HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Overlast van ratten. Wat nu?

Overlast van ratten. Wat nu? (01-08-2018)

De rat heeft een slecht imago. Ze veroorzaken schade en kunnen ziektes overbrengen zoals de ziekte van Weil, Salmonella en Paratyfus. Mensen schrikken daarom vaak als ze een rat zien. Een enkele rat op straat hoeft nog geen probleem te zijn. Het kan een toevallige voorbijganger zijn. Tegelijkertijd kan het echter ook een indicatie zijn van een (te) grote populatie of een achterliggend probleem met bijvoorbeeld zwerfvuil.

Ratten in de openbare ruimte. Meld het!

Als u ratten ziet in de openbare ruimte neemt u dan altijd contact op met de gemeente. U kunt dit digitaal doen via het meldingsformulier op de pagina Melding openbare ruimte of door te bellen naar (0475) 85 25 00. Wij gaan dan gelijk aan de slag met uw melding.

Ratten op particulier terrein

Heeft u overlast van ratten op particulier terrein dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Ratten bestrijden is niet altijd een eenvoudige zaak. Het vergt het juiste materiaal (rattengif mag niet gebruikt worden), een goede strategie en soms ook behoorlijk wat geduld. Wij kunnen ons voorstellen dat niet iedereen precies weet wat te doen, of misschien bent u zelfs wel bang om zelf ratten te bestrijden. De gemeente kan u assisteren door u de juiste informatie te verschaffen of te verwijzen naar een ongediertebestrijder. U kunt hierover contact opnemen via (0475) 85 25 00. De kosten voor het bestrijden zijn echter voor uw eigen rekening.

Voorkomen is beter dan bestrijden

Het is natuurlijk altijd beter om te voorkomen dat ratten verschijnen in uw tuin of buurt.  Wat kunt u zelf doen?

• Laat geen voedsel in en om uw woning slingeren
  • Strooi geen brood voor de vogels, daar komen ook ratten op af
  • Gooi geen eten of etensresten op straat
  • Zet geen afval los naast de vuilniszak of huisvuilcontainer