HOME  |  Wonen & Leven  |  Open Monumentendag 2019

Open Monumentendag 2019

Zijaanzicht Abdijkerk Thorn

Thema: Plekken van Plezier
14 en 15 september

Plekken van plezier. Dat is dit jaar het thema van de Open Monumentendagen. Eigenlijk is elk monument een plek van plezier om te bezoeken. Voor de Open Monumentendagen staat echter de vraag centraal: hoe hebben mensen zich in de loop van de eeuwen vermaakt? Monumenten zijn vaak het decor of podium geweest. Denk bijvoorbeeld aan theaters, musea, kerken, wandelwegen en parken.

De Open Monumentendagen 2019 zijn op zaterdag 14 en zondag 15 september. U bent van harte welkom om bij de genoemde monumenten gratis (tenzij anders vermeld) een kijkje te nemen. Soms is er ook de mogelijkheid voor een gratis rondleiding.

Openingstijden (tenzij anders vermeld):

 • 14 september: 12.00 tot 17.00 uur
 • 15 september: 11.00 tot 17.00 uur
 • Historische herbergen, plekken voor vertier en verpozing

  In de historische dorpen en langs de Maas liggen een keur van oude herbergen en cafés. Plekken van plezier die bezocht werden door kooplieden, marskramers, schippers en burgers, boeren en buitenlui.

  Lees verder
 • St. Martinuskerk van Linne, een parochiekerk van allure

  Het interieur van de St. Martinuskerk kan de vergelijking met een museum doorstaan. Grote kunsthistorische waarde hebben het hardstenen romaanse doopvont uit de 12e eeuw, een rococo-preekstoel uit 1759 en twee neogotische beelden van St. Franciscus en van St. Ambrosius.

  Lees verder
 • St. Medarduskerk van Wessem, een baken aan de Maas

  aanzicht Medarduskerk Wessem

  Een markant kenteken van Wessem is de St. Medarduskerk. Eeuwenlang vormde zij een symbool van bescherming voor Maasschippers, die met hun schepen vanuit verschillende windrichtingen kwamen.

  Lees verder
 • Abdijkerk van Thorn, een boudoir van adellijke stiftdames

  Abdijkerk Thorn interieur

  De Abdijkerk in Thorn kent in meer dan één opzicht internationale invloeden. Tot ongeveer 1800 was de kerk onderdeel van een imposant abdijcomplex, het stift Thorn. Adellijke dames woonden er tot 1797.

  Lees verder
 • Drie monumentale molens, herinneringen aan een agrarisch verleden

  Traditiegetrouw zijn de drie monumentale molens in de gemeente geopend. Bijzonder aan de molens is dat ze drie verschillende typen molens vertegenwoordigen. De Hompesche molen is een stellingmolen, de Leonardusmolen een beltmolen en de Lindertmolen een standerdmolen.

  Lees verder
 • Maas Binnenvaartmuseum, feesten in de laadruimten

  aanzicht passantenhaven Maasbracht

  Het MaasBinnenvaartmuseum is tijdens de Open Monumentendagen gratis toegankelijk. In het museum wordt verteld over de feesten in de laadruimten van de binnenvaartschepen.

  Lees verder
 • • Kapel O.L. Vrouw van het H. Hart in Panheel, herrezen als een feniks

  De Kapel O.L. Vrouw van het H. Hart dateert uit 1875. Helaas lag de kapel in november 1944 in de frontlijn en werd geheel verwoest. In 1947 werd ze herbouwd met stenen van de verwoeste kapel en huizen in de omgeving.

  Lees verder