HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  “We wisten niet beter, we waren met de oorlog opgegroeid!”

“We wisten niet beter, we waren met de oorlog opgegroeid!”

Dit item is in het archief geplaatst op 29-02-2020
Harrie, Frans en Wiel

Harrie Peeters, Frans Sampers en Wiel Klerckx uit Linne waren nog jong tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ondanks dat hebben ze nog veel herinneringen uit die tijd. Angst kenden ze niet echt. “We waren opgegroeid met de oorlog, we wisten niet beter”, zegt Harrie (84). Hij was destijds 9 jaar. “Het leek op vakantie. We hoefden later in de oorlog niet naar school en we probeerden de tijd om te krijgen. We speelden veel buiten en hielden ons bezig met het opruimen van het gesprokkelde hout.”

Angstig

Maar toch had de inmiddels 89-jarige Wiel niet verwacht dat zijn familie de oorlog zou overleven. Hij was destijds 14 jaar. Een dag voor de bevrijding was hij heel bang. “Aan één stuk door waren er inslagen en we hoorden continu granaatvuur.” Zijn ouders hadden in het dorp een bakkerij. Samen met zijn ouders en zijn oudere broer verbleef hij op dat moment in de kelder van het pand. “We hielden elkaar angstig vast. Nooit gedacht dat we dit zouden overleven.” Een dag later, 25 januari 1945, werd Linne bevrijd.

Schoolplein

Ook Frans (88), bij de meeste mensen bekend als Boy, herinnert zich ook nog een moment van angst. De Nederlandse Spoorwegen (NS) waren bezig met het winnen van grind bij de Grinderij in Linne. Daar werd grind gewonnen voor het ballastbed voor spoorlijnen in heel Nederland. “Op een gegeven moment werd een trein van de NS beschoten. De grinderij lag in de buurt van onze school. Wij moesten toen allemaal uit veiligheid op de grond van het schoolplein gaan liggen. Toen was ik wel bang”, vertelt de destijds 13-jarige jongen.

Het hele verhaal van Harrie Peeters, Frans Sampers en Wiel Klerckx uit Linne is te lezen op www.gemeentemaasgouw.nl/75jaarbevrijding.

Speciale website

In de gemeente Maasgouw vieren we 75 jaar na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog onze vrijheid. Elke dorpskern geeft op een eigen manier invulling aan deze viering. Op de website www.gemeentemaasgouw.nl/75jaarbevrijding vindt u niet alleen de programma’s van de kernen, maar ook persoonlijke verhalen en achtergronden. Deze site wordt regelmatig aangevuld met actuele informatie. Ook kunt u de volledige reportages bekijken op www.deltalimburg.nl.