HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Toename eikenprocessierups

Toename eikenprocessierups

Dit item is in het archief geplaatst op 11-07-2018
Processierupsen tegen boomstam

De rupsen komen vanaf april uit de eitjes. Na de winterperiode komen de eikenbomen in het blad. De rupsen eten van dit verse blad. De gemeente Maasgouw spuit een biologisch bestrijdingsmiddel in de eikenbomen, dat op de bladeren terecht komt. De eikenprocessierups eet hiervan en gaat dood. In de eerste 2 fases van hun leven zijn de rupsen heel kwetsbaar, ze overlijden door regen en harde wind.

Toch meer rupsen dan verwacht, hoe komt dit?

Het voorjaar van 2018 is heel warm en droog geweest en daarmee waren het ideale omstandigheden voor de eikenprocessierups. Ongeveer begin juni, na de 3e vervelling van de eikenprocessierups, heeft de rups tienduizenden kleine haartjes die de jeuk bij de mens kan veroorzaken. Ondanks de preventieve bestrijding, zijn er op diverse locaties binnen de gemeente Maasgouw bomen met processierups. De gemeente Maasgouw probeert de huidige overlast aan te pakken door een urgentielijst te hanteren en bestrijdt alleen binnen de bebouwde kom. Denk hierbij aan scholen en speeltuinen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pieter Derix, medewerker Cultuurtechniek gemeente Maasgouw, tel. (0475) 85 25 00.