HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Pleegzorg is plek maken voor een kind in je huis en hart

Pleegzorg is plek maken voor een kind in je huis en hart

Dit item is in het archief geplaatst op 14-11-2018

Van woensdag 31 oktober t/m woensdag 7 november is het de Week van de Pleegzorg. We vragen hierin aandacht voor de ruim 19.000 pleegkinderen in Nederland. Kinderen die gewoon willen opgroeien in een gezin. Helaas is er nog steeds een tekort aan pleegouders. Terwijl dit zoveel moois kan brengen. Lees het verhaal van Ellen en Willem, pleegouders in hart en ziel.

Maak kennis met Ellen en Willem. De kinderwens die ze hadden, leek niet in vervulling te gaan. Ze bekeken andere opties, zoals adoptie en pleegzorg. Het werd pleegzorg, ook omdat Willem vroeger al eens kennis had gemaakt met een pleegkind dat af en toe in hun gezin verbleef. In zijn herinnering hadden ze het kind niet veel kunnen bieden, maar in een gesprek met haar op latere leeftijd, bleek dat hun reguliere gezinsleven voor haar zeer waardevol was geweest. Willem: “We vonden het natuurlijk wel spannend. Maar de verhalen van de pleegouders en pleegkinderen waren realistisch en indrukwekkend. Het voelde goed, dus we besloten ervoor te gaan.”

Dat ene telefoontje

De voorkeur lag bij langdurige pleegzorg. “Ik heb een drukke baan” vertelt Willem. “Gelukkig kon Ellen wel wat minder gaan werken, maar je leven verandert radicaal. We konden goed aangeven wat onze wensen voor pleegzorg waren, binnen onze mogelijkheden met werk en dergelijke.”

Niet lang nadat ze het voorbereidingsprogramma om pleegouders te worden hadden afgesloten, hoorden ze dat ze voor een kindje konden gaan zorgen dat nog geboren moest worden. Het telefoontje kwam sneller dan ze verwacht hadden en een paar uur later sloten ze pleegdochter Sara in de armen. Ellen: “Het voelde meteen helemaal goed om haar in ons hart en in ons huis op te nemen. We moesten wel nog snel spullen in huis halen. De overbuurvrouw leende ons wat kleertjes voor haar. Gelukkig kregen we voor Sara ook hulp van de kraamzorg, zodat we er niet meteen alleen voor stonden. Alhoewel ik ook met de moeder van Sara meeleefde; hoe zou deze situatie wel niet voor haar zijn? Pleegzorg betekent ook dat je er nog een familie bij krijgt waarmee je rekening moet houden. Kinderen blijven immers altijd loyaal naar hun eigen ouders.”

In het begin was het contact met de ouders moeizaam. Er was veel te verwerken. Maar na die moeilijke start verlopen de contacten met de ouders van Sara nu, ruim 3 jaar later, goed. Er is begrip van beide kanten en zij hebben de hulp gekregen die ze nodig hadden, onder andere van iemand uit hun eigen omgeving. Sara ziet haar ouders en haar halfzusje eens in de maand. Willem: “Het is zo mooi om plek te maken voor een kind en het is een cadeau voor ons dat het zo goed gaat. Natuurlijk heeft ouderschap zijn eigen uitdagingen en verantwoordelijkheden. Gelukkig is er voldoende ondersteuning van bijvoorbeeld Rubicon, één van de organisaties voor pleegzorg in Noord- en Midden-Limburg.” Ondertussen is Sara een vrolijke peuter geworden die haar pleegouders soms om haar vinger draait.

Meer informatie?

Bezoek vrijblijvend de informatiebijeenkomst van Rubicon op donderdag 15 november van 19.30 – 21.30 uur. Locatie: Rubicon Jeugdzorg, Bergerweg 23, 6085 AS in Horn. Of kijk eens op www.rubicon-jeugdzorg.nl.