HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Streep door nieuwe vergunning veevoederfabrikant De Heus

Streep door nieuwe vergunning veevoederfabrikant De Heus

Dit item is in het archief geplaatst op 15-07-2019

De rechtbank in Roermond heeft een streep gezet door de nieuwe vergunning van veevoederfabrikant De Heus in Maasbracht. Met die vergunning van de provincie had de veevoederfabriek haar productie moeten kunnen uitbreiden, maar dat gaat in ieder geval voorlopig niet door.

De zaak was aangespannen door een groep inwoners van Maasbracht en de gemeente Maasgouw. De rechter stelde na aanvullend onderzoek in de zaak de gemeente en omwonenden in het gelijk.

De Heus produceert onder de vergunningsvoorwaarden uit 1999. Toen was op de locatie van De Heus nog het bedrijf Landbouwbelang gevestigd. De Heus deed een aanvraag voor een herwaardering van de oude vergunning met onder andere de mogelijkheid om de productie uit te breiden van zo’n 380.000 ton naar 750.000 ton per jaar. De provincie verleende de vergunning eind 2017. Volgens de rechter ontstaat er met de uitbreiding van het aantal uren dat het bedrijf mag produceren feitelijk een nieuwe situatie die moet worden getoetst aan de huidige milieuwetgeving. En die is een stuk strenger dan in 1999. Daarnaast oordeelt de rechtbank dat de provincie de gehanteerde geurnormen onvoldoende heeft onderbouwd. Op basis van het grote aantal klachten moet de provincie meer onderzoek doen naar de overlast.

Stankoverlast

Met de uitspraak blijft de situatie voor de kern Maasbracht zoals die nu is, dus met de bestaande stankoverlast. Burgemeester Stef Strous van de gemeente Maasgouw hangt om die reden dan ook de vlag niet uit. “Deze uitspraak is een stukje erkenning voor de vele klachten van omwonenden. Als gemeente hebben we gemeend de provincie voor de rechter te dagen omdat de nieuwe vergunning ruimte biedt aan een uitbreiding van de productie door De Heus. Dat zou de stankoverlast die nu wordt ervaren alleen maar verergeren.” De provincie kan tegen de uitspraak in beroep gaan, maar op dit moment is de oude vergunning dus weer van kracht.