HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws

Nieuws

Elke week het laatste nieuws van de gemeente Maasgouw in uw mailbox? Abonneer u dan op onze digitale nieuwsbrief.

 • Voorleesvrijwilliger in een gezin

  Het Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw is op zoek naar een voorleesvrijwilliger die één keer per week (op een vaste middag of avond) voorleest bij een gezin in de buurt. Het is de bedoeling dat de vrijwilliger 20 weken beschikbaar is.

 • Maasgouw feliciteert!

  De Gemeente Maasgouw feliciteert de heer en mevrouw Voets-Van der Weerden uit Maasbracht met hun 65-jarig huwelijk. Burgemeester Strous feliciteerde het echtpaar met deze bijzondere dag.

 • Schuldenloket Rechtbank Limburg geopend

  Bij de Rechtbank Limburg is op donderdag 13 februari het schuldenloket geopend. Hiermee levert Rechtbank Limburg een bijdrage aan vroegsignalering van schulden.

 • Werkzaamheden begraafplaats Beegden

  begraafplaats Beegden

  Op de begraafplaats in Beegden worden op woensdag 26 februari dennenbomen verwijderd. Daarom is de begraafplaats die dag gesloten voor bezoekers.

 • Sleuteloverdracht Maasgouw

  Tijdens twee feestelijke avonden vindt de jaarlijkse sleuteloverdracht plaats in gemeenschapshuis 't Leuke in Beegden (Leukenstraat 6). Dit jaar zijn we te gast bij Vastelaovesvereiniging 'De Jokers'. Het gemeentebestuur van Maasgouw staat dan de bestuurlijke 'macht' weer symbolisch af aan de carnavalsverenigingen die tijdelijk over het Maasgouwse rijk regeren.

 • Verkeersspreekuur

  verkeersborden

  In het gemeentehuis aan de Markt in Maasbracht vindt op dinsdag 3 maart om 17.00 uur weer een verkeerspreekuur plaats. U kunt tijdens dit spreekuur vragen stellen en knelpunten over verkeer, verkeersveiligheid en parkeren bespreken met medewerkers van de gemeente en de politie.

 • Eerste stappen in Euregio project 'Grenzeloos Grind'

  werkzaamheden

  In het Maasgouwse en Kinrooise straatbeeld doken afgelopen week enkele houten constructies op. Dit zijn de eerste stappen van het Interreg project tussen beide gemeenten om een unieke, grensoverschrijdende belevingsroute voor fietsers en wandelaars te creëren.

 • Wil jij een steentje bijdragen aan het Alzheimer Café in Maasbracht?

  Medio 2020 komt er een Alzheimer Café in Maasbracht. Er wordt maandelijks een bijeenkomst georganiseerd voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Met een team van vrijwilligers en professionals worden de Alzheimer Cafés voorbereid en georganiseerd.

 • Gewijzigde ophaaldagen huisvuil vanwege carnaval

  vuilniswagen

  In verband met carnaval wijzigen de ophaaldagen van het GFT-afval.

 • Onthulling bezinningsplekken Linne

  wethouder en voorzitter Leef Linne onthullen een bord

  Wethouder Johan Lalieu en Thijs Vossen, voorzitter van de stichting Leef Linne, hebben op zaterdag 8 februari het eerste bord van de in totaal 17 bezinningsplekken in Linne onthuld. Deze plekken roepen op tot bezinning. Via een QR-code kan informatie worden opgevraagd over de verschillende plekken.

 • Gratis en onafhankelijk advies over het verduurzamen van uw woning

  duurzaam bouwloket

  Woningbezitters in Maasgouw kunnen vanaf februari met al hun vragen over energiebesparende maatregelen, het aardgasvrij maken van hun woning en subsidie- en financieringsregelingen terecht bij het Duurzaam Bouwloket. Gemeente Maasgouw is hiervoor een samenwerking aangegaan met het Duurzaam Bouwloket. Hierdoor kunnen inwoners gratis en onafhankelijk advies inwinnen wanneer zij hun woning energiezuinig, comfortabel en mogelijk aardgasvrij willen maken.

