HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Plekken van Plezier in Maasgouw

Plekken van Plezier in Maasgouw

De historische herbergen langs de Maas zijn van oudsher plekken van vertier en verpozing. Zij kunnen daarom niet ontbreken in het thema ‘Plekken van Plezier’ van de Open Monumentendagen 2019. Ook de drie historische molens in de gemeente Maasgouw zijn herinneringen aan ons agrarische verleden. Komt het zien op zaterdag 14 en zondag 15 september.

In de historische dorpen en langs de Maas liggen verschillende oude herbergen en cafés. Plekken van plezier die bezocht werden door kooplieden, marskramers, schippers, burgers, boeren en buitenlui. Stadsherberg Crasborn in Thorn was in de tweede helft van de 19e eeuw al een gerenommeerd hotel en is later een ontmoetingsplek van bekende kunstenaars. De Knip in Wessem bestaat al sinds 1803 en deed vooral dienst als trefpunt voor schippers en handelslieden.

Hapje en drankje

Mispadenhof in Maasbracht is een hofboerderij uit de 18e eeuw met een rijk Bourgondisch verleden. Taverne De Spaenjerd in het Belgische Ophoven stond in 1753 al vermeld als Cabaret Cheval Blanc en werd in de 19e eeuw Het Wit Peerd. Deze historische plekken zetten tijdens de Open Monumentendagen hun deuren open voor een aangenaam hapje en bijpassend drankje. Ook treft u er een historische toelichting aan, geïllustreerd met foto’s.

• Hotel-stadsherberg Crasborn, Hoogstraat 4 Thorn
  • Gasterie De Knip, Groenstraat 1 Wessem
  • Restaurant Mispadenhof, Hofstraat 25 Maasbracht
  • Taverne-restaurant De Spaenjerd/Het Wit Paerd, Maasstraat 84 Ophoven/Kinrooi (B)

Uitgebreid programma

Traditiegetrouw zijn de drie monumentale molens in Maasgouw geopend. Bijzonder is dat het drie verschillende typen molens zijn. De Hompesche molen is een stellingmolen, de Leonardusmolen een beltmolen en de Lindertmolen een standerdmolen. Bij de Lindertmolen is er een uitgebreid programma met op zaterdag een concert van de Jeugdharmonie Crescendo uit Beegden. Op zondag zijn er twee wandeltochten naar de Beegderheide onder leiding van een gids. Ook fietstochten langs de drie molen zijn mogelijk.

• Hompesche Molen, Molendijk 6 Stevensweert
  • Leonardusmolen, Zuidsingel 1a Maasbracht
  • Lindertmolen, Molenstraat 69 Beegden

Feniks

De kapel O.L. Vrouw van het H. Hart in Panheel zet ook haar deuren open. De kapel lag in november 1944 in de frontlijn en werd geheel verwoest. In 1947 herrees de kapel als een feniks tijdens de herbouw met

stenen van de verwoeste kapel en huizen in de omgeving. Het interieur is zeer bezienswaardig, met glas-in-loodramen van de bekende glazenier Max Weiss.

• Thornerweg 2, Panheel

Plekken van Plezier

Op zaterdag 14 en zondag 15 september zetten verschillende monumenten in de gemeente Maasgouw hun deuren open voor de Open Monumentendagen. Openingstijden zijn op zaterdag 14 september van 12.00 tot 17.00 uur en op zondag 15 september van 11.00 tot 17.00 uur (tenzij anders vermeld). Kijk voor het volledige programma op www.gemeentemaasgouw.nl/openmonumentendagen. Ook zit er deze week bij de ViaMaasgouw een losse ansichtkaart met aanvullende informatie.