HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Samen vieren we 75 jaar vrijheid in Maasgouw!

Samen vieren we 75 jaar vrijheid in Maasgouw!

Dit item is in het archief geplaatst op 31-01-2020

In Nederland en dus ook in de gemeente Maasgouw vieren we 75 jaar na het beëindigen van de tweede wereldoorlog onze vrijheid. Leven in vrijheid is geen vanzelfsprekendheid. Samen zijn we er verantwoordelijk voor om met elkaar in vrijheid te kunnen blijven leven. Nu en in de toekomst.

Elke dorpskern geeft op zijn eigen, unieke wijze invulling aan het vieren van 75 jaar vrijheid. Door verenigingen, organisaties en andere initiatiefnemers uit de dorpskernen worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Activiteiten die in het teken staan van herdenken, vieren, bewustwording en inspiratie. Deze activiteiten in de dorpskernen worden mede mogelijk gemaakt door de gemeente Maasgouw en de Provincie Limburg. Kijk voor meer informatie over het programma in alle kernen op onze website.

Onderstaand een overzicht van de exposities in Maasgouw in diverse musea.

Thorn / Gemeentemuseum Land van Thorn

De expositie 'Blieve Vertèlle' is te zien vanaf 22 september 2019 tot en met 10 mei 2020. In het museum vertellen twaalf mannen en vrouwen uit Thorn hoe zij de bevrijding hebben beleefd. De buitententoonstelling bestaat uit een wandelroute en neemt u mee langs plekken en gebeurtenissen die het verhaal vertellen van onze burgers en onze bevrijders de Brigade Piron in 1944. Vrijheid is niet vanzelfsprekend daarom blijven we de verhalen vertellen. Voor meer informatie en openingstijden: https://www.museumhetlandvanthorn.nl/.

Stevensweert / Stichting Streekmuseum Stevensweert - Ohé en Laak

De tentoonstelling '75 jaar herdenken en bevrijding Eiland in de Maas' is te zien vanaf 21 december tot 1 juni 2020. (expositie en filmvoorstelling). De buitententoonstelling bestaat uit een wandelroute door de kern van Stevensweert en en fietsroute Ohé en Laak. Voor meer informatie en openingstijden: https://museumstevensweert.nl.

Maasbracht / Europlein 7, Andreashal, Stichting Oorlogserfgoed Midden-Limburg

Tentoonstelling ‘Toen de kanonnen zwegen’ is te zien vanaf 12 januari t/m 15 maart 2020. Centraal in deze tentoonstelling staat de regio Midden-Limburg, met name ten oosten van de Maas, en in vijf overzichtelijke thema’s komt de Tweede Wereldoorlog volledig aan bod. Er zijn unieke stukken uit de regio te zien zoals het tankwiel wat afgelopen najaar is aangetroffen in Sint-Odiliënberg en delen van het vliegtuigwrak uit Echt. Voor meer informatie en openingstijden: https://oorlogserfgoedml.com.