HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Nieuw in Linne: de Campbellstraat

Nieuw in Linne: de Campbellstraat (09-02-2021)

campbell

In Linne is sinds kort de Campbellstraat te vinden. Deze straat is genoemd naar één van de bemanningsleden van een Canadese bommenwerper die in de tweede wereldoorlog in Linne is neergestort. De nieuwe straatnaam is op 1 december vastgesteld en zal te vinden zijn in Linne tussen de Maasbrachterweg en Parklaan.

Geschiedenis van de naam

In november 1944 werd boven Linne een Canadese bommenwerper (Lancaster KB 817) geraakt door een vijandelijke Duitse jager en stortte neer achter de huidige Eikenstraat in Linne. Twee van de zeven bemanningsleden, Ray Joiner en Don Connor, overleefden de crash niet. Zij zijn begraven op het oude kerkhof in Linne.

Frans Ververs was als 14-jarige getuige van dit trieste schouwspel. Tientallen jaren later ging Frans Ververs op zoek naar het verhaal achter de crash. Hij kwam zelfs in contact met de nog levende bemanningsleden. De inmiddels overleden Frans Ververs vond het belangrijk dat de bemanningsleden in ere werden gehouden in Linne. Dit resulteerde erin dat er straten in Linne vernoemd werden naar de bemanningsleden.

Eerdere vernoemingen

In 1994 werden drie straten vernoemd naar Jim Patterson, Ray Joiner en Don Connor. Enkele maanden later werd een straat vernoemd naar Gordon Leppington. In 2001 werden twee straten vernoemd naar John Ogg en Bruce Page. Er bleef één bemanningslid over dat nog geen straatnaam naar zich vernoemd zag: Jim Campbell.

Linne Zuidoost

Met het woningbouwplan ‘’Linne Zuidoost’’ verandert dat en krijgt ook Jim Campbell eindelijk een eerbetoon, net als de andere bemanningsleden. Eerder werd de straat tussen de Maasbrachterweg en Parklaan voornamelijk gebruikt als parkeerplaats. In het woningbouwplan komen ook woningen aan deze straat, dus krijgt deze straat ook een naam. Aangezien deze straat in de buurt van de Connorstraat en Joinerstraat ligt, was het voor de hand liggend om de straat te noemen naar Jim Campbell.

Straatnaamborden met onderschrift

Op de straatnaamborden is een toelichting te vinden bij de straatnaamaanduiding. Ook de straatnaamborden van de zes andere bemanningsleden hebben ook een onderschrift gekregen. Die straatnaamborden zijn vorige week geplaatst.

Staand v.l.n.r.: R.C Joiner (werktuigkundige), J.M.Campbell (schutter), G.W. Leppington (telegrafist), R.B Page (schutter)
Zittend v.l.n.r.: J.T. Patterson (bommenrichter), D.D Connor (piloot), J.B. Ogg (navigator)