 • Maasgouw feliciteert!

  60-jarig bruidspaar en kinderen

  De Gemeente Maasgouw feliciteert de heer en mevrouw Bongers-Looyen uit Thorn met hun 60-jarig huwelijk. Burgemeester Strous feliciteerde het echtpaar met deze bijzondere dag.

 • You Tube serie ‘Waat is Vastelaovend?’

  fragment serie

  Waar komt vastelaovend vandaan en waarom wordt het gevierd? Dat wordt weergegeven in de 3-delige YouTube serie ‘Waat is Vastelaovend?’.

 • Verward gedrag maar niet acuut? Bel het advies- en meldpunt!

  Iedereen komt ze in de omgeving wel eens tegen: mensen met verward gedrag. In veel gevallen zijn de zorgen niet dringend. Soms is het wenselijk om informatie te krijgen of advies in te winnen. Hiervoor komt er in 2020 een landelijk meldpunt. In afwachting hiervan is bij het Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) Midden-Limburg per 1 februari 2020 een advies- en meldpunt opgericht voor niet-dringende meldingen uit Midden-Limburg.

 • Uitnodiging vervolgbijeenkomst lokaal sportakkoord

  De gemeente Maasgouw organiseert een vervolgbijeenkomst over het lokaal sportakkoord. Heb jij ideeën om nog meer mensen in Maasgouw aan het sporten en bewegen te krijgen? Wil je je inzetten voor de toekomst van sport in Maasgouw? Of wil je als sport- en beweegaanbieder, school of (maatschappelijke) organisatie een bijdrage leveren aan een gezond en energiek Maasgouw? Denk, praat en beslis dan mee op woensdag 19 februari!

 • Toneel in theater Radijs in Beegden

  In het kader van 75 jaar bevrijding worden twee toneelstukken opgevoerd met het thema 'Bevrijd en dan.......'

 • Geslaagde eerste meedenkavond Piahoeve

  Afgelopen maandag was de eerste meedenkavond voor de nieuwe inrichting van De Piahoeve in Heel. De Piahoeve is een prachtige buitenruimte waar kinderen uit Heel en bewoners van St. Anna regelmatig spelen en ontspanning zoeken. Het gebied is toe aan een opfrisbeurt, zodat het een nog fijnere omgeving wordt. Om te kunnen komen tot een nieuwe inrichting van het gebied, riepen we mensen op om mee te denken en hun ideeën aan te dragen. Afgelopen maandag brachten zo’n 20 meedenkers hun ideeën en wensen in.

 • Deel kunstcollectie wordt afgestoten

  verfkwasten

  De gemeente beschikt over diverse kunstwerken, zoals schilderijen en tekeningen. Voor sommige kunstwerken is er helaas geen plaats meer en die moeten we afstoten.

 • Aangepaste openingstijden Carnaval

  masker en slingers

  Tijdens Carnaval gelden er aangepaste openingstijden voor het gemeentehuis in Maasbracht. Deze tijden gelden ook voor het Sociaal Wijkteam.

 • Van grasveld tot voormalig kasteeldomein: Walburg herleeft!

  werkzaamheden

  Er wordt volop gewerkt aan het project 'Kasteeldomein Walburg'. Per dag worden de verrassende contouren van de voormalige gebouwen zichtbaarder gemaakt. Sinds de eerste schop in de grond ging begin januari, verandert het ruige grasveld in hoog tempo in een imponerend kasteeldomein. Het bouwterrein is nu nog niet voor publiek toegankelijk. Dat is na afronding van de terreinwerkzaamheden wel mogelijk.

 • Alzheimer Café binnenkort in Maasgouw!

  logo alzheimer nederland

  Het aantal inwoners met dementie neemt naar verwachting de komende jaren toe. Ook in Maasgouw. De verwachting is dat het aantal inwoners met dementie in 2025 met 26% stijgt. Daarom willen we in Maasgouw starten met een Alzheimer Café.

