HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Toespraak Koningsdag, vrijdag 27 april te Beegden

Toespraak Koningsdag, vrijdag 27 april te Beegden

Dit item is in het archief geplaatst op 31-05-2018

Beste inwoners van Maasgouw,
Geachte gedecoreerden en familie,

Vandaag 27 april vieren we de verjaardag van Koning Willem Alexander.
Majesteit, gefeliciteerd met uw 51ste verjaardag.

De koning en zijn gezin brengen deze dag door in Groningen. Vanaf 2015 heeft de koning gekozen om deze feestdag in een andere, nieuwe stijl door te brengen. Hij houdt een traditie in ere en vult deze op een vernieuwende manier in. De bezochte stad en streek krijgen de gelegenheid om zich te presenteren en te laten zien waar ze in uitblinken.

In Maasgouw staat dit jaar centraal: Veranderen, Vernieuwen en Verbeteren. Ik sprak er al eerder over.

Vernieuwen

Het gemeentehuis wordt vernieuwd en over enkele maanden in gebruik genomen. De opening, dit najaar willen we graag samen met onze inwoners, samen met u, invullen. Na de verkiezingen op 21 maart is er een vernieuwde gemeenteraad die straks in een nieuwe raadszaal aan de slag gaat. We hopen binnen een aantal weken ook weer nieuwe coalitie te presenteren en een nieuw programma voor de komende 4 jaar.

Veranderen

Een van de zaken die gaat veranderen is dat we nóg meer aandacht geven aan de wijze waarop wij als college en raad besluiten nemen over de gemeente Maasgouw en haar burgers en bedrijven. De zogenaamde bestuurlijke vernieuwing.

Verbeteren

We zijn als gemeente altijd op zoek naar manieren om dienstverlening voor de burgers te verbeteren.

We hebben in het afgelopen jaar het 10-jarig bestaan van de gemeente Maasgouw gevierd. Inwoners uit alle kernen hebben kunnen deelnemen aan de activiteiten die zijn georganiseerd door verenigingen uit verschillende kernen.

Al die verenigingen, activiteiten en evenementen kunnen niet blijven bestaan zonder de inzet van vrijwilligers. De mensen die zich inzetten om onze gemeenschap nog mooier te maken. Mannen en vrouwen, jongens en meisjes, die hun vrije tijd investeren om een vereniging draaiende te houden. Die nieuwe activiteiten verzinnen en mensen enthousiasmeren om ook lid te worden van een vereniging. Mensen die zoeken naar samenwerking met andere verenigingen. Bij deze vrijwilligers staan we vandaag op Koningsdag en gisteren tijdens Lintjesdag stil.

Belangrijk zijn ook de vrijwilligers die aan mantelzorg doen, die iemand helpen in de dagelijkse verzorging. Even een kop koffie, een boodschap, gezelschap houden, naar de kapper of de winkel rijden. Elke dag of elke week.

Ik denk ook aan alle mensen die een museum draaiende houden, de kruisen en kapellen onderhouden, muziekfestivals organiseren, de administratie of een website bijhouden. Of werken aan de toepassing van de privacywetgeving binnen de vereniging. Velen van ons zetten zich belangeloos in voor het behoud van onze mooie samenleving.

Gisteren mocht ik namens de Koning 5 van hen een Koninklijke Onderscheiding uitreiken. Eerder dit jaar viel aan 2 personen deze eer te beurt. Vandaag zijn ze hier bij ons en ik wil hen graag ten overstaan van jullie allemaal feliciteren, mag ik van u allen een hartelijk applaus?

Ieder jaar bezoeken we op deze feestdag een andere kern en nu zijn we te gast in Beegden. Een dorp waar veel saamhorigheid bestaat. Dat blijkt wel uit alle mooie initiatieven die hier plaatsvinden. Zoals de Local Market die ook dit jaar in augustus plaatsvindt, georganiseerd door de Harmonie. We kennen de Hoeskamer in ’t Leuke, de diverse musicals die hier worden opgevoerd met kinderen uit Beegden en omgeving. Veel gebeurt in samenspraak tussen alle verenigingen vanuit de slogan: ‘Beleef Beegden’. Veel initiatieven bij de viering van ‘10 jaar Maasgouw’ kwamen uit Beegden. Inwoners en verenigingen zetten zich in om het gezellig te hebben met elkaar. Zo blijft Beegden een fijne plek om te wonen voor jong en oud.

Een van die verenigingen is het Kindervakantiewerk en zij organiseren straks een mooi middagprogramma voor de kinderen in het ’t Leuke nadat we daar terugkeren.

Ook in andere dorpen is het vandaag Koningsdag. Een feest met lokale tradities. In Ohé en Laak weer anders dan in de Baek, in Thorn anders dan in Wessem. Overal authentiek, overal met enthousiaste vrijwilligers en enthousiaste kinderen en ouders. U las de programma’s in de editie Maasgouw van ViaLimburg Ik wens ons allemaal een mooie Koningsdag, waar u die verder vandaag ook nog gaat vieren. Samen maken we Maasgouw!

Vandaag vieren we, net als in de rest van het land, samen feest en ik wil graag afsluiten met een driewerf hoera voor de Koning.

Lang leve de Koning!
Hoera, Hoera, Hoera!