HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Onthulling stadspoorten Stevensweert

Onthulling stadspoorten Stevensweert

Dit item is in het archief geplaatst op 15-07-2019
stadspoorten Stevensweert

In vestingstad Stevensweert werden op zaterdag 29 juni de kunstwerken Veldpoort en  Maaspoort op karakteristieke wijze onthuld.

De kunstwerken vormen de nieuwe markante toegangspoorten tot Stevensweert en verwijzen naar het roemruchte verleden van de stad die de Spanjaarden in 1633 bouwden. De kunstzinnige stadspoorten verwelkomen inwoners en bezoekers en vormen als vanouds de entree naar de oude kern van Stevensweert.

Geschiedenis

De aanleg van de vesting Stevensweert door de Spanjaarden is een direct gevolg van de inname van Maastricht in 1632 door het staatsleger. De Spanjaarden werden uit Maastricht verdreven en lieten hun oog vallen op het eiland in de Maas: Stevensweert. Bij de aanleg van de vesting werden twee poorten gerealiseerd: de Maaspoort en de Veldpoort.

De Maaspoort was de belangrijkste poort. Via deze poort werden goederen aangevoerd. Ook was de Maaspoort de doortocht voor soldaten en passanten. De Veldpoort was de verbindingspoort die samen met het veld gebruikt werd door de boeren. In het ontwerp van de kunstwerken wordt subtiel naar deze geschiedenis verwezen.

Ontwerp

Het ontwerp van de Veldpoort en Maaspoort is van beeldend kunstenaar Désirée Tonnaer. Het project is een initiatief van vereniging Amici Insulae.