 • Vergadering raadscommissie

  In het gemeentehuis in Maasbracht vindt op dinsdag 11 februari de commissievergadering van de gemeente Maasgouw plaats. De vergadering is openbaar en begint om 19.30 uur.

 • Verkeersbesluiten gemeente Maasgouw

  verbodsbord

  Burgemeester en wethouders hebben de volgende verkeersbesluiten genomen:

 • “We wisten niet beter, we waren met de oorlog opgegroeid!”

  Harrie, Frans en Wiel

  Harrie Peeters, Frans Sampers en Wiel Klerckx uit Linne waren nog jong tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ondanks dat hebben ze nog veel herinneringen uit die tijd. Angst kenden ze niet echt. “We waren opgegroeid met de oorlog, we wisten niet beter”, zegt Harrie (84). Hij was destijds 9 jaar. “Het leek op vakantie. We hoefden later in de oorlog niet naar school en we probeerden de tijd om te krijgen. We speelden veel buiten en hielden ons bezig met het opruimen van het gesprokkelde hout.”

 • Welke vrijwilliger heeft tijd voor Hoeskamer 't Leuke in Beegden?

  Voor Hoeskamer ’t Leuke in Beegden zoekt Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw een vrijwilliger die het gezellig vindt om op woensdag en/of vrijdag samen met ouderen de warme maaltijd te gebruiken en hun een fijne dag te bezorgen. Bent u een gezelligheidsmens en heeft u een paar uurtjes over op één van deze dagen? Kijk dan snel op www.klikmaasgouw.nl (vacature nr. 430) of bel met Pauline op telefoonnummer 06-15 82 66 86.

 • Burgemeester Strous neemt stokje over

  Stef Strous en Hans Gilissen

  Burgemeester Stef Strous heeft op dinsdag 28 januari de Nestor-Burgemeester-Wandelstok in ontvangst genomen van oud-burgemeester Hans Gilissen. Deze wandelstok hoort bij de langstzittende burgemeester binnen de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

 • Dunningswerkzaamheden in de bossen

  De gemeente Maasgouw voert deze winter werkzaamheden uit in de bossen van de Beegderheide, De Lange Vlieter en Leerkeven. De werkzaamheden zijn gericht op het vergroten van de belevingswaarde en diversiteit voor de bezoekers van het gebied. In totaal wordt ongeveer 40 hectare bos gedund. Delen hiervan worden later ingeplant met andere boomsoorten.

 • Belastingaanslag 2020

  logo BsGw

  In de tweede helft van februari ontvangt u de belastingaanslag voor 2020. Dit is een aanslagbiljet met de gemeentelijke belastingen én de waterschapsbelastingen. Heeft u een account op MijnOverheid.nl? Dan ontvangt u het aanslagbiljet online in uw Berichtenbox.

 • Ga jij ook graag een blokje om?

  afbeelding campagne

  In elke kern wonen mensen die wel wat extra hulp of aandacht kunnen gebruiken. Ook in jouw dorp. Zij vragen er niet direct zelf om. Omdat ze je niet kennen, of gewoon omdat ze niet durven. ‘Iedereen heeft het al zo druk’. Maar ze hebben die hulp hard nodig. Om de partner even te ontlasten, om er gewoon even uit te kunnen of omdat ze zelf niet meer alles meekrijgen tijdens een doktersbezoek. Met de campagne 'Deel je moment' zijn we op zoek naar inwoners die hierbij willen helpen.

 • Campagne CarnavalsBob van start

  poster campagne

  De CarnavalsBob campagne is op maandag 27 januari weer van start gegaan. Carnaval is een traditioneel volksfeest in het Zuiden van Nederland dat door veel Limburgers gevierd wordt. Door het gebruik van alcohol kan de verkeersveiligheid echter in gevaar komen. Daarom wordt onder meer in de carnavalstijd een Bob-campagne gevierd.

