HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Videoboodschap burgemeester Stef Strous Dodenherdenking

Videoboodschap burgemeester Stef Strous Dodenherdenking

Dit item is in het archief geplaatst op 25-05-2020

Burgemeester Stef Strous heeft met Dodenherdenking een (video)boodschap voor alle inwoners van Maasgouw.

Videoboodschap burgemeester Stef Strous

Transcriptie toespraak

We herdenken dit jaar op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. We doen dit op een andere manier dan gebruikelijk. Ook Bevrijdingsdag 5 mei wordt,75 jaar na het einde van de oorlog, geen dag van grootse feesten of festivals.

We herdenken thuis en staan stil bij de onvrijheid en onderdrukking die de oorlog voor onze inwoners in Nederland met zich meebracht. We vieren morgen in het klein en intiem. Ieder op een eigen manier.

Maar ook in deze tijd moeten we onze mond roeren en onze ogen niet sluiten, als anderen vrijheden willen inperken en groepen mensen willen marginaliseren.

Dames en heren,

Deze tijd van het coronavirus vraagt veel inzet van ons. We moeten afstand houden en verantwoordelijkheid nemen voor de eigen gezondheid en die van onze medemens. Onze minister-president zei het vorige week zo: “De vrijheid van de een mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander”. We hebben het afgelopen jaar tussen september en februari in elke kern stilgestaan bij die herkregen vrijheid, 75 jaar geleden. Bijeenkomsten die op mij indruk maakten, ontroerden en me trots maakten.

De gemeenschap van Maasgouw heeft op een mooie wijze invulling gegeven aan 75 jaar bevrijding. En alles heeft kunnen plaatsvinden voor dat het coronavirus toesloeg. We staan vandaag dus op een speciale wijze stil bij de dodenherdenking. De jaarlijkse Maasgouwse herdenking zou plaatsvinden in Ohé en Laak bij de Sint-Annakapel. Vanochtend heb ik samen met mijn echtgenote, namens het college en de gemeenteraad, daar een krans gelegd.

In alle dorpen van Maasgouw hing, bij elk oorlogsmonument, vandaag de vlag halfstok. Zo kon iedereen, die de behoefte voelde, op een zelf gekozen tijdstip, bloemen leggen. Zo voorkwamen we op enig moment een grote toeloop. Met de lokale organisatie in Ohé en Laak is afgestemd dat we volgend jaar de herdenking, met alle genodigden, opnieuw bij de Annakapel laten plaatsvinden.

Beste mensen,

De huidige tijd zorgt voor veel verdriet in gezinnen waar familieleden zijn overleden of ziek zijn. Veel hulpverleners werken al weken in zware omstandigheden in ziekenhuizen, verpleeghuizen en in de thuiszorg. Ondernemers en werknemers maken zware tijden door. Er zijn mensen die de huidige tijd vergelijken met die in de Tweede Wereldoorlog. Die vergelijking gaat niet op, de omstandigheden waren destijds van een andere orde. Maar de ervaringen die we dagelijks horen over de ziekte, de paniek, de pijn, de eenzaamheid en de economische gevolgen, zijn van een intensiteit, die we in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog niet hebben ervaren.

We realiseren ons nu dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is. Het is noodzakelijk om dit ook in de toekomst te blijven beseffen. En ik heb er alle vertrouwen in dat onze kinderen en kleinkinderen dit ook blijven doen.