HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  'Wat er ook gebeurt: zoek altijd naar nieuwe kansen'

'Wat er ook gebeurt: zoek altijd naar nieuwe kansen'

Dit item is in het archief geplaatst op 27-06-2018

Na 12,5 jaar neemt Jessie Smeets (62) uit Maasbracht op 13 juni afscheid van “de mooiste baan die er bestaat’. Het wethouderschap. Ze blijft actief als raadslid voor het CDA.

Het gesprek valt even stil. Jessie Smeets schraapt haar keel en doet een bekentenis. “Het is best moeilijk hoor: afscheid nemen. Ik ben verknocht geraakt aan dit werk. De inhoud. Als wethouder sta je aan het roer en kun je heel direct en dicht bij huis zaken in gang zetten en verbeteren. Je mag bijdragen aan een mooiere, lokale wereld, een omgeving waarin mensen zich prettig voelen. Dat heb ik écht als een eer ervaren.”

De realist in haar vertelde dat het tijd was om het stokje over te dragen. Het CDA hanteert immers de ongeschreven regel dat het na drie bestuurlijke termijnen verstandig is om plaats te maken voor vers bloed. Nieuw, jong talent. Met Tim Snijckers staat er een uitstekende opvolger klaar. Dit jaar word ik voor de derde keer oma. Ook dat heuglijke feit draagt bij aan de bewustwording dat er een einde moet komen aan mijn wethouderschap. Ook zonder Jessie Smeets kan Maasgouw prima verder.”

Dicht bij het vuur

De vader van voormalig CDA-parlementariër Ria Oomen peilde in de jaren negentig haar interesse voor de lokale politiek. Hij zag in Jessie het talent en het jeugdige enthousiasme dat het CDA in Maasbracht nodig had. De geboren en getogen Maasbrachtse die op dat moment controller was bij het Academisch Ziekenhuis Maastricht, hoefde er niet lang over na te denken. Besturen was haar hobby. Of het nou was in een schoolbestuur, bij een zorginstelling of in haar tienerjaren als jeugdwerkster; Jessie voelt zich betrokken bij de wereld om haar heen en zit graag dicht bij het vuur, daar waar de beslissingen vallen. In 2002 begon ze als raadslid, vier jaar later werd ze wethouder.

Mensen in hun kracht zetten

En dat bleef ze. De eerste jaren in Maasbracht, sinds de herindeling in 2007 in Maasgouw. Goedlachs en voor iedereen benaderbaar. Maar ook principieel, volhardend en vooral oplossingsgericht. Jessie Smeets is geen type dat blijft hangen in teleurstellingen. Ze denkt liever in kansen. Vooruit met de geit. Oftewel: mensen met elkaar verbinden en samen de schouders eronder. Het is de rode draad in 12,5 jaar wethouderschap. De afgelopen jaren was de Maasbrachtse bestuurlijk verantwoordelijk voor de uitvoering van alle gemeentelijke taken rond de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), jeugdzorg en werk en inkomen. “Burgers in hun kracht zetten”, zo vat ze die missie samen. “Je bent niet afgeschreven wanneer je ziek bent of vergeetachtig wordt. De crux is juist dat je als overheid mensen stimuleert en faciliteert om zelf de regie over hun leven te blijven voeren. En dat hebben we gedaan. Ik ben trots op de speciale huiskamers in onze kernen waar mensen elkaar laagdrempelig kunnen ontmoeten en als het nodig is ook terechtkunnen voor professionele ondersteuning en dagbesteding. En ik ben trots op onze nieuwe, brede scholen. Daar kunnen we jaren mee vooruit.”

Kan niet bestaat niet

De bestuurlijke honger is nog niet gestild. Jessie Smeets blijft raadslid voor het CDA en gaat daarnaast op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ze is op haar best als iemand tegen haar zegt dat iets niet kan. “Dan denk ik: dat zullen we nog wel eens zien.”

De gemeente Maasgouw zwaait haar gerespecteerde wethouder uit met een afscheidsreceptie bij Buitenverblijf Mispadenhof in Maasbracht. Een afscheid in stijl met een inspiratiesessie rond het thema ‘positieve gezondheid’. Of zoals ze het zelf verwoordt: “Zoek ondanks beperkingen altijd naar nieuwe kansen.”

Uitnodiging afscheidsreceptie

Lees hier meer over de afscheidsreceptie van Jessie Smeets-Palmen.