HOME  |  Wonen & Leven  |  Paspoort en identiteitskaart

Paspoort en identiteitskaart

Paspoort

Een paspoort vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente. Een paspoort is 10 jaar geldig voor personen die 18 jaar of ouder zijn, en 5 jaar geldig voor personen jonger dan 18.

Paspoort/identiteitskaart, kwijt of gestolen

Als uw paspoort of identiteitskaart kwijt is of gestolen, kunt u een nieuwe aanvragen. Bij de gemeente kunt u dit persoonlijk aanvragen. Moet u onmiddellijk op reis? Dan kunt u een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee.

Vluchtelingenpaspoort

Een vluchtelingenpaspoort is een Nederlands reisdocument voor vluchtelingen. Bij de gemeente kunt u het vluchtelingenpaspoort aanvragen. 

Identiteitskaart

Een identiteitskaart voor personen boven de 18 jaar is 10 jaar geldig. Voor personen tot 18 jaar is de identiteitskaart 5 jaar geldig. 

Paspoort, reizen met kinderen

Reist u met uw kind naar het buitenland? Dan moet uw kind een geldig reisdocument (een paspoort of een identiteitskaart) hebben. Een kind jonger dan 18 jaar heeft schriftelijke toestemming nodig van beide ouders/gezaghouders of de voogd. Vraagt u het paspoort aan voor uw kind? Neem uw kind dan mee naar de gemeente.

Paspoort/identiteitskaart, spoedaanvraag

Meestal kunt u een paspoort of identiteitskaart na 5 werkdagen ophalen bij de gemeente. Wilt u uw paspoort of identiteitskaart eerder hebben? Doe dan een spoedaanvraag. U moet hiervoor wel extra betalen.

Vreemdelingenpaspoort

Een vreemdelingenpaspoort is een paspoort voor personen die in Nederland wonen, maar niet de Nederlandse nationaliteit hebben. Bij de gemeente kunt u het vreemdelingenpaspoort aanvragen.