HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Vandaag in gesprek met...

Vandaag in gesprek met...

Dit item is in het archief geplaatst op 30-03-2020

De man die bijna iedere week een begrafenis bijwoont.

In het vorige artikel 'Vandaag in gesprek met…' stond het bomenbeheer van de gemeente Maasgouw centraal. Naast de bomen behoren ook de begraafplaatsen tot de openbare ruimte waar de gemeente zorg voor draagt. Dit artikel gaat over het beheer van deze begraafplaatsen.

Beheer van de begraafplaatsen

Verscheidene medewerkers van de gemeente Maasgouw zijn in de weer met de zes gemeentelijke begraafplaatsen: Beegden, Wessem, Linne, Maasbracht, Stevensweert en Thorn. Zo zorgen de medewerkers van de buitendienst, in samenwerking met medewerkers van Westrom, ervoor dat deze plaatsen er bij liggen op A-niveau: zo netjes mogelijk. Dit betekent dat we op de begraafplaatsen onder andere schoffelen, gras maaien, bomen en/of struiken snoeien en de paden onkruid vrij houden.

De man die gemiddeld iedere week een begrafenis bijwoont is Olaf Goossens, medewerker van de buitendienst. Hij begeleidt achter de schermen de begrafenissen in de gemeente Maasgouw. Wanneer een begrafenis gepland staat, komt Olaf in actie. Hij ziet er op toe dat de begraafplaats op orde is voor, tijdens en na de uitvaart. Zo regelt hij dat er een gat uitgegraven en gestut wordt en dat dit vervolgens, net zo belangrijk, netjes achtergelaten wordt. De begrafenisondernemer draagt zorg voor de teraardebestelling zelf. Olaf plaatst de steen vervolgens terug en werkt het graf netjes af. “Dit werk zal niet voor iedereen weggelegd zijn, maar het went om bij zoveel begrafenissen (natuurlijk buiten het oog van de familieleden) aanwezig te zijn”. Daarnaast komt het ook weleens voor dat er opgravingen plaatsvinden. Deze werkzaamheden worden ook door de gemeente begeleid.

Het columbarium

De begraafplaats dient op orde te zijn, maar natuurlijk ook het urnenveld en het columbarium: de urnenmuur. Deze werkzaamheden zijn in lijn met het beheer van de begraafplaatsen. Zo moet ook het columbarium er netjes bij liggen. Voorafgaand aan de plaatsing van een urn zorgt Olaf ervoor dat de nis opgemaakt wordt naar wens van de familie. Na de dienst wordt de gedenkplaat teruggeplaatst en de nis netjes afgewerkt.

Telefoontjes naar Duitsland, België of Frankrijk

Tot slot is de gemeente ook achter de schermen druk in de weer met het beheer van de begraafplaatsen. Zo moeten alle aanvragen geregistreerd worden en moet een graf of nis in de urnenmuur toegewezen worden. Als er geen nabestaanden van de overledene bekend zijn, is het zoeken naar familieleden. “Soms kom ik in Duitsland, België of zelfs in Frankrijk uit”. Toch merkt de gemeente dat er minder aanvragen binnenkomen. Steeds meer mensen hebben een voorkeur voor een crematie of een natuurbegraafplaatsen.