HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Vet recycle het!

Vet recycle het!

Dit item is in het archief geplaatst op 05-02-2019

De gemeente, het waterschap en de waterleidingmaatschappij roepen inwoners op om overtollig (frituur)vet niet door de gootsteen of het toilet te spoelen, maar weg te brengen naar een inzamelpunt. Zeker in deze tijd van het jaar gebruiken inwoners veel vet bij het bakken van oliebollen, fondue of gourmet. Recycle het vet, net als plastic, glas en oud papier. De schade, zoals verstopte riolen en verstoorde zuiveringsprocessen, kost u via de belastingen veel geld.

Ook kleine olie- en vetrestjes die na het bakken of braden in de pan achterblijven, kunnen serieuze problemen in het riool opleveren. Limburg heeft zo’n 120 inzamelpunten voor gebruikt (frituur)vet. Bij steeds meer supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten staat een gele container voor gebruikt vet. Op www.frituurvetrecyclehet.nl kunt u uw postcode intikken en krijgt u een overzicht van alle inzamelpunten in jouw buurt.

Verstoppingen

De gemiddelde Nederlander gebruikt 4 kg frituurvet per jaar. Daarvan wordt 1,4 kilo thuis verbruikt en 2,6 kilo in de horeca. In de horeca wordt op dit moment al zo’n 95% ingezameld, via consumenten nog maar zo’n 20%. Landelijk zijn er tussen de 150.000 en 300.000 verstoppingen per jaar. De reiniging van een liter oliebollenvet kost de waterschappen alleen al € 2,80 en dat is het dubbele van de kostprijs van het vet in de winkel. Het vet stolt in het riool en zorgt voor honderden verstoppingen. Het verhelpen van die verstoppingen is een kostbare zaak. Door gebruikt vet in te leveren bij een inzamelpunt hoeven er minder kosten te worden gemaakt, hier heeft iedereen baat bij.

Van vet naar hernieuwbare energie

Uit landelijk marktonderzoek blijkt dat één derde van de consumenten resten olie of vet uit te pan (warm of koud) nog steeds wegspoelt onder de kraan. Dat is jammer omdat gebruikt frituurvet een grondstof is voor hernieuwbare energie. Hiervoor hoeven gebruikers van (frituur)vet alleen het vet in de oorspronkelijke verpakking terug te doen en vervolgens naar een inzamelpunt te brengen. Vast frituurvet kunt u eerst laten stollen in bijvoorbeeld een plastic fles en dan inleveren bij het inzamelpunt.

Inzamelpunten

Het vet kunt u bij de door de gemeente aangegeven inzamelpunten inleveren en bij steeds meer verenigingen, supermarkten en scholen. Op deze locaties staan gele kliko’s, waar het vet in verzameld wordt. De kliko’s worden opgehaald door recyclebedrijven die de oude oliën en vetten tot biobrandstof verwerken. Sport-, muziek- en buurtverenigingen kunnen meedoen en krijgen per liter ingezameld vet een vergoeding van het recyclebedrijf. Op de website www.frituurvetrecyclehet.nl vindt u hierover  meer informatie.