in het stemlokaal. Dat kunt u op 17 maart doen, maar ook al op 15 of 16 maart.

Hoe stem ik per brief?

Als u op 17 maart 2021 70 jaar of ouder bent, krijgt u de stembescheiden thuisgestuurd waarmee u per brief kunt stemmen. Bij die stembescheiden zit een uitleg hoe u per brief kunt stemmen. Er is ook een filmpje beschikbaar op www.elkestemtelt.nl waarin stap voor stap wordt uitgelegd wat u moet doen om per brief uw stem uit te brengen.

Ik heb een envelop ontvangen met een stempas om per brief te stemmen. Ik lees dat ik nog een andere envelop moet krijgen, maar die heb ik niet gehad. Wat nu?

U heeft beide enveloppen nodig om per brief te stemmen. De tweede envelop met daarin de briefstembescheiden wordt uiterlijk 11 maart bij u bezorgd. Mocht u deze zending dan nog niet hebben ontvangen dan kunt u de stembescheiden alsnog krijgen bij uw gemeente of ophalen bij een afgiftepunt dat vanaf 10 maart is geopend in uw gemeente.

Ik ben mijn stempluspas kwijt, wat nu?

Vraag zo snel mogelijk een nieuwe stempluspas aan bij uw gemeente. U kunt een vervangende stempas aanvragen bij uw gemeente tot vrijdag 12 maart, 17.00 uur. Neem hiervoor contact op met de gemeente.

Mijn briefstembiljet is beschadigd/gescheurd. Kan ik daarmee alsnog mijn stem uitbrengen?

Dat kunt u beter niet doen, omdat uw stem dan misschien niet wordt meegeteld. Als u per brief wilt stemmen, kunt u een vervangend briefstembiljet bij uw gemeente krijgen. Dat kan vanaf 10 maart.

Ik heb mijn briefstembiljet verkeerd ingevuld, wat nu?

U kunt een nieuw briefstembiljet aanvragen bij de gemeente. Als u per brief wilt stemmen, kunt u een vervangend briefstembiljet bij uw gemeente krijgen. Dat kan vanaf 10 maart. Neem hiervoor contact op met de gemeente.

Ik heb geen rood potlood in huis. Hoe moet ik nu mijn briefstembiljet invullen?

Het briefstembiljet hoeft niet met een rood potlood worden ingevuld. Het mag met elke kleur. Als u een pen of stift gebruikt, let u er dan goed op dat de inkt droog is voordat u het biljet dichtvouwt, zodat er geen vlekken op het briefstembiljet komen. Vlekken leiden er mogelijk toe dat uw stem ongeldig wordt verklaard.

Ik wil per brief stemmen. Ik heb gelezen dat ik dan een handtekening moet zetten. Ik kan dat niet meer. Kan ik dan nog stemmen?

Als u geen handtekening kunt zetten op de stempas dan kunt u toch per brief stemmen. U hoeft de stempas dan niet te tekenen. U moet de stempas wel mee terugsturen met uw briefstembiljet.

Tot wanneer kan ik per post stemmen?

U kunt stem in de brievenbus doen van PostNL. Doe dat dan uiterlijk vrijdag 12 maart 2021 voor 17:00 uur. Dan komt uw stem op tijd aan. Als u dat later doet komt u stem mogelijk te laat en wordt dan niet meegeteld.

Tot wanneer kan ik mijn briefstembiljet afgeven?

U kunt uw stem ook vanaf 10 maart tot en met 17 maart 2021 (21.00 uur) afgeven bij de receptie van het gemeentehuis in Maasgouw. U gaat daar onder openingstijden heen en geeft uw briefstem af bij de receptie. Doe deze liever niet in de brievenbus.

Moet ik mijn briefstem zelf afgeven of kan iemand anders dat voor mij doen?

U kunt ook iemand vragen om uw briefstem af te geven bij het gemeentehuis.

Kan ik mijn briefstem ook afgeven bij een afgiftepunt in een andere gemeente dan waar ik woon?

Nee dat kan niet.

Kan ik op 15, 16 of 17 maart ook mijn ingevulde briefstembiljet in de stembus stoppen op een stembureau?

Nee dit kan niet, uw stem zal daarmee ongeldig zijn. U kunt wel uw stem uitbrengen in het stemlokaal. Hiervoor heeft u uw stempas nodig en een identiteitsbewijs.

Ik heb mijn stem al per post verstuurd, maar wil toch graag op een andere partij stemmen. Kan dit nog?

U kunt een nieuwe stem(plus)pas en de andere benodigde stembescheiden aanvragen bij uw gemeente. De eerder uitgebrachte stem wordt dan ongeldig verklaard. Met de nieuwe stempas kunt u weer per brief, in het stemlokaal of per volmacht stemmen.

Mag ik ook een eigen envelop gebruiken om de spullen in terug te sturen?

Ja dat mag. Zorgt u er wel voor dat uw briefstembiljet in een afgesloten envelop zit en dat deze envelop samen met uw stempas in de envelop gaat. U kunt deze envelop afgegeven op een afgiftepunt of opsturen naar het antwoordnummer van uw gemeente. Vergeet niet een postzegel te plakken in dit geval.