HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  “Ook ik heb mijn leven te danken aan de familie Knoops”

“Ook ik heb mijn leven te danken aan de familie Knoops”

De Amsterdamse Helen Ziekenoppasser was 2,5 jaar toen ze in maart 1943 uiteindelijk terecht kwam bij Bet en Harry Knoops in Beegden. Haar ouders waren van Joodse komaf, ze gaven haar destijds weg aan onbekenden. In de hoop dat Helen de Tweede Wereldoorlog wèl zou overleven. Haar ouders werden door de Duitsers gedeporteerd naar kamp Westerbork in Drenthe. Vervolgens gingen ze per trein naar een concentratiekamp in het Poolse Sobibór. Vrijwel onmiddellijk na aankomst werden ze op jonge leeftijd vermoord.

Afscheid

Na de oorlog begreep Helen niet waarom haar ouders er niet meer waren. Naarmate ze opgroeide, besefte ze dat het moedig is geweest van haar vader en moeder om haar achter te laten. Ruim 2,5 jaar verbleef Helen bij haar ‘onderduikfamilie’ in Beegden. Eind 1945 werd Helen opgehaald door haar nieuwe pleegouders, oom en tante Ziekenoppasser. Zij hadden de oorlog wel overleefd. Zij zouden vanaf dat moment voor Helen zorgen. Helen vertrok met haar familie uit Beegden en groeide verder op in Amsterdam.

Contact beide families

Maar zelfs na het overlijden van Helen in 2008 is er nog steeds contact tussen beide families. Voor Daniël Lion, de inmiddels 51-jarige zoon van Helen Ziekenoppasser, en Har Knoops, de kleinzoon van Bet en Harry Knoops, is het heel belangrijk dat het contact tussen beide families blijft. Het hele verhaal van Har Knoops en Daniël Lion is te lezen op www.gemeentemaasgouw.nl/75jaarbevrijding.

Speciale website

In de gemeente Maasgouw vieren we 75 jaar na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog onze vrijheid. Elke dorpskern geeft op een eigen manier invulling aan deze viering. Op de website www.gemeentemaasgouw.nl/75jaarbevrijding vindt u niet alleen de programma’s van de kernen, maar ook persoonlijke verhalen en achtergronden. Deze site wordt regelmatig aangevuld met actuele informatie. Ook kunt u de volledige reportages bekijken op www.deltalimburg.nl.