 • Bustour langs markante oorlogsplekken

  bevrijding gemeentehuis

  Historisch reisgenootschap Cliotravel organiseert op zaterdag 7 maart samen met historicus Hugo Luijten een bustour langs markante oorlogsplekken in de gemeente Maasgouw.

 • Gladheidsbestrijding

  De winter staat weer bijna voor de deur. Dit betekent dat de gemeente bij kans op gladheid en bij sneeuwval ervoor zorgt dat de belangrijkste wegen begaanbaar blijven.

 • “Vreselijk al die lijken op het plein en in het klooster!”

  Louis en Els Krekelberg

  Louis (91) en Els (85) Krekelberg uit Maasbracht delen dezelfde gruwelijke herinneringen. Ze waren tijdens de Tweede Wereldoorlog geëvacueerd en woonden in een klooster in Montfort. Ze hebben daar mooie tijden meegemaakt. Maar het zijn de gruwelijke momenten die overheersen.

 • Uitreiking Koninklijke onderscheiding

  Tijdens de afsluiting van de 20ste editie van het Kaarsenfeest Stevensweert heeft mevrouw M.S.G. (Mariet) Verwijlen-Peurteners (69) uit Stevensweert uit handen van burgemeester S.H.M. Strous de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau mogen ontvangen.

 • “Ik vond het vooral een hele spannende tijd!”

  Mia Sangers en Jo Smeets waren allebei nog jonge kinderen in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Mia woonde met haar familie in Ohé en Laak en was 3 jaar toen de oorlog uitbrak. Jo Smeets was 6 jaar en woonde met zijn vader, moeder en zus in Stevensweert. Mia herinnert zich niet veel van die tijd. Jo Smeets daarentegen wel. Hij heeft nog heel veel herinneringen. “Ik vond het vooral een hele spannende tijd.”

 • Statushouders aan de slag bij de Kledingbank

  Deelnemers aan het werk bij de Kledingbank

  Tien statushouders uit Maasgouw gaan aan de slag bij de Kledingbank Limburg in Maasbracht. Zij helpen met het sorteren van de kleding die ingezameld wordt en oefenen tijdens dit werk met de Nederlandse taal.

 • Netwerkavond ‘Iedereen Kan Sporten’

  De jaarlijkse ‘Iedereen Kan Sporten Netwerkavond’ vindt plaats op dinsdag 26 november. Iedereen Kan Sporten Midden-Limburg (IKS) is een samenwerkingsverband tussen de zeven Midden-Limburgse gemeenten dat zich inzet voor sport en bewegen voor mensen met een beperking en kinderen in het speciaal onderwijs.

 • “Ook ik heb mijn leven te danken aan de familie Knoops”

  De Amsterdamse Helen Ziekenoppasser was 2,5 jaar toen ze in maart 1943 uiteindelijk terecht kwam bij Bet en Harry Knoops in Beegden. Haar ouders waren van Joodse komaf, ze gaven haar destijds weg aan onbekenden. In de hoop dat Helen de Tweede Wereldoorlog wèl zou overleven. Haar ouders werden door de Duitsers gedeporteerd naar kamp Westerbork in Drenthe. Vervolgens gingen ze per trein naar een concentratiekamp in het Poolse Sobibór. Vrijwel onmiddellijk na aankomst werden ze op jonge leeftijd vermoord.

 • Bezorging VIA Maasgouw vertraagd

  Door problemen bij de Roermondse verspreider Achterberg wordt de weekkrant VIAMaasgouw vandaag niet bezorgd.

 • Grootschalig onderhoud aan de fietspaden Thorn –Wessem en Horn –Beegden

  Met deze publicatie willen we u op de hoogte brengen van de geplande, grote onderhoudswerkzaamheden aan de fietspaden Thorn –Wessem en Horn –Beegden.

Archief