HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  “Vreselijk al die lijken op het plein en in het klooster!”

“Vreselijk al die lijken op het plein en in het klooster!” (18-12-2019)

Louis en Els Krekelberg

Louis (91) en Els (85) Krekelberg uit Maasbracht delen dezelfde gruwelijke herinneringen. Ze waren tijdens de Tweede Wereldoorlog geëvacueerd en woonden in een klooster in Montfort. Ze hebben daar mooie tijden meegemaakt. Maar het zijn de gruwelijke momenten die overheersen.

Spannend

“We kregen de beschikking over een groot klaslokaal in het klooster”, zegt Louis. Daar hebben we bijna 3 maanden gewoond. We sliepen in de kolenkelder.  In het begin woonden er zo’n 30 mensen, later waren het al snel 60.” Louis denkt terug aan een mooie, spannende tijd.

Vriendschap

Toen het bij haar tante in Montfort te gevaarlijk werd, kwam ook Els met haar familie naar het klooster. Ook Els denkt terug aan een mooie tijd. “Ik was destijds 10 jaar en van de ernstige dingen hadden de kinderen geen benul. We waren samen met vrienden uit Maasbracht. En de vriendschap ging hier gewoon door en we speelden veel met elkaar.

Bombardementen

Maar er waren ook veel gruwelijke momenten. Na een aantal felle gevechten hadden de Duitse troepen zich vlak voor de bevrijding verschanst in Montfort. Dagenlange beschietingen en bombardementen waren het gevolg. Burgers en evacués zaten dagenlang angstig in schuilkelders. “Vreselijk”, zegt Louis. “Ik was ontzettend bang. We zaten met zijn allen een half uur te rillen na zo’n bombardement.”

Dode lichamen

Ook ziet het echtpaar uit Maasbracht de beelden met tientallen lijken van kinderen en volwassenen nog heel goed voor zich. Na de bevrijding was het overal één grote puinhoop en overal lage dode lichamen.  “Ik was destijds 16 jaar”, zegt Louis. “Uit nieuwsgierigheid ben ik toch gaan kijken, maar ik ben snel weer weggelopen. Gruwelijk!”

Het hele verhaal van Louis en Els Krekelberg uit Maasbracht is te lezen op www.gemeentemaasgouw.nl/75jaarbevrijding.

Speciale website

In de gemeente Maasgouw vieren we 75 jaar na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog onze vrijheid. Elke dorpskern geeft op een eigen manier invulling aan deze viering. Op de website www.gemeentemaasgouw.nl/75jaarbevrijding vindt u niet alleen de programma’s van de kernen, maar ook persoonlijke verhalen en achtergronden. Deze site wordt regelmatig aangevuld met actuele informatie. Ook kunt u de volledige reportages bekijken op www.deltalimburg.